- Ayrıntılar
-
23 Mayıs 2020 tarihinde oluşturuldu
-
Gösterim: 51333
ÇAYKARA EĞRİDERE KÖYÜ
TARİHİ VE AİLELERİN
SOY AĞAÇLARI
ÇAYKARA EĞRİDERE KÖYÜ
Yazan :Cafer Can
975 -00177 – 0 - 6
ISBN: Kitabın Adı
Çaykara Eğridere Köyü Tarihi ve Ailelerin Soy Ağaçları
Dizgi - Mizanpaj - Baskı Step Ajans
1.Basım
Ağustos 2005 İstanbul
İÇİNDEKİLER
Sunuş
1.BÖLÜM
Önsöz
Kısaca Trabzon ve çevresi Tarih
Fetihten Günümüze kadar Eğridere Köyü'nün Genel Tarihi
Yeni soyadlarımızı alırken yaşadığımız
Soy ve soyun devamı
Bu Çalışmaya Esas Olan Üç Defterin Kısaca Tanıtılması
Köyün İsmi (Gorgora [Nam-ı Diğeri Paçan (Bacan)
II. BÖLÜM
1720–1920 tarihleri arasında Eğridere köyü’nde Yaşayan ailelerin Soy Ağaçları ve daha önceki ilgili oldukları Türk boyları
1 - ABBASOĞULLARI
2 - ARAPOĞULLARI
3 - BALTACIOĞULLARI
4 - BEKİROĞULLARI
5 - BEŞİROĞULLARI (Pamuk)
6 - BOZOĞULLARI
7 - ÇAKIROĞULLARI
8 - ÇATALOĞULLARI
9 - ÇOLAKOĞULLARI
10- GALEYOĞULLARI (SADOĞULLARI) (Gönan)
11- ĞURNAOĞULLARI (Yıldız)
12- HACIOĞUOĞULLARI
13- HACIMAHMUTOĞULLARI
14- HACIİSMAİLOĞULLARI
15- HACI MEHMETOĞULLARI
16- HOŞOGULLARI – ÇAKALOĞULLARI
17- ÇAKALOĞLU
18- HUNBALOĞULLARI (Bal)
19- İBRAHPAŞAOĞULLAR
20- KAMİLOĞULLARI
21- KANBEROĞULLARI
22- KARAHASANOĞLLLARI (Kaymak)
23- KARAMUTİOĞULLARI (BAYATLAR - KARA)
24- KASIM0ĞULLARI
25- KAŞANOĞULLAR
26- KİSİROĞULLARI (Çokluk)
27- KOCAKOĞLLARI
28- KODAOGULLARI
29- KUBEROGULLARI (Korkmaz)
30- KULİÇOGULLARI
31- LİKOGULLARI
32- MEHMETEFENDİOGULLARI
33- MOLLAALİOĞULLARI
34- MÜFTÜOĞULLARI
35- NİYAZOĞULARI
36- SARlOĞULLARI SOFlOĞULLARI
37- SÜRMENELİOĞULLARI
38- ŞATIROĞULLARI
39- SOFİOĞULLARI
40- TAÇOĞULLARI
41- TELLİOĞULLARI
42- TOKOĞULLARI
43- YEROĞULLARI
--------------------------------------------------------------
Sunus
Trabzon'un ve Doğu Karadeniz Bölgesinin tarihi ile ilgili bazı yayınlar bulunmakla birlikte, bunlann hemen hem en hepsi kıyı kesimleri ile ilgilidir. Bu bölgenin iç kısımlarının tarihi hakkinda pek az eser yayınlanmıştır.
Çaykara'nin Eğridere Köyu ile ilgili elinizdeki bu calışma, mevcut belgelerin kaybolmadan yayınlanrnası ve geçmiştee yaşanan bazi olayların yazılı hale getirilmesi açısından önernli tarihi bir beIge niteliği taşımaktadıtr.
1071 Malazgirt zaferinden önceki yuzyıllarda pek çok Turk boyunun Trabzon ile Coruh Nehri arasındaki bölgeye gelip yerleştiği tarih kitaplarında yazılıdır. Kars, Erzurum ve Bayburt'u Karadeniz kıyısına en kestirme ulastiran kervan yolu üzeri ndeki Çaykara’nın bu yerleşimlerinden etkilenmemesi düşünemez.
1071 ile Trabzon'un fetih tarihi olan 1461 arasıda da, cesitli Turk akınları ile Doğu Karadeniz'in toprakları Turk boylarının eline gecmiş sadece kıyıdaki bazı kaleler ve Trabzon 1461 'de fethedilmistir.
Bölgeye Türklerin yerlesip islamlığın yayılrnasında askeri fetihlerin yanında, bir takım Turk boyları ile, Alperenler, Gaziler, Abdallar ve Bacılar adı verilen teşkilatların büyük rolu olduğu bilinir. Bu teşkilatlar içinde Ahilerin özel bir yeri vardir. Trabzon'un manevi mimarlanndan olan ve 1172–1262 yılları arasında yaşadığı bilinen Ahi Evran Dede'nin türbesi ve camii Trabzon'un Boztepe semtindedir. Bu durum Trabzon ve çevresinin ordulardan önce gönül erleri tarafından fethedildiğini göstermektedir.
Genç yazar Cafer Can, uzun ve titiz bir calisma sonucunda metinIeri bugünküi aIfabeye ve Türkçe’ye çevirmiş böylece geçmişlee bir köprü kurmamıza vesiIe olmuştur, Kendisine Eğridere adına çok teşekkür eder, yeni eserler vermesini diIerim. EIimizde buIunan yazıp veya sözlü beIge ve biIgiIerin yazara iIetiImesi haIinde bunlarında yok olması önIenebiIir.
Kitabın yayınlanmasını sağlayan Eğridereköyu Muhtarı Recep Yıldız iIe İstanbuI-Eğridere Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ahrnet Şeker ve Dernek yetkiIiIerine teşekkür eder, hizmetIerinin devamını diIeriz.
Prof. Dr. Necati AğıraIioğIu
I.BOLUM
Günümüz toplumlarında manevi değerlerin hızlı bir şekilde çöküşe geçtiğini, aile, akraba ve komşuluk bağlarının çözülmeye başladığını hep birlikte görmekteyiz.
Kendi toplumumuzun aile değerleri olan baba dostu, hısım, komşu unutulduğu gibi amcalar, halalar, dayılar ve teyzelerle olan yakın akraba ilişkilerimiz de unutulmaya yiiz tutmnuştur. Hatta akraba ve komşu larını tanımayann insanların, kendi öz anne ve babalanna karsı tavir alabilmekte olduklarını üzülerek muşahade ediyoruz. Artık hasta veya yaslı olan anne-babaya bir yudum su vermek bile evlatları tarafından küllfet sayılır oldu. Böyle bir zamanda tekrar aile, akraba ve komşu ilişkilerini gündeme getirip sevgi yumağıyla insanların birbirini sarmaları için bu eseri kaleme aldım.
Bu kitabımda en geniş yer alan daha once yazılmış olan Eğridere Köyu ile ilgili üç defteri Türkçeye çevirdirn. Akrabalar hakkında çesitli tarih kitaplarından faydalanarak elde ettiğim bilgileri her akrabanın vermiş olduğum seceresinin ön kısmına ilave etmeyi faydalı buldum. Eğridere Köyu tarihini ve akrabaların tarihini herkesin istifade edebileceği şekilde sunmaya calıştım.
Kitabımı yazma asamasmda bana kaynak eserler bulan H.İsmail Yıldız Bey'e ve Yusuf Can’a ve yardımcı olan herkese teşekkür ederim.
Cafer Can
11.07.2005 Bahcelievler
KISACA TRABZON VE ÇEVRESİ TARİHİ
Turan büyük bir denize benzer. Bu deniz arasıra coşarak etrafına büyük dalgalar atar. Dalgalar her tarafı kaplar, basar hatta bu attığı dalgalardan denizler, göller meydana gelir. Bunlarda coşar ve yasar. Ana denizle olan bağlantıları kesilir, tamamıyla bağımsız bir hal alır.
Tarihte Turan bir kac defa çoşmuş köpürmüş ve bütün dünyayı kaplamıştır.
İlk türk tufanı(Hiong-Nu) çini, ikinci Hun tufaru Avrupayı, üçüncü Moğol tufaru Asya ve Avrupayı, dördüncü Tatar tufanı Hint ve Iranı, beşincii Selçuk ve Osmanli tufanı Asya, Avrupa ve Afrikayıalt üst etmistir.
Kavimler göçüyle bir çok Türk kavminin Kuzey Karadenizden orta Avrupaya geçtikleri ve zamanla Balkanlardan Anadoluya kadar yayıldıkları bilinmektedir.
Trabzon ve çevresini içine alan devletlerin kronolojik sıralarnasıyla söyledir.
M.Ö 2000 - 1600 Gaska=Kaskalar
M.Ö 1840-600 Etiler
M.Ö. 1255-600 Frigler
M.Ö. 1118 Kumanlar
M.Ö. 695-625 Kimmerler/Amazonlar
M.Ö. 656 Miletliler
M.Ö. 653 iskitler / Sakalar
M.Ö. 625-550 Medler
M.Ö. 546-332 Persler
M.Ö. 400 Ksenefonun Onbinlerle geçisi
M.Ö. 334-30 I Makedonyalı İskender
M.Ö. 312-298 Ermers ve Argunt
M.Ö. 298-63 Pontos Milli Devleti
M.S. 395-1072 Dogu Roma
M.S. 508? 515?-557 Sabirler
M.S. 617 -642 Sasaniler Dönemi
M.S. 705-715 Emeviler
M.S. 1071-1081 Turk Selcuklular
M.S. 1081-1204 Karışık dönem
M.S. 1204-1461 Trabzon KrallIgl
M.S. 1461-1916 Osmanlı Turk Devleti
1916-1918 Rus isgali
1918-1922 Osmanh Turk Devleti
1922 Turkiye Cumhuriyeti
Bölgemizde Avarlar, Sabirler, Bulgarlar, Makedonlar, Karluklar, Pecenekler, Kumanlar, cağrıştıran yer isimleri vardir. Yaptığımız çalışmada bölge halkından Hun. Sabir, Besir, Pecenek, Kuman, Türkmen, Akkoyunlu Türkmeni, Sürmeli Türkmeni izlerine rastladım .
Köyumüzde ve bölgemizde en çok Pecenek’le Kuman Türklerini tespit ettik. Pecenek ve Kuman Türkleri hakkında, akrabalarla ilgili yazılarda genisçe yer verilmiştir,
Erdoğan aslıYüce 1071 'den sonraki dönen için söyle birkac örnek vermek vermektedir.
Doğu Roma kaynakları Türklere karşı kaybettikleri şehirleri ve yerleşim yerlerini kaybettikleri zaman görmezden gelirken, o bölgeyi yeniden aldıkları zaman ise methiyeler yazmışlardir. İşte bunlardan en belli başlısı Trabzon'dur. Çünkü kaynaklar da Türklerin 1461 'de şehri fethettiklerini yazmaz mi?
Anna Komnena (1083-1153), Doğu Roma imparatoru Aleksi Komnen’in kızının yazdığı kitapta Thedoros Gabras'tan bahsederken "Vaktiyle bu savaşçının TÜRKLERDEN geri aldığı bir yer olan Trapeountos (Trabzon)'a Doukas (Duka-Askeri Yali) atadi."
Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah; "Karadenize kadar ilerlemiş, sahile vardığı zaman denizde ÜÇ DEFA ıslattığı kılcını buralarda ebediyyen sahip olduğunu ifade etmek üzere. dalgalar arasına atmıştır. Dönüşünde yanında götürdüğü bir avuc deniz kumunu: 'BABA MÜJDELER OLSUN! OĞLUN DÜNYANIN SONUNA HAKiM OLDU' diyerek Alparslanm mezarına koymuştur." Sultan Meliksah bu olayi H. 478'in sonlarında (M.=I086 başlarında gerçekleştirmiştir.
1335 yılında İlhanlı Hükümdarı Said Bahadir’in ölüüm üzerine Moğol baskısı sona ermiş ve bütün Türkmen aşiretleri serbest kalmışlardir.
Her ne kadar Trabzon'un surlan içine hapis olan bir tekfurluğa imparatorluk deme yanlışlığı yanında, utanmadan sıkılmadan, hiçbir dayanaği olmayan II. Pontos aptallığı ile yapılan dayatmalara rağmen, Trabzon Krallığı, erkekleriyle değil, çevresindeki Türkmen beyleriyle bakireler hazırlayan bir ciftlik olduğu biliniyordu.
Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı 1. Alaaddin Keykubat’ın oğlu Keyhusrev ve Mubarizüddin Ertakuş’un idare ettigi Türk kuvvetleri karadan ve denizden Trabzon’u kuşatmalarına rağmen fethi gerçekleştirilernedi.
1332'de Bayram Bey Hamsiköy’e kadar gelmiş ağır kayıplar vererek geri dönmüştür,
4 Temmuz 1341 'de Akkoyonlu türkmenleri Trabzon'u kuşatirlar.
1343 'te Akkoyunlular, ikinci seferinde elleri boş döner. 1347 yılında çıkan veba salgını sonunda nüfusunun ancak 1/5’i sağ kalabilmiştir. Yani nufusun 4/5’ii yok olmuştur.
1348 yılında Trabzon Krallığına karşı Türkrnen Beyliklerinin oluşturdukları ittifaka Erzincan Valisi Ahi Ayna Bey, Bayburt Valisi Mehmet Akkoyunlu Turali Bey, Türkmen Bey’i Bozdoğan Bey İle Çepnilerin de katıldığı kuşatmada başarılı olamadı.
1357 Bayram Bey'in oğlu Hacı Emir Kalabalık bir asker ile Maçka yöresine kadar giderek bölgeyi yağma ve talan etti.
1442 Osmanlı Sultanı II. Murad'ın (1421-1451) Trabzon’a denizden hücumu ve 1454 Şeyh Cüneyd'in Trabzorı'u kuşatması gerçekleşti.
26 Ekim 1461’de civarının fethi hemen hemen tamamlanmış olan Trabzon surlarının içinde fethedildi.
Fatih 1461’de orduları ile birlikte Trabzon 'u fethetmiş olmakla birlikte Trabzon'un Boztepe semtinde olan Ahi Evran Camisi’nin Yapılış tarihi 1204’'tür. Bu bize fetihten 250 yıl önce müslüman Türkler'in Trabzon ve çevresine yerleştikleri ve nüfuz ettiklerini hatta cami inşa edecek kadar serbest hareket ettiklerini göstermektedir.
Dede Korkut hakkında cildler dolu kitaplar yazıldı ve yazılmaya devam etecek. Bizim burda yapacağımız kısa izahattan sonra ilim adamlarımız konuyu enine boyuna ele alacakları kanaatindeyim.
Dede Korkut ve Kırk alpereni Kuman Türklerine islamı tebliğ etmek için Bayburt ile Çaykara'nın sınırı olan Kırklar dağında obalarını kurmuş. Konakladıkları yeride bir cami yaptılar. Bu cami Çaykara'nın ilk camisidir. Hala hemşehrilerimiz yaz aylarında Kırklar Camisine gider namaz kılar ve hatim indirirler. Kırklar camisinin üstü açıktır. Etrafı kayalarla çevrilidir.
Dede Korkut atanın atını suladığı Aygır gölü ve Kanlı göl bizim ilçemizin köyü olan Haldızendedir. Bu veriler ışığında Dede Korkut'un Çaykaralı olduğunu yazıyorum.
İnşallah ilim adamlarırnız kısa süre içinde bu konuda bizi inceden inceye aydınlatacaktır. Kaymakamlığımız gelecek yıl için Dede Korkut şenlikleri düzenleyebilir. Dede Korkut'un dolaştığı yerlerden Çaykaraya bakmak çok anlamlı olur kanaatindeyim.
FETİTEN GÜNÜMÜZE KADAR EGRİDERE KÖYÜ'NÜN GENEL TARİHİ
Fatih Sultan Mehmet, Of kazasını (H.864) 1461 'de fethetmiştir
İnsanlık tarihinde büyük bir yer tutan Türklerin, en kudretlisi. en medenisi ve en devamlısı, şüphesiz ki Osmanlı Türkleridir. Bu Türkler kaynayıp taşmış, asırlarca Avrupa'yı titretmiş. üç kıtaya kanat germiş, medeni bilgileriyle, kanunlarıyla pek büyük ordular sevk ve idare etmiş, yüksek şan ve şereflerle, tarihi parlak sahifelerle doldurmuşlardır.
İşte bu Türkler’in kahramalık devirlerinde, cihan tarihinde fatih ünvanı ile meşhur olan İkinci sultan Mehmet zamanında küçük kazamız olan of ve köyümüz olan Eğridere bizimde ecdadımız olan bu ünlü Türkler tarafından resmen yurduna katılmıştır.(Hicri 864-1461)
Demek oluyor ki, Of kazasının Müslümanlık devr-i saadeti.hür bir şekilde müslümanlığın yaşanması 1461 tarihinde başlar.
1461 tarihinden 1515 tarihine kadar geçen 54 yıl içinde Of kazası ve köyümüzle ilgili kaynaklarda vesikalara rastlanmarnıştır
Böyle olmakla birlikte 1515 tarihli Yavuz devrine ait bulunan Tahrir defteri. Of'da ilk Müslümanlık ve Türklük cereyanları hakkında bize verdiği bilgi ile 1461 tarihinden 1515 tarihine kadar geçen 54 senelik devrede, kazanın muhtelif köylerinde 50 kadar Müslüman Türk olduğunu anlamış bulunuyoruz.
Bu umum kaza ıçın pek mühim değişiklik sayılmaz. Demek oluyor ki; Fatih devrinden Yavuz devrine kadar kazamızda hükümetin değişmesinden başka sosyal bir değişiklik olmamıştır.'
1515 yılında Of ve Çaykara ile köylerinde toplam olarak Müslüman asker sayısının 132, köylerdeki dul kadınlara ait ev sayısının 136, bekar ve erkek aile reislerinin sayısının 84 olduğu ve 404 kişinin de ayrıcalıklı arazi sahibi olduğu bilinmektedir."
1515 tarihli Yavuz devrine ait bulunan tahrir defterinde 31 hanede köyümüzde müslüman türk yoktur.
1554 tarihli Kanuni devrine ait bulunan tahrir defterinde 68 hanede İskender adında bir Müslüman evi vardır.
1583 tarihli Sultan Üçüncü Murat Han devrine ait bulunan Tahrir defterinde 92 hanede Bayram, Mahmut, Hüseyin ... dokuz Müslüman evi vardır.
Trabzon Osmanlı topraklarına katılınca eyalet durumuna getirilir. Ancak Of ile ilgili kayıtlara Fatih döneminde değil de Yavuz döneminden itibaren rastlıyoruz.
Bugün Osmanlı arşivinde kalan en eski Trabzon Tahrir defteri Yavuz Selim zamanından (1512-1520) kalabiler (H. 921) M.1515 yılından kalma 411 yapraklı Trabzon Sancağı Mufassal Dirlik Defteridir."
1600 yılından itibaren köyümüzün Müslüman Türk kimliği ön plana çıkar. Bunu ilerdeki sayfalarda yazacağımız belgelerle açıklayacağız.
Nasıl oldu da Hristiyan ahali bu kadar kısa sürede yok oldu sorusu akla geliyor. Bu sorunun cevabını Osmanlı Devleti 'nin uyguladığı iki ayrı istikamette sürgün hareketlerinden bulabiliyoruz. Yani bizim bölgeye Müslüman Türkler iskan gelirken, aslı Türk olan Hristiyan Kuman Türkleri diğer bölgelere iskan ettirilmiştir.
16 yy. Osmanlı'da nüfus hareketleri "Trabzon iki ayrı istikametle sürgün hareketine sahne oldu. Bir taraftan Trabzon'a yakın Amasya, çorum, Tokat, Samsun gibi Türk şehirlerinden buraya Müslüman halk gönderildiği gibi diğer taraftan da Balkanlardan bazı asker aileleri Trabzon'a İskan edildiler. Öte yandan şehir merkezinde oturanlara da benzer politikalar uygulandı.
Göçün birinci sebebi; hükümet politikaları, ikinci sebebi ise bugünde ve bölgemiz insanınında yaşadığı geçim sıkıntısıdır. Hayat şartları, devamlı olarak köyümüz halkının evini, bağını ve bahçesini bazen satıp, bazen de arkadaş ve akrabalarına hediye edip başka bölgelere göç etmeye zorlamıştır. Bugün olduğu gibi geçmişte de ülkemizin ve diğer ülkelerin toprakları bölgemiz insanı için ya gurbet yeri ya da devamlı iskan yeri olmuştur
Köyümüz ve o yıllarda ilçemiz olan Of'un güç hayat şartlarını dile getiren çok önemli bir vesikayı, orjinalinde değişiklik yapmadan ancak anlaşılması zor olan kelime ve deyimleri bugünkü Türkçe karşılıklarını parantez içerisinde yazarak kitabıma alıyorum:
Of kadısı Merhum İbrahim Efendi 'nin Dilekçesidir.
Dergah-ı felek medar ve barigah-ı gerdum-i iktidar Türabına arz-ı bi miktar budur ki:
(Feleğin etrafında döndüğü padişah'ın kapısına ve güçlü iktidarının divanına ve toprağına dilekçek budur ki:)
Yüce Padişahın kapısının müteferrikalarından (hizmetçilerinden) İlyas Ağa kulları yeniden, Batum eyaletinde olan avariz (olağnüstü hal veya sebebi ile alınan vergi) bedeli içün üç yüz altmış akçe. eyalet-i Batum'dan iki kile (80 kg) arpa ve bir kile (40 kg) buğday satıp alıp kendi davarlarına yükledüp Erzurum'dan nerh-i icari (uygulanan belediye fiyatlarıyla) ismi geçen İlyas Ağa 'ya teslim edüp ellerinden mühürlü temessük alınan deyu ferma-ı ali varip olup (onaylı belge alınsın diye padişah fermanı vardır.) ber mucibi emr-i ali mubaşeret olundukta: (gereği gibi yapıldığında):
Trabzon' dan bilcümle kuraların (köylerin) ahalisi sabıkan (önceden) mirimiran (vali) olan Ömer Paşa zulmünden her birisi tegayyürül hal olup (halden hale geçip) her bir köyden gece oldukta beşer, onar ev hôli bulunup (evler boşanıp) kanıda gittikleri namalüm olup (nereye gittikleri bilinmeyip) eğer bu minval üzere kalursa cümle Trabzon ahalisi kuraların bir ferd kalmadığı mukarrerdir. (Eğer böyle devam ederse köylerin tamamen boşalacağı kesindir.) Zira kura-yı Trabzon' dan (Trabzon köylülerinden) Ziraat ve hiraset olunmak yerleri yoktur.
Cümle sengistan (taşlık) ve çelgilistan (ormanlık) yerlek olup cümle arpa ve buğdayları Rum ilinden gelip anınla kut layemutt kifaflanup (ihtiyaca yetecek kadar azığa) mekkariye (ikrama) dahi muhtaçlardır. Dört-beş kile-i İstanbul-i ancak bir ata tahmil olunmak (yüklenmek) mümkün olur. Şimdiki halde mahalli memura beş yüz ve altı yüz akçe ile isticar olunur (kirası olur) ve dahi ucuzluk olmağile kile-i İstanbul 'i buğday otuz ve arpa onbeş akçe olur, öyle olucak üç yüz altmış Osmaniye, on dokuz kile arpa ve buğdayalup bu minval üzere iki bin akçeye kirası olur. Ol takdirde cizye dahi buna kıyas olursa her haraç (vergi sahibi hıristiyan erkek) bin beş yüz ve bin altı yüz akçe ile olup ve kefereden bazısının dört beş oğlu olmakla dört beş haracı olur. Ve avarızı (olağanüstü hal vergisiyle) ile altı yedi bin akçe olur. Bir evden bu kadar akçe verilmekle ancak halas (kurtulur) olur.
Şöyle ki, bu vechile olunursa cümle rızkı dahi satılır sa saliyanesine (senelik vergi tutarı) kifayet etmez, Haliya (şimdi) vilôyet-i Trabzon iskele olmağın eğer cebhanedir ve eğer sair muhimmat-ı miridir, bundan gelip geçmek lazını ge!ürse, bunlar (buhıristiyan halk) firar ederse bu hizmetleri edaya lazım olduğu elzem olmağın eyalet-i mezbura kurasının (Trabzon 'un köyü halkının) ehvalleri vuku üzeredir. (H. 1024 M. 1615)
Devlet medara arz olundu Eraful-ibad İbrahim el Kadı Be ol
Vesikadan anlaşıldığı gibi zaten geçimi zor olan bölgeninin ahalisine bir de vergi bindirilince bölgeyi terk etmek macburiyetinde kalmıştır.
Bu göçün nerelere olduğunu ve diğer sebeplerini başka bir vesikayla açıklayayım.
Ege kentlerine göçü teşvik eden. Ticaretin giderek gelişmesiydi. DOGU KARADENİZ yöresinden gelen göçlerr ise, hem Celali çetelerinin hem de İran sınırındaki savaş sürekli huzursuzluktan kaynaklanmış olmalıdır. Bu yöreden göçün bazı yıllarda çok önemli boyutlara vardığı anlaşılıyor, H.1018 (M.1609–1610) tarihli bir belgeden Trabzon ve Rize dolaylarına kayıtlı 15000 cizye mükellefi hristiyandan 17. yy 'ın başında ancak 2500'ünün bölgede kaldığı anlaşılmaktadır."
"Trabzon kadısı dergah-ı mu' allana mektup gônderüp Batum eyaletinde vaki olan reaya taifasi meclis-i şer-a başvurup; re' ayanın ekserisi cela'yı vatan edüp Rumeli tarafında filibe, Ahyali ve Edirne ve sayir kadılıklarda ehlu iyalleri (aileleriyle) ile mütemekkin (yerleşik) olup firar etmeleri üzerine verginin kalanlardan talep edilmesi ile zulme yol açıldığındanı firar eden re'ayanın gerü yerlerine götürülmeye mukarrerdir, yerlerine kalanlar dahi perakende ve perişan olmaya mukarrerdir, deyü arz eylediğin acilden firar eden taife herhangi bir yerde bulunurlarsa kanun üzere yerlerine avdet ettirmekbabında fermôn-ı şerifim sadır olmuştur." (Rumeli'de nerede yerleşmişler ise geri yerlerine gönderilmesı ve inat edenlerin kürek cezasına çarptırılacagı hususu hüikmün sonuna zikredilir.
Trabzon, Batum ve Rize yöresinden yola çıkan göçmenlerin, Balkanlar ve Kuzey Anadolu boyunca uzanan kervan yoluyla değil de gemiyle ulaştıkları anlaşılıyor. Bu göçmenlerin genellikle Yama'da karaya çıktığı, kent çarşısında yerleşmiş olduğunu, kent çarşısında yerleşmiş tüccarların Osmanlı idaresine verdikleri dilekçeden öğrenilmektedir.
"Yerli hristiyanların mecburi iskana tabi tutularak yerlerinden uzaklaştırıldığını ve yerlerine imparatorluğun muhtelif yörelerinden bilhassa İç Anadolu'dan Türkler'in gönderildiğini ve müslüman nüfusun asıl çoğalmasının sebebinin bu olduğunu, Doç. Dr. Hanefi Boston doktora tezinde ileri sürmektedir.
İster isteyerek göç isterse de mecburi göç olsun Hıristiyan ahali köyümüz ve bölgemizi terk etmek mecburiyetinde kalmıştır
"Trabzon'da fethi müteakip Osmanlı toplumu oluşturmak için devlet "sürgün" metodunu sistemli bir şekilde uygulamıştır. İmparator ve aileleriyle birlikte ileri gelenleri İstanbul' a göndermesi ve Hristiyan halkın kaleden çıkarılarak yerlerine çevreden müslüman ailelerin sürülrnesi"bu surgün işinin" zıt iki yönlü olduğunu gösterir.
Son olarak H.112l (M.1796) tarihinde yedi köyün Ankara ve" Amasya tarafına sürgün edilmesiyle ilçede Hıristiyan nufusu kalmamıştır.
Amasya Tarihi kitabının 110. sayfasında (M. 1877 - H. 1 ~94 ) tarıhinden itibaren Trabzon vilayeti ve Canik sancağı köylerinden hersene Rum dili ile konuşan Hristiyan Pençikler ve. Kumanlar gelip Amasya'nın köylerine muhacir olarak yerleşmişlerdir. Muhacir olarak yerleştikleri İslam çiftlikler onbeş yirmi sene sonra cebren alıp. Eski sahiplerini def etrnişledir."
YENİ SOYADIMIZI ALIRKEN Y AŞADIĞIMIZ ZORLUKLAR
"Yalnız dünden bugüne değil, bugünden yarına intikal edecek menkıbelerimiz de vardır ve soyadları faciası da işte bunların en önemlilerinden biridir. "Soy" kelimesi Türkçe’de ırk ve cins hem de aile manalarına gelir.
Onun için genel olarak soyumuz denilince Türk cinsi ve "soyadalarımız" denilince de aile adlarımız kastedilmiş demektir. Soyadlarımız, soyumuza uymadığından. yani milletimize yakışmadığından söz etmemize sebep bütün dünyaya salmış olan eski Türk ciddiyeti ve ağırbaşlılığıyla bugünkü aile adlarımızdan birçoklarının uyuşmasına imkan olmamalıdır.'
Her millette soyadları atalardan kalmıştır fakat bizimkiler öyle değildir. Eski Türk büyüklüğünün sebeplerini yüzyıllar boyunca memletimize gelip incelemiş batı yazarlarının hayran oldukları şanlı atalarımızın ciddiyet ve ağırbaşlılığıyla (çeşitli) gülünç adların hiçbir ilgisi yoktur. Çünkü bunlar "soyadları kanunu" çıktıktan sonra tescil edilmiş şeylerdir. Birçok ırkı meziyetlerimiz gibi ciddiyet ve ağırbaşlılık itibarı ile de ne hale geldiğimizin bundan açık bir delili olamaz.
SOY VE SOYUN DEVAMI
En basit sözlük manasıyla soy; Geçmişte, şimdiki zamanda ve gelecekte aynı kandan olmak dolayısıyla birbirine bağlı bulunanların topu: Soyu temiz bir adam
Çeşit, tür, cins nevi: Tazı, köpek soyundandır. İyi nitelikler taşıyan; soy at, soy sop, Bütün soy ve akraba, soyu belli: iyi bir aileden olduğu bilinen Soyu bozuk: İyi bir aileden olmayan."
Değerli dostlar, ilk bakışta "soy" kelimesinden insan cinsinin kendi içinden ve hayvan cinslerinin kendi içlerinden kanca yakınlığı (akrabalığı) anlaşılır. Bu manada yaratılmış olan her canlı kendi soyunun devam ettirme sevk-i ilahisi (içgüdüsüyle) donatılarak Allah (c.c.) tarafından bu dünyaya gönderilmiştir. Bu sevk-i ilahiyeyi Allah (c.c.) insanlara ve hayvanlara adaletli dağıtmıştır
İnsanı, hayvandan ayıran "Soyu temiz bir adam" tabiridir. Bu deyimi biraz açacak olursak; insan övünerek "Bu benim soyumdandı, bu benim soyumdan gelecek evladımdır." Diyebilmesi için yalnız döl ve kan akrabalığı yeterli değildir. Yaşam tarzı inanç ve kültür olarak kuşakların birbirine benzemeleri gerekmektedir.
Kur'an-ı Kerim Hüd Süresi 40– 48. ayeti kerimelerinde soy (çocuk), hayırlı soy deyimlerini en güzel şekilde bize açıklar.
"40) Nihayet buyruğumuz gelip de iş ciddileşip, sular kaynamaya başlayınca, Nuhı'a dedik ki:"Her cinsten birer çifti ve haklarında hüküm verilmiş olanlar değil, yalnız aileni ve iman edenleri gemiye bindir." ancak ona inananlar küçük bir topluluktu. 41) Nuh dedi ki: Binin artık, yürümesi de durması da, Allah adıvla olan bu gemiye, doğrusu Rabbim çok acıyan ve çok bağışlayandır. "42) Ve derken onları götüren gemi, dağ gibi dalgaların arasında seyre koyuldu, Ve o an kıvıda kalan oğluna Nuh: "Oğulcuğum:." diye bağırdı. "Gel bin bizimle gemiye, o gerçekleri örtbas edenlerle beraber olma!" 43)Fakat oğlu: "Ben, beni sulara karşı koruyacak bir dağa sığınacağım" dedi. Nuh: "Bugün Allah'ın emrinden koruyacak bir dağa sığınacağım" dedi, Nuh:" Bugün allah 'ın emrinden koruyacak, hiçbir güç ve yardımcı yoktur. Ancak O 'nun merhamet ettiği müstesna."Ve tam o anda, aralarında bir dalga yükseldi ve oğul boğulanların arasına karıştı. 44) Ve derken" Ey yeryüzü suyunu yuı'' denildi. "Ey gök yağmurunu durdur." Ve böylece sular çekildi. Allah'ın hükmü yerine geldi, gemi Cüdi dağına oturdu. Ve yaratılış gayesi dışına çıkan bu toplum için, "Rahmetten uzak olsun" denildi. 45)Nuh bu arada Rabbine yakarıp "Rabbim" dedi. "O benim kendi oğlumdu, ailemden birivdi ama senin verdiğin söz herkes için geçerli bir gerçektir ve sen hüküm verenlerin en adaletlisi ve en güzel hüküm verenısın. 46) Allah "Ey Nuh!"dedi. "O senin ailenden sayılmazdı: çünkü iyi ve doğru olmayan bir şeyolan inanmamayı tercih etti. Artık içyüzünü bilmediğin bir şeyi benden isteme! Bilgisizlerden olmayasın diye sana öğüt veriyorum." 47)Nuh dedi ki:" Ey Rabbim! Bilmediğim bir şeyi senden istemekten, yine sana sığınırım; eğer beni bağışlamaz ve merhamet etmezsen, herhalde kaybedenlerden olurum!" 48) Ey Nuh! Denildi. Sana ve seninle beraber olanlardan meydana gelecek ummetlere, bizden bir selamet ve bereketlerle gemiden in. Fakat senin ve onların soyundan gelecek olan. Zalim ve inkârcı insanlara gelince, biz onların bu dünyada belli bir süre yaşayıp geçinmelerine fırsat verecek, sonra da katımizdan bir azaba çarptıracağız.
BU ÇALIŞMAYA ESAS OLAN ÜÇ DEFTERİN KISACA TANITILMASI
Bu çalışmaya esas olan köy defterleri, defterlerin yazıldığı zamanların köy muhtarları köy içerisindeki miras ve merkezi idare ile ilgili askerlik,öşür gibi resmi işlemlerini sürdürebilmek için yazdırdığı veya merkezi hükümetlerin tutulmasını emrettiği düzenli resmi kayıtlardır.
Resmi hüvviyeti olan bu defterler, bize resmi yollardan değil de elden ele dolaşarak, itina ile saklanarak intikal ettirildi. Bana; bu defterleri, baba dostum ve komşumuz olan İsmail Yıldız beyfendi temin etti. İlk önce, en son yazılmış olan üçüncü defteri, kendi hanesinde mevcut olduğu için bana verdi. Birinci ve ikinci defterleri rahmeti rahmana kavuşmuş olan komşum Mehmet Hilmi Yıldız'dan ısrar ve yalvararak aldı. Bu eserlerin bana gelişinde bu denli katkıları olan ve beni teşvik eden İsmail Yıldız'a tekrar teşekkür ediyorum.
Birinci defterin orijinal ismi; "Ğorğoras Karyesinin Isim Defteri" olarak, kitabın birinci sayfasında kaydedilmiştir. Eğridere köyü'nün isim defterinin yazımının bitim tarihi olarak, adı geçen eserin son sayfasında mali yılı hesabıyla binüçyüz (1300) olduğu yazılmıştır. Demek ki eser M.1884 yılında tamamlanmıştır. 1795 tarihinden 1884 tarihine kadar doğanlar, düzenli bir şekilde bu deftere, doğum tarihiyle birlikte kaydedilmiştir. 1795 tarihinde doğanların baba ismini verdiğine göre eserimiz,1750'den günümüze kadar olan aile, soy şecerelerini çok düzenli bir şekilde verecektir.
Defterde ünvan olarak; ağa, hacıağa, efendi, hacı ve hacı efendi ünvanları kullanılmıştır.
Hane hane yazılarak tutulmuş olan defterde, hane reisi şöhreti ve ünvanı varsa ünvanıyla, birinci sıraya yazılmış olup, aile reisine yakınlığı belirtilerek, o henede yaşayan bütün fertler; sıra numarası verilerek, baba adı ve doğum tarihi belirtilerek kaydedilmiştir. Bazı şahısların ölüm tarihleri de verilmiştir
Aile reisine yakınlığı ifade etmek için şu kelimeler kullanıldı.
bin: oğlu
binti: kızı
zevcesi : hanımı
diğer zevcesi : ikinci hanımı
hedifi : kız torunu
hefidi: erkek torunu
validesi : annesi
valideleri : anneleri
hemşiresi : kız kardeşi
karındaş : erkek kardeşi
kerimesi : kızı
yeğeni: kardeşinin oğlu
yeğenesi : kardeşinin kızı
üvey valideleri : üveyanneleri
yeğenzadesi : yeğeninin oğlu
amuzadesi : amcasının oğlu
Ayriyetten şunu da ifade edelim
tevellüt : doğum
mevt : ölüm anlamlarında kullanılmıştır
Birinci defterde tespit edebildiğim kadarıyla 163 hane kaydedilmiştir. Bu defterde hane reisi olarak yalnız erkekler yazılmıştır.
Aşağıda adı geçen sülaleler, o devirde açık bulunan hanelerin sayısınca deftere yazılmıştır. Defter dağınık olduğundan belki birkaç sayfası eksik olabilir de olmayabilir de.
1- Sofizade
2- Mehmet efendioğlu
3- Hoşoğlu
4- Kamiloğlu
5- Müftüoğlu
6- Çakıroğlu
7- Sarıoğlu
8- İbrahimpaşaoğlu
9- Karahasanoğlu
10- Kisiroğlu
11- Kocakoğlu
12- Hacıoğlu
13- Beşiroğlu
14- Kaşanoğlu
15- Çataloğlu
16- Dumanoğlu
17 - Hunbaloğlu
18- Çakaloğlu
19- Çolakoğlu
20- Şuturoğlu (Şatıroğlu)
21- Galeyoğlu
22- Tellioğlu
23- Bozoğlu
24- Abbasoğlu
25- Tokoğlu
26- Likoğlu
27 - Kuberoğlu
28- Hacıismailoğlu
29- Arapoğlu
30- Lemaoğlu
31-Kuliçoğlu
32- Niyazoğlu
33- Karamutioğlu
34- Kanberoğlu
35- Kasımoğlu
36- Sürmenelioğlu
37- Kodaoğlu
38- Gurnaoğlu
39- Bekiroğlu
40- Tacoğlu
41- Baltacıoğlu
42- Hacımahmutoğlu
43- Hacımehmetoğulları
-------------------------------------------------
Defterin son sayfası, köyün malı işleri ile ilgilidir.
"Ğarğoras Karyesi umum ahaliye mahsus emvali umumiyeyeyi muhtar-ı sabık (geçen dönemin muhtarı) Gurnaoğlu İsmaıl Efendi' ye borçlu olan isimleri beyan eder. Malı yıl, 1 Mart 1322 (M.1906)
Kuruş
70
12
19
07
-----------------
BAYRAKOGLU Yusuf bin Mustafa İki sene tansile
Mesarifati umrniye
Bir gümüş yetmiş beş kuruşa sebeb-i sıhhat hak oldu. Bir senelik gümüş SOFIZADE Cafer AGA'ya muhasebe görüldü.
115
Kuruş
288
029
029
Çataloğlu Yusuf bin Hacı Mahmut kendisiyle muhasebe görüldü. Mali yıl
1 Mart 1322 (M. 1906) bir senelik gümüş.
-------------
346
Kuruş
204
080
080
-----------
364
defa Çataloğlu Yusuf-Sarıoğlu İsmail talebinden havale-i ôşarına mahsup sarıoğlu ismail ôşar borcundan emvali 1 Mart 1318 (M.1902). Dört gümüş, dört samar.
Birinci defterin tanıtımı bitmiş oldu.
2. Defter 17 kanun-i sani 1321 (M.1905) yılında tamamlandı.
İkinci defterde farklı aile adları olarak
43- Hacımehmetoğulları
44- Yaroğullan. Yazılmıştır
Hane hane yazılarak tutulmuş defterde 189 hane kaydedilmiştir.
189 haneden; erkek reis tarafından yönetilen hane sayısı 153, dul reis tarafından yönetilen hane sayısı 36' dır.
2. Defterde I. Defterden farklı olarak baba adının yanında anne adı da yazıldı. Ayrıca eş durumu, askerlik durumu hakkında bilgi verildi.
Aile reisine yakınlığı ifade etmek için birinci defterden farklı olarak şu kelimeler kullanılmıştır
Birader: Erkek kardeş
Biraderzade: Yeğen
Peder: Baba
Mahdum: Oğlu
İkinci defterin son iki sayfası köyün maliyesiyle ilgilidir. Bugünkü alfabeye aktararak aşağıda yazıyorum. 143 kuruş 20 para.
Bin üç yüz on iki senesinden. bin üç yüz on beş senesine (M.1896–1899) kadar Goğraras Muhtarı bulunan Gurnaoğlu İsmail Efendi ile ruyet-i muhasehe (karşılıklı muhasebe) ile belada (yukarıda) bulunan 143 kuruş 30 para borcum olduğuna imza ederim.
1 Mart 1320 (M.1904) Hoşoğlu Ahmet bin Ahmet
Belada muharir bulunan 143 kuruş 30 para öşür parası Hoşoğlu Ahmet bin Ahmet'ten bakiye öşürden Muhtar İsmail Efendi'ye borcum olup ririndeki (alt taraftaki) imza kendimindir.
1 Mart 1320 (M.1904)Hacıismailoğlu Halim Hoşoğlu Ömer
61 Kuruş
Bin üç yüz ondokü: emvôl.i ummiyasinden öşür amseli
Olmak üzere muhtar ile muhasebemuz ruyet olup (karşılıklı) 61 kuruş muhtara borcum olduğunu imza eyledim.
1 Mart 1320 (M.1904) Hoşoğlu Ömer Hoşoğlu Ahmet bin Ahmet
187 Kuruş 20 Para
Bin üç yüz ondokuz senesinden kalan bakiye, bin üç yüz on iki senesinden mahsul ôşiirii, gerek sığır parası, gerek emvdl-i ummiyenin bir cümlesi muhasebemuz ruyet olup (karşılıklı) bir üç yüz ondokuz. Senesi oşiirlerine yekün boreum yüzseksen yedi kuruş yirmi para öşür parası borcum olduğuna imza ederim.
1320 (M.1904), Bekiroğlu Şerif Haeıismailoğlu Halim Ağa, Ğurnanoğlu Ahmet
114 Kuruş
Defaden başka deftenden olan borcumun bakiyesidir.
Üçüncü defter Of nüfus idaresinden 1337 (M.1921) yılında mühür ve imzasıyla tamamlandı onayı aldı.
Ücüncü defterde 198 hane kayıtlı olup, bu hanelerden; erkek reis tarafından yönetilen hane sayısı 157, dul reis tarafından yönetilen hane sayısı 41' dir.
Üçüncü defterte farklı aile adı olarak, 45. aile Mollaalioğulları yazılmıştır.
KÖYÜN İSMİ (GORGORA ) (NAM-I DİGERİ PAÇAN) (BACAN)
1486 ile 1583 yılları arasındaki tahrir kayıtlarında köyümüzün ismi, Gorgora nam-ı diğeri, Paçan olarak geçmektedir. Bu ad Türkçe'dir. Paçan (Bacan) adlı köyler Peçenek ya da Kuman Türkleri ile ilgilidir. Nitekim Oğuz Han 'ın kardeşinin adı Bacanak yani Peçenek idi."
Peçenek boyadının bacanak kelimesi olduğu ve ayrıca Peçenek Türkleri 'nin uruglarının reisleri arasında Maycan (Pafçan) adlı birisinin bulunduğu bilinmektedir.
Yine Kuman Türkleri arasında "Beçene" adlı bir urug (oymak) bulunmaktaydı. Rasony adlı Macar asıllı yazarın araştırmasıdır.
GORGORA: Gorgora ismi Türk dünyasının çeşitli yerleine ismini veren "GOR' adlı askeri komutandar gelmektedir. Nitekim "GOR" Nahçıvan'da "GORİS" bölgesine de adını vermiştir.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
II. BÖLÜM
1720-1920 tarihleri arasında
Eğridere Köyün’de yaşayan Ailelerin
Soy ağaçları ve daha önceki ilgili oldukları Türk Boyları;
ABBASOĞULLARI
Bu akrabanın erkek tarafından nesilleri köyümüzde tükenmş olup, Ataköy'de Abbasoğuları aile adı ile bir akraba yaşamaktadır.Abbasoğulları Bozoğulları ile aynı sülaledendiler.
ABBASOGULLARI (……
1.DEFTER |
SAYFA 90 |
HANE 40 |
1 |
Abbasoğlu; İbrahim'in oğlu Süleyman |
(1852) |
2 |
0ğlu; Süleyman'ın oğlu Ali |
(1878) |
3 |
Validesi; Abdullah kızı Saliha |
(1815-1886) |
4 |
Hanımı; Mehmet kızı Rahime |
(1849) |
5 |
Diğeri; Süleyman' ın kızı Ayşe |
(1881) |
6 |
Diğeri; Süleyman'ın kızı Saliha |
(1884) |
7 |
Kız kardeşi; İbrahim kızı Müslime |
(1849-1890) |
8 |
Diğeri; İbrahim kızı Cemile |
(1844-1890) |
9 |
Oğlu; Süleyman'ın oğlu Kasım |
(1892) |
10 |
Kızı; Süleyman'ın kızı Fatma |
(1889) |
11 |
Diğeri; İbrahim kızı Sakine |
(1896) |
1 |
Abbasoğlu; Ölü İbrahim ve ölü Saliha'nın oğlu Süleyman Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: İhrac. |
(1852) |
2 |
0ğlu: Süleyman ve Rahime'rıin oğlu Ali Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: İhtiyat. |
(1878) |
3 |
Diğeri; Süleyman ve Rahirnerı in oğlu Kasım Medeni durumu: Mücerret |
(1892) |
4 |
Hanımı: Ölü Ahmet ve ölü Ayşe'nin kızı Rahime Medeni durumu: Beyi var. |
(1853) |
5 |
Oğlu Ali'nin hanımı: Ölü Ali ve ölü Saliha'rıırı kızı Hanife |
(1879) |
6 |
Kızı: Süleyman ve Rahime'rıin kızı Halime. |
(1884) |
7 |
Kızı: Süleyman ve Rahime'rıin kızı Fatma . |
(1889) |
8 |
Diğeri: Süleyman ve Rahime.'nin kızı Sakine |
(1896) |
1 |
Abbasoğlu; Ölü İbrahim ve ölü Saliha'rıın oğlu Süleyman |
(1852) |
2 |
0ğlu: Süleyman ve Rahime'nin oğlu Ali |
(1878) |
3 |
Diğeri; Süleyman ve Rahime 'nin oğlu Kasım |
(1892) |
4 |
Hanımı: Ölü Ahmet ve ölü Ayşe 'nin kızı Rahime i |
(1853) |
5 |
Oğlu Ali'nin hanımı: Ölü Ali ve ölü Saliha'rıın kızı Hanife |
1879) |
6 |
Kızı: Süleyman ve Rahime'nin kızı Halime. |
(1884) |
7 |
Kızı: Süleyman ve Rahime'nin kızı Fatma |
(1889) |
8 |
Diğeri: Süleyman ve Rahime'rıin kızı Sakine |
(1896) |
9 |
Kız torunu: Ali ve Hanife'nin kızı Hanife bulmaktadır. |
(1908) |
------------------------- Devamı : ARAPOĞULLARI --------------------------------
Arapoğulları hakkında yazı yazamadığım için üzgünüm. Gelecek çalışmalarımda bunu telafi etmeye çalışacağım. Şu kadar varki de köyümüz halkından Arapçayı en iyi bilen bu akrabadan Rahmi Aradır
ARAPOGULLARI (Ara)
1.Defter |
Sayfa 97 |
Hane 51 |
1 |
Arapoğlu; Hasan'ın oğlu Mustafa |
(1840) |
2 |
Kardeşi; Hasan'ın oğlu Yusuf |
(1849) |
3 |
Yeğeni; Yusuf'un oğlu Mehmet |
(1882) |
4 |
Valideleri; Mehmet kızı Ayşe |
(1815) |
5 |
Hanımı, Ahmet kızı Hacire |
(1844) |
6 |
Kız kardeşi; Hasan'ın kızı Gülsum |
(1844-1886 |
7 |
Yusuf'un hanımı, Ahmet kızı Meryem |
(1844) |
8 |
Yeğeni; Yusuf'un oğlu Hasan |
(1895) |
1.Defter |
Sayfa 97 |
Hane 50 |
1 |
Arapoğlu; Mehmet'in oğlu Hasan |
(1807) |
1 |
Arapoğlu; Ölü Hasan ve ölü Ayşe'nin oğlu Yusuf Medeni durumu; Bir hanımı var. Askerlik durumu; İhrac. |
(1849) |
2 |
0ğlu; Yusuf ve Meryem'in oğlu Mehmet |
(1882) |
3 |
iğeri, Yusuf ve Meryem'in oğlu Hasan |
(1895) |
4 |
Hanımı; Ölü Ahmet ve ölü Fatma 'nın kızı Meryem Medeni durumu; Beyi var. |
(1850) |
5 |
Kızı; Yusuf'un ve Meryem'in kızı Necibe |
(1898) |
1 |
Arapoğlu; Ölü Hasan ve ölü Ayşe'nin oğlu |
(1849) |
2 |
0ğlu; Yusuf ve Meryem'in oğlu Mehmet |
(1882) |
3 |
Diğeri, Yusuf ve Meryem'in oğlu Hasan |
(1895) |
4 |
Hanı rnı ; Ölü Ahmet ve ölü Fatma'nın kızı Meryem |
(1850) |
5 |
Kız kardeşi; Yusuf'un ve Meryem'in kızı Necibe |
(1898) |
---------------- Devamı BALTACIOĞULLARI --------------------
BALTACIOĞULLARI
Nizayoğulları ve Baltacıoğulları'nın bir sülale iken, sonradan birbirinden ayrıldığı köyün ileri gelenlerinin yaşlılarının genel kaanitidir. Yaptığım araştırmalarda, Tacoğulları 'nın da bu akrabalara yakın olduğu kanaatine vardım. Zira BaltacıOğulları ve Taçoğulları 'nın Baltacılı Köyü ve Eğridere Köyü'ndeki arazileri de birbirine sınırdırlar.
Niyazoğulları, Baltacıoğulları, Çakıroğulları, Taçoğulları gibi sülaleler ilk olarak Hanlut Köyü ve civarındaki köylere yerleşen Akkoyunlulara bağlı Türkmen aşiretlerindendir
"Akkoyunluların Trabzon ile olan ilişkisi ve Trabzon bölgesinin etnik yapısına olan etkilerini iki döneme ayırmak zorundayız. İlk dönemdeki etkileri; Bayburt bölgesinde yaşayan ve Trabzon'un güneydeki dağlarda yaşayan ve daha sonra tüm Doğu Anadolu ile İran ve Azerbeycan'ın bir bölümünü kapsayan bir imparatorluk kuran Akkoyunlu beylerin ve imparatorluğun, Trabzon krallığı ile olan ilişkileriyle şekillenmiştir.
İkinci dönemdeki etkileri ise, Akkoyunlu Devleti' nin Safeviler tarafından ortadan kaldırılmasından sonra olan tesirleridir ki bu dönemde Akkoyunlu bakiyeleri. Yavuz Sultan Selim tarafından, Trabzon sancağı topraklarına yerleştirilmiş ve günümüzde bölgemizde yaşayan Türk-İslam toplumunun en önemli unsurlarını oluşturmaktadır.
Baltacıoğlu sülfilesinin büyük bir kısmı Çaykara ilçesinin Baltacılı Köyü nüfusuna kayıtlıdır. Baltacıoğullarının Kurt Dağı Yaylası'nda değil de Moneşera
Yaylası'nda yayla yapmaları bizim, bu aileller hakkında yeni bilgiler elde etmemize yardımcı olmuştur.
Baltacıoğulları, Çaykara'nın bir köyüne ve Ofun bir deresine isimlerini vermek başarısını göstermişlerdir
Bana göre Baltacı soyadının, bazılarının ileri sürdüğü gibi, bana göre askeri literatürle ilişkisi yoktur.
Akkoyunlular döneminde bu bölgeye gelip, orman açarak, kendilerine tarım arazisi yaptıkları için kendilerine Baltacıoğulları denmiş olduğu kaantindeyim.
Baltacı deresi 'nin başlangıç noktası, bu akrabalarının ilk odağının kurulduğu yerdir.
Baltacı Deresi, Çaykara'da Kirazlı Dağları'nın batı tarafından çıkar, Baltacı Yaylası, Baltacı Mezrası ve Baltacı Köyü'nden geçtiğinden bu adı alır. Of’ta denize dökülür.
BALTACIOGULLARI (Baltacıoğlu, Andaç, Baltacıoğlu,)
1.Defter |
Sayfa 116 |
Hane 80 |
1 |
Baltacıoğlu; Osman'ın oğlu Ali |
(1860-1886) |
2 |
-Kardeşi; Osman'ın oğlu Mehmet |
(1873) |
3 |
Valideleri; Mustafa'nın kızı Havva |
(1825) |
4 |
Hanımı; Hasan kızı Altuna |
(1864) |
5 |
Kız kardeşi; Osman kızı Salise |
(1869) |
6 |
Mehmet'in hanımı; Ahmet kızı Fatma |
(1879) |
7 |
Yeğeni; Mehmet'in kızı Havva |
(1896) |
1 |
Baltacıoğlu; Ölü Mustafa ve ölü Fatma ' nın kızı ölü Osman'ın hanımı Havva -Medeni durumu; Beyi yoktur. |
(1825) |
2 |
0ğlu Mehmet'in hanımı; Ahmet ve Sakine'nin kızı Hafıza Medeni durumu; Beyi var. |
(1879) |
3 |
Kız torunu; Mehmet ve Hafıza'nın kızı Havva Medeni durumu; Bekâr |
(1896) |
4 |
0ğlu;Ölü Osman ve Havva'nın oğlu Muhammet Medeni durumu; Hanımı var. Askerlik durumu; Redif (1873)-11.9.1930 ) |
|
5 |
Torunu; Muhammet ve Hafıza'nın oğlu Mustafa |
(1901) |
6 |
iğer torunu; Muhammet ve Hafıza'nın oğlu Hüseyin |
(1904) |
1 |
Baltacıoğlu; Ölü Mustafa ve ölü Fatma'nın kızı Ölü Osman'ın hanımı Havva |
(1825) |
2 |
Oğlu Mehmet'in hanımı; (Kadahor köyünden) Ahmet ve Sakine'nin kızı Hafıza |
(1879) |
3 |
Kız torunu Mehmet ve Hafıza'nın kızı Havva |
(1896) |
4 |
0ğlu; Ölü Osman ve Havva'nın oğlu Muhammet (1873) - 11.9.1930) |
|
5 |
Torunu; Muhammet ve Hafıza'nın oğlu Mustafa |
(1901) |
6 |
Diğer torunu; Muhammet ve Hafıza'nın oğlu Hüseyin |
(1904) |
7 |
Kız torunu; Muhammet ve Hafıza'nın kızı Nazife |
(1912) |
8 |
Mustafa'nın hanımı; Hacı Ahmet Efendi ve Altuna'nın kızı Fatma |
(1900) |
------------------- Devamı BEKİROĞULLARI ------------------------
BEKİROĞULLARI
Bekiroğulları Dulkadiroğulları Türkmenlerindendir.
Köyümüzün sipahi kökenli ailelerindendir. 1840 yılında Gorgoras köyü ve Paçanlılar arasında mera davası için kurulan mahkemede köyümüzü köy adına vekâleten kendi adına asaleten temsil eden iki kişiden birisi Bekiroğlu Mustafa'nın oğlu Mehmet'tir. Köyün yönetiminde aktif rol alan ailelerden birisidir.
Çanakkale savaşlarında şehit veren ailelerimizden biri Bekiroğullarıdır.
İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesinde H.Ahmet Şeker Bey'in evinde baskıya vereceğim kitap hakkında konuşurken, eşi Bekiroğlu Merhum Mustafa Bey'in kızı Fatma Şeker Hanım dedesinin kardeşi Mehmet'in Çanakkale savaşlarında şehit olduğunu söyledi. Fatma hanımın bu bilgisi beni heyecanlarıdırdı. Hemen bu şehitimiz hakkındaki bilgilerini yazayım dedim.
Yusuf ve Nazlı'nın 1892 doğumlu oğlu Şehit Mehmet dört yıl cepheden cepheye koşmuş dördüncü yılında Çanakkale' de hakka uçmuştu. Köydeki eşi Fatma Hanım gençliğinin baharında dul kalmıştı. .
BEKİROGULLARI (Bekiroğlu, ........)
1.Defter |
Sayfa 111 |
Hane 71 |
1 |
Bekiroğlu; Mustafa'nın oğlu İbrahim |
(1874) |
2 |
Validesi; İbrahim'in kızı Hatice |
(1825) |
3 |
Hanımı Mustafa'nın kızı Hanife |
(1900) |
4 |
Diğer hanımı; Hasan kızı Züleyha |
(1876) |
5 |
Oğlu; İbrahim'in oğlu Mustafa |
(1896) |
1.Defter |
Sayfa 111 |
Hane 72 |
1 |
Bekiroğlu; Mustafa'nın oğlu Mehmet |
(1876) |
2 |
Büyük validesi; Abdullah kızı Fatma |
(1844) |
3 |
Halası; Hasan kızı Fatma |
(1854) |
4 |
Hanımı; Hasan Efendi kızı Hanife |
(1871) |
1.Defter |
Sayfa 111 |
Hane 72 |
1 |
Bekiroğlu; Hasan'ın oğlu İsmail |
(1835) |
2 |
0ğlu; İsmail'in oğlu Dursun |
(1879) |
3 |
Hanımı; İbrahim kızı Hatice |
(1844) |
4 |
Kızı; İsmail kızı Sakine |
(1881) |
5 |
Diğer kızı; İsmail kızı Hanife |
(1881) |
6 |
Diğer kızı; İsmail kızı Ayşe |
(1883) |
1 |
Bekiroğlu; ölü İsmail ve ölü Fatma'nın oğlu Yusuf Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: İhraç |
(1861) |
2 |
0ğlu; Yusuf ve Nazlı'nın oğlu Mustafa Medeni durumu: Bekâr. Askerlik durumu: İsnan |
(1884) |
3 |
Diğeri oğlu; Yusuf ve Nazlı 'nın oğlu Mehmet |
(1894) |
4 |
Diğeri oğlu; Yusuf ve Nazlı 'nın oğlu İsmail |
(1899) |
5 |
Hanımı Ölü Mehmet ve ölü Ayşe'nin kızı Nazlı Medeni durumu: Beyi var. |
(1859) |
6 |
ızı; Yusuf ve : Nazlı 'nın kızı Fatma |
(1889) |
1 |
Bekiroğlu Bekiroğlu Ölü İsmail ve hatice’nin oğlu Dursun Medeni durumu: Bir hanımı var.Askerlik durumu: 2.Tetip Fazladan Asker (l904'e ) |
(1879) |
2 |
0ğlu; Dursun ve Zeyneb'in oğlu Hasan |
(1902) |
3 |
Hanıml; Ölü İbrahim ve Hatice'nin kızı Zeynep Medeni durumu: Beyi var. |
(1878) |
4 |
ızı; Dursun ve Zeyneb'in kızı Hatice |
(1896) |
1 |
Bekiroğlu; Ölü Mustafa ve Ayşe'nin oğlu Mehmet Medeni durumu:Bir hanımı var. Askerlik durumu: İhtiyat. |
(1879) |
2 |
Hanıml; Mustafa ve Ayşe kızı Fatma Medeni durumu: Beyi var. |
(1879) |
1 |
Bekiroğlu; Ölü İbrahim ve ölü Güllü'rıün kızı, ölü Mustafa'nın hanımı.Hatice Fatma Medeni durumu: Beyi yoktur. |
(1825) |
2 |
Kız torunu; Ölü İbrahim ve Bahire'nin kızı Vesile |
(1891) |
3 |
Torunu; Ölü İbrahim ve ölü Zekiye'nin oğlu Mustafa |
(1897) |
4 |
Diğeri torunu; Ölü İbrahim ve Bahire'nin oğlu Muhammet |
(1903) |
1 |
Bekiroğlu;Ölü İsmail ve Fatma’nın oğlu Yusuf |
(1861) |
2 |
0ğlu: Yusuf ve Nazlı'nın oğlu Mustafa |
(1884) |
3 |
Diğeri oğlu; Yusuf ve Nazlı 'nın oğlu Mehmet |
(1894) |
4 |
Diğeri oğlu; Yusuf ve Nazlı 'nın oğlu İsmail |
(1895) |
5 |
Hanıml: Ölü Mehmet ve ölü Ayşe'nin kızı Nazlıı |
(1859) |
6 |
-Kızı; Yusuf ve Nazlı'nın kızı Fatma |
(1889) |
1 |
Bekiroğlu; Ölü İsmail ve bey i ölmüş (zevci ahirde) Hatice'nin oğlu Dursun |
(1879) |
2 |
0ğlu; Dursun ve Zeyneb'in oğlu Hasan |
(1902) |
3 |
Hanımı; Ölü İbrahim ve Hatice'nin kızı Zeynep |
(1878) |
4 |
Kızı; Dursun ve Zeyrıeh'irı kızı Hatice |
(1896) |
5 |
Diğer hanımı; Bekir oğlu Mustafa ve Fatrna'rıın kızı Hatice |
(1871) |
1 |
Bekiroğlu; Ölü Mustafa ve beyi ölmüş (zevci) Ayşe'nin oğlu Mehmet |
(1879) |
2 |
Hanıml; Mustafa ve Ayşe kızı Fatma |
(1879) |
3 |
-0ğlu; Mehmet ve Fatrna'rıırı oğlu Mustafa |
(1909) |
1 |
Bekiroğlu; Ölü İbrahim ve ölü Güllü 'rıün kızı, ölü Mustafa'rnn hanımı Hatice Fatma |
(1825) |
2 |
Kız torunu; Ölü İbrahim ve beyi ölmüş (zevci ahirde) Bahire'nin kızı Vesile |
(1891) |
3 |
Torunu; Ölü İbrahim ve ölü Zekiye 'nin oğlu Mustafa |
(1897) |
4 |
Diğeri torunu; Ölü İbrahim ve Bahire 'nin oğlu Muhammet |
(1903) |
5 |
Kızı; Ölü Mustafa ve Hatice Fatrna'nırı kızı Hatice ev lenerek nakletmiştir |
(1871) |
--------------- Devamı BEŞİROĞLU (Pamuk) ------------------
BEŞİROĞLU (Pamuk)
Hun kıtasının asıl Turanî (Türk) ahalisinden olup Sabiriler zamanında bu toprakları vatan etmişlerdi."
Bunlara (Başkırdlar) Başıkırlarda denir, Trabzon'da gelmiş geçmiş Turanî kavimleri sayarken 19. sırada Beşirler yer almaktadır.
1.Defter |
Sayfa 79 |
Hane 23 |
1 |
Beşiroğlu; İbrahim'in oğlu Mehmet |
(1813-1892) |
2 |
0ğlu; Mehmet'in oğlu İbrahim |
(1849–1892) |
3 |
Diğeri; Mehmet'in oğlu İsmail |
(1850) |
4 |
Torunu; İbrahim'in oğlu Cafer |
(1879) |
1.Defter |
Sayfa 79 |
Hane 23 |
1 |
Beşiroğlu; Mehmet'in oğlu Mustafa |
(1846) |
2 |
0ğlu; Mustafa'nın oğlu Yusuf |
(1872) |
3 |
Diğeri; Mustafa'nın oğlu Ali |
(1874) |
4 |
Diğeri; Mustafa'nın oğlu Ahmet |
(1880) |
5 |
Diğeri; Mustafa'nın oğlu Yakup |
(1883) |
6 |
Hanımı; İbrahim kızı Cemile |
(1835) |
7 |
Kızı; Mustafa'nın kızı Şennur |
(1869) |
8 |
Diğeri; Mustafa'nın kızı Hanife |
(1881) |
1.Defter |
Sayfa 80 |
Hane 23 |
1 |
Beşioğlu; İbrahim'in oğlu Ahmet Efendi |
(1817-1889) |
2 |
0ğlu Ahmet Efendi 'nin oğlu Nnuman Sefer |
(1860) |
3 |
Diğeri; Ahmet Efendi 'nin oğlu Muhammet |
(1869) |
4 |
Torunu; Seyit'in oğlu Seyit |
(1880) |
5 |
Hanımı; Abdullah kızı Hatice |
(1815-1886) |
6 |
Diğeri; Abdullah kızı Fatma |
(1844) |
7 |
Numan'ın hanımı Mehmet kızı Selma |
(1855) |
8 |
Kız torunu; İbrahim'in kızı Ayşe |
(1877) |
9 |
Torunu; Sefer'in oğlu Şakir |
(1887-1900) |
10 |
Diğer kız torunu Mehmet' in kızı Müslüme |
(1887) |
11 |
Muhammet'in hanımı; Abdullah kızı Fatma |
(1864) |
12 |
Kız torunu; Muhammet'in kızı Necibe |
(1893) |
13 |
Kız torunu; Numan kızı Fatma |
(1893) |
14 |
Diğeri; Numan Sefer kızı Elmas |
(1894) |
15 |
Torunu; Numan Sefer'in oğlu: Mehmet Ali |
(1898) |
1.Defter |
Sayfa 80 |
Hane 23 |
1Beşiroğlu; Mehmet'in oğlu Muhammet |
(1847) |
|
20ğlu; Muhammet'in oğlu Bayram |
(1880) |
|
3Hanımıı :Abdullah kızı Ayşe |
(1884) |
|
4Kız: Muhammet'in kızı Sakine |
(1880) |
|
5Oğlu; Muhammet'in oğlu Mahmut |
(1883-1886) |
|
6Kızı; Muhammet'in kızı Fatma |
(1895) |
|
7Diğeri; Muhammet'in kızı Hecire |
(1897) |
|
1.Defter |
Sayfa 81 |
Hane 24 |
1 |
Beşiroğlu; İbrahim'in oğlu Hacı Mustafa |
(1816-1889) |
2 |
Oğlu; Hacı Mustafa'nın oğlu Hasan |
(1851-1866) |
3 |
Diğeri; Hacı Mustafa'nın oğlu Yusuf |
(1879-1897) |
4 |
Torunu; Hasan oğlu Muhammet |
(1879) |
5 |
Diğeri; Hasan'ın oğlu İsmail |
(1881-1886) |
6 |
Hanımı; Ahmet kızı Cemile |
(1835) |
7 |
Diğeri; Abdullah kızı Havva |
(1844) |
8 |
Kızı; Mustafa kızı Nazlı |
(1854) |
9 |
Hasan'ın hanımı; İsmail kızı Şennur |
(1864) |
10 |
Torunu; Hasan oğlu Mustafa |
(1891) |
11 |
Kız torunu; Hasan kızı Fatma |
(1895) |
12 |
Torunu; Hasan oğlu Ahmet |
(1895) |
13 |
Torunu; Hasan oğlu İsmail |
(1897) |
14 |
Kızı; Hacı Mustafa kızı Hanife |
(1886) |
1.Defter |
Sayfa 81 |
Hane 24 |
1 |
Beşiroğlu; İbrahim'in oğlu Abdulfettah |
(1822-1888) |
2 |
0ğlu; Abdulfettah'ın oğlu Mehmet |
(1851-1888) |
3 |
Torunu; Mehmet'in oğlu Salim |
(1869-1886) |
4 |
Mehmet'in hanımı: Mustafa kızı Hanife |
(1854) |
5 |
Torunu; Mehmet'in kızı Hanife |
(1882) |
6 |
Diğeri; Mehmet'in kızı Ayşe |
(1883) |
7 |
Torunu; Mehmet'in oğlu Abdulaziz |
(1888) |
8 |
Kızı; Mehmet'in kızı Ayşe |
(??) |
1 |
Beşiroğlu; Ölü ve Fatmanın oğlu Mustafa Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: İhraç. |
(1846) |
2 |
0ğlu;Mustafa ve ölü Cemile'nin oğlu Yusuf Medeni durumu: Bir hanımı var.Askerlik durumu: Redif (askerliğini yaptı). |
(1871) |
3 |
Diğeri; Mustafa ve ölü Cemile'nin oğlu Ahmet Medeni durumu: Müeerret (evli değil). Askerlik durumu: Bekaya. |
(1875) |
4 |
Diğeri; Mustafa ve ölü Cemile'nin oğlu Yakup Askerlik durumu: 1904-2.Tertip asker. |
(1883) |
5 |
Hannımı ölü İbrahim ve ölü Havva'nın kızı Ayşe Medeni durumu: Beyi var. |
(1854) |
6 |
0ğlu Yusuf'un harıırrıı ; İsmail Efendi ve ölü Hamide Kızı Ayşe Medeni durumu: Beyi var. |
(1878) |
1 |
Beşiroğlu; Mustafa ve ölü Cemile'nin oğlu Ali Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: Redif. |
(1874) |
2 |
Hanımı Ölü Mehmet ve İskuli'nin kızı Hanife |
(1879) |
1 |
Beşir oğlu; Ölü Ahmet ve ölü Havva'nın kızı ölü Hacı Mustafa'nın hanımı Cemile Medeni durumu: Beyi yoktur. |
(1835) |
2 |
0ğlu Ölü Hasan'ın Hanımı; İsmail ve Hamide Kızı Şuşu Medeni durumu: Beyi yoktur. |
(1864) |
3 |
Torunu Mehmet'in Hanımı: Yusuf ve Ayşe kızı Nazife Medeni durumu: Beyi var |
(1880) |
4 |
Kız torunu Ölü Hasan ve Şuşu'nun kızı Fatma Medeni durumu: Mücerret. |
(1895) |
5 |
Torunu; Ölü Hasan ve ölü Meryem'in oğlu Mehmet Medeni durumu: Bir hanımı var. |
(1879) |
6 |
Diğer Torunu; Ölü Hasan ve Şuşu'nun oğlu Ahmet |
(1894) |
7 |
Diğeri; Ölü Hasan ve Şuşu'nun oğlu İsmail |
(1897) |
8 |
Diğeri; Ölü Hasan ve Şuşu'rıun oğlu Mustafa |
(1891) |
1 |
Beşiroğlu; Ölü Mehet ve ölü Hatice'nin oğlu Muhammet Medeni durumu:Bir hanımı var.Askerlik durumu:İhraç. |
(1845) |
2 |
0ğlu; Mehmet ve Hatice'nin oğlu Mustafa |
(1904) |
3 |
Hanımı; Ali ve ölü Ayşe kızı Hatice Medeni Durumu: Beyi var |
(1864) |
4 |
Kızı; Muhammet ve ölü Ayşe'nin kızı Fatma |
(1895) |
5 |
Diğeri; Muhammet ve ölü Ayşe'nin kızı Hamide |
(1897) |
1 |
Beşiroğlu;Ölü Mehmet ve ölü Dudu'nun oğlu İsmail Medeni Durumu:Bir hanımı var.Askerlik Durumu:İhraç |
(1849) |
2 |
0ğlu; İsmail ve Hanife'nin oğlu Mehmet |
(1897) |
3 |
Diğeri; İsmail ve Hanife'nin oğlu Nuri Bey |
(1900) |
4 |
Hanımı; Ölü Ahmet efendi ve ölü Hayriye'nin kızı Hanife |
(1855) |
5 |
Kızı; İsmail ve Hanife kızı Hatice |
(1894) |
1 |
Beşiroğlu;Ölü Mehmet ve ölü Fatma 'nın kızı ölü İbrahim'in hanımı Hafize Medeni Durumu;Beyi yoktur. |
(1844) |
2 |
0ğlu; Cafer'in hanımı: ölü Salih ve Hatice'nin kızı Emine Medeni Durumu: Beyi vardır. |
(1881) |
3 |
Diğeri; Hasan'ın hanımı; ölü Mustafa ve Havva'nın kızı Hanife Medeni Durumu: Beyi vardır. |
(1886) |
4 |
Kızı; Ölü İbrahim ve Hafize'nin kızı Fatma |
(1893) |
5 |
Oğlu; Ölü İbrahim ve ölü Hafize 'nin oğlu Cafer Medeni Durumu: Bir hanımı var. |
(1879) |
6 |
Diğeri; Ölü İbrahim ve ölü Hafizerıin oğlu Hasan Medeni Durumu: Bir hanımı var. |
(1884) |
7 |
Diğeri; İsmail ve Hanife'nin oğlu Mustafa Medeni durumu: Bir hanımı var. |
(1892) |
8 |
Diğeri; İsmail ve Hanife'nin oğlu İbrahim Medeni durumu: Mücerret------Evlenmedi |
(1894) |
1 |
Beşiroğlu: Ölü Ahmet Efendi ve ölü Fatma'nın oğlu Numan Hakkı Efendi Medeni Durumu: Bir hanımı var. Askerlik Durumu: İhraç |
(1860) |
2 |
Kardeşi: Ölü Ahmet Efendi ve ölü Fatma'nın oğlu Muhammet Medeni Durumu: Bir hanımı var. Askerlik Durumu: Redif |
(1859) |
3 |
Kardeşinin oğlu Said Efendi; ölü Said ve Sakine'nin oğlu Said Efendi Medeni Durumu: Bir hanımıı var. |
(1878) |
4 |
0ğlu; Numan Hakkı Efendi ve Saliha'nın oğlu Hamdi Medeni Durumu: Müeerret |
(1898) |
5 |
Kardeşinin oğlu; Sait ve Fatma'nın oğlu Ahmet |
(1903) |
6 |
Hanımı; Ölü Mehmet Efendi ve ölü Fatma'nın kızı Salıha Medeni Durumu: Beyi vardır |
(1861) |
7 |
Kardeşi Mehmet'in hanımı: ölü Abdullah ve Saliha'nın kızı Fatma Medeni Durumu: Beyi vardır. |
(1864) |
8 |
Kardeşinin kızı; Muhammet ve Fatma'nın kızı Neeibe Medeni Durumu: Murat |
(1893) |
9 |
Kızı; Numan Hakkı Efendi ve Saliha'nın kızı Elmas Medeni Durumu: Murat |
(1893) |
10 |
Diğer kızı; Numan Hakkı Efendi ve Saliha'nın kızı Zehra |
(1902) |
11 |
Diğeri Numan Hakkı Efendi ve Sliha kızı Emine |
(1904) |
12 |
Kardeşinin oğlu Said'in hanımı; ölü Mahmut ve ölü |
(1895) |
13 |
Zekiye'nin kızı Hanife Medeni Durumu: Beyi vardır. |
(1895) |
1 |
Beşiroğlu; Ölü Mehmet ve Hanife'nin oğlu Abdülaziz Medeni Durumu: Murat i |
(1888) |
2 |
Kız kardeşi; Ölü Mehmet ve Hanife'nin kızı Ayşe Medeni Durumu: Murat |
(1892) |
1 |
Beşiroğlu; Ölü Mehmet ve Ölü Fatmanın oğlu Mustafa |
(1845) |
2 |
0ğlu; Mustafa ve ölü Cemile'nin oğlu Yusuf |
(1871) |
3 |
Diğeri; Mustafa ve ölü Cemile'nin oğlu Ahmet |
(1878-1904) |
4 |
Diğeri; Mustafa ve ölü Cemile'nin oğlu Yakup |
(1881) |
5 |
Hannımı ölü İbrahim ve ölü Havva'nın kızı Ayşe |
(1853) |
6 |
0ğlu Yusuf'un hanımı; İsmail Efendi ve ölü Hamide Kızı Ayşe |
(1877) |
1 |
Beşiroğlu; Mustafa ve ölü Cemile'nin oğlu Ali |
(1873) |
2 |
Hanımı Ölü Mehmet ve İskuli'nin kızı Hanife |
(1878) |
1 |
Beşiroğlu; Ölü Ahmet ve Havva’nın kızı Ölü hacı Mustafa’nın hanmı Cemile |
(1834) |
2 |
0ğlu Hasan'ın Hanımı; İsmail ve Hamide Kızı Şuşu |
(1863) |
3 |
Torunu Mehmet'in hanımı Paçan köyünden Yusuf ve Ayşe'nin kızı Nazife |
(1878) |
4 |
Kız torunu; ölü Hasan ve Şuşu'rıurı kızı Fatma |
(1893) |
5 |
Torunu; ölü Hasan ve ölü Meryem'in oğlu Mehmet |
(1878) |
6 |
Diğer torunu; Ölü Hasan ve Şuşu'nun oğlu Ahmet |
(1892) |
7 |
Diğer torunu; Ölü Hasan ve Şuşu'nun oğlu İsmail |
(1893) |
8 |
Diğer torunu; Ölü Hasan ve Şuşu'nun oğlu Mustafa |
(1889) |
9 |
Mustafa'nın hanımı; Şakoğlu Mustafa ve Altuna'nın kızı Hamide |
(1896) |
10 |
Ahmet'in hanımı; oğlu ölü Eyüp ve Meryem'in kızı Hanife |
(1897) |
11 |
Ahmet'in diğer Hanımı İbrahim ve Ayşe kızı Meryem |
(1897) |
12 |
Muhammet'in oğlu Hasan |
(1910) |
1 |
Beşiroğlu; Ölü Mehmet ve ölü Hatice'nin oğlu Muhammet |
(1845) |
2 |
0ğlu; Mehmet ve Hatice'nin oğlu Mustafa |
(1902) |
3 |
Hanımı Paçan köyünden Ali ve ölü Ayşe'nin kızı Hatice |
(1863) |
4 |
Kızı; Muhammet ve ölü Ayşe'nin kızı Fama |
(1893) |
5 |
Diğer kızı; Muhammet ve ölü Ayşe'nin kızı Hamide |
(1894) |
6 |
Diğer kızı;Muhammet ve Hatice'nin kızı Ayşe |
(1905) |
7 |
Mehmet ve Balkız'ın oğlu Veysel Doğum tarihi : (25.03.1911) Ölüm tarihi : 02.02.1941 Asker görevini yaparken Erzincan depreminde Değirmen Nöbeti tutarken depremde ölmüştür Mezarı Erzincandadır. |
(1911) |
1 |
Beşiroğlu; Ölü Mehmet ve ölü Dudu'nun olu İsmail |
(1849) |
2 |
0ğlu: İsmail ve Hanife'nin oğlu Mehmet |
(1894) |
3 |
Diğer oğlu: İsmail ve Hanife 'nin oğlu Nuri bey |
(1898) |
4 |
Hanımı; Ölü Hacı Ahmet Efendi ve Hatice'nin kızı Hanife |
(1854) |
5 |
Kızı; İsmail ve Hanife kızı Hatice |
(1892) |
6 |
Diğer oğlu; İsmail ve Hanife 'nin oğlu Mustafa |
(1907) |
1 |
Beşiroğlu; Ölü Mehmet ve ölü Fatma'nın kızı ölü İbrahim'in hanımı Hafize |
(1844) |
2 |
0ğlu; Cafer'in hanımı Ölü Salih ve Çambaşı Köyünden Hatice'nin kızı Emine |
(1879) |
3 |
0ğlu Hasan'ın hanımı: Ölü Hacı Mustafa ve Havva'nın kızı Hanife |
(1884) |
4 |
Kızı:Ölü İbrahim'in ve Hafize'nin kızı Fatma |
(1891) |
5 |
Oğlu;Ölü İbrahim ve Hafize'rıın oğlu Cafer |
(1878) |
6 |
Diğer oğlu;Ölü İbrahim ve Hafize'nın oğlu Hasan |
(1882) |
7 |
Diğer oğlu:Ölü İbrahim ve Hafize'nın oğlu Mustafa |
(1890) |
8 |
Diğer oğlu:Ölü İbrahim ve Hafizenın oğlu İbrahim |
(1892) |
9 |
Mustafa'nın hanımı:Ölü Mehmet ve Emine kızı Balkıza |
(1885) |
10 |
Beşiroğlu; Mustafa ve Balkız’ın kızı Ayşe |
(1913) |
1 |
Beşiroğlu; Ölü Hacı Ahmet Efendi ve ülü Fatmanın oğlu Numan Hakkı Efendi |
(1859) |
2 |
Kardeşi; Ölü Hacı Ahmet Efendi ve ölü Fatrna'nın oğlu Muhammet |
(1868) |
3 |
Kardeşinin oğlu; Ölü Said ve eşi ölmüş ev ciahirde Sakine’nin oğlu Said Efendi |
(1878) |
4 |
0ğlu; Numan Hakkı Efendi ve Saliha'nın oğlu Hamdi |
(1896) |
5 |
Kardeşinin oğlu Said ve Fatma'nın oğlu Ahmet |
(1901) |
6 |
Hanımı; Ölü Mehmet Efendi ve Ölü Fatma'nın kızı Saliha |
(1863) |
7 |
Kardeşi Muhammet'in hanımı; Ölü Abdullah ve Paçanlı Salih’in kızı Fatma |
(1863) |
8 |
Kardeşinin kızı Muhammet ve Fatma'rıın kızı Necibe |
(1891) |
9 |
Kızı; Numan Hakkı Efendi ve Saliha'nın kızı Elmas |
(1893) |
10 |
Diğer kızı; Numan Hakkı Efendi ve Saliha'nın kızı Zehra |
(1900) |
11 |
Diğer kızı; Numan Hakkı Efendi ve Saliha'nın kızı Emine |
(1902) |
12 |
Kardeşinin oğlu Said'in hanımı; Ölü Mahmut ve ölü Rukiye'nin kızı Hanife |
(1882) |
13 |
Muhammet'in hanımı Sarıoğlu ölü Ali'nin ve Sakine'nin kızı Ayşe |
(1892) |
14 |
Torunu; Hamdi ve Ayşe'nin oğlu Kemal |
(1918) |
15 |
Torunu; Hamdi ve Ayşe'nin oğlu Celal |
(1918) |
16 |
Torunu; Hamdi ve Ayşe'nin oğlu Hakkı |
(1919) |
17 |
Kız Torunu; Hamdi ve Ayşe'nin kızı Zehra |
(1920) |
1 |
Beşiroğlu; Ölü Memet ve beyi ölü (zevci ahirde) Hanife'nin oğlu Abdulaziz |
(1888) |
2 |
Kızkardeşi; Ölü Memet ve beyi ölü (zevci ahirde) Hanife'nin kızı Ayşe |
(1890) |
|
Bilgi Anne Babası
|
Adı Soyadı |
Dğ.Tarihi
|
Hane No |
Medeni Hali |
Durumu |
1 |
Annesinin Babasının Babasının Annesi Fatma Koca'nın Babası İbrahim Annesi Ayşe
|
FATMA KOCA |
01.07.1824 Çaykara |
12-50-4 |
Evli |
Ölü 15.02.1910 |
2 |
Annesinin Babasının Babasının Babası Mustafa Koca'nın Babası Mehmet Annesi Saliha
|
MUSTAFA KOCA |
01.07.1828 Çaykara |
12-50-1 |
Evli |
Ölü 18.10.1908 |
3 |
Babasının Babasının Babası Muhammet Pamuk'un Babası Mehmet Annesi Hatice
|
MUHAMMET PAMUK |
01.07.1847 Çaykara |
12-134-1 |
Dul |
Ölü 01.03.1921 |
4 |
Babasının Babasının Annesi Hatice Pamuk'un Babası Ali Annesi Ayşe
|
HATİCE PAMUK |
01.07.1864 Çaykara |
12-134-3 |
Evli |
Ölü 19.04.1914 |
5 |
Annesinin Babasının Babası Yusuf Koca Babası Mustafa,Annesi Fatma
|
YUSUF KOCA |
01.07.1869 Çaykara |
12-50-2 |
Evli |
Ölü 01.04.1920 |
6 |
Annesinin Annesinin Babası Ömer Hoş'un Babası, Ahmet Annesi Salihe
|
ÖMER HOŞ |
01.07.1878 Çaykara |
12-178-1 |
Evli |
Ölü 12.04.1947 |
7 |
Annesinin Babasının Annesi Güllü Koca'nın Babası Mustafa,Annesi Fatma
|
GÜLLÜ KOCA |
01.07.1880 Çaykara |
12-50-6 |
Evli |
Ölü 11.03.1924 |
8 |
Annesinin Annesinin Annesi Altuna Hoş'un Babası,İsmail,Annesi Gülizar
|
ALTUNA HOŞ |
01.07.1881 Çaykara |
12-178-4 |
Evli |
Ölü 01.05.1926 |
9 |
Hatice Pamuk'un Babası Hasan Koca'nın Babası Yusuf,Annesi Gülli
|
HASAN KOCA |
01.07.1909 Çaykara |
12-50-10 |
Evli |
Ölü 26.01.1992 |
10 |
Hatice Pamuk'un Annesi Safiye Koca'nın Babası Ömer, Annesi Altuna Hoş
|
SAFİYE KOCA |
01.07.1912 Çaykara |
12-50-25 |
Evli |
Ölü 10.02.1975 |
11 |
Babasının Babası Veysel Pamuk'un Babası Muhammet, Annesi Hatice
|
VEYSEL PAMUK |
25.03.1913 Çaykara |
12-134-7 |
Evli |
Ölü 02.02.1941 |
12 |
Veysel'in hanımı Rabia |
RABİA PAMUK |
|
|
Evli |
Ölü 02.02.2002 |
13 |
Ölü Veysel'in oğlu Mehmet Pamuk'un Babası Veysel, Annesi Rabia Pamuk
|
H.MEHMET PAMUK |
01.02.1938 Çaykara |
12-134-9 |
Evli |
Sağ |
14 |
H.Mehmet Pamukun hanımı Hatice Pamuk'un Babası Hasan,Annesi Safiye
|
H.HATİCE PAMUK |
15.07.1938 Çaykara |
12-134-11 |
Evli |
Ölü 26.04.2002 |
15 |
H.Mehmet ve Hatice Pamuk'un oğlu Veysel'in Babası Mehmet Annesi Hatice
|
H.VEYSEL PAMUK |
23.02.1964 Çaykara |
12-134-12 |
Evli |
Sağ |
16 |
H.Mehmet ve Hatice Pamuk'un oğlu Osman'ın Babası Mehmet Annesi Hatice
|
OSMAN PAMUK |
01.02.1965 Çaykara |
12-134-13 |
Evli |
Sağ |
17 |
H.Mehmet ve Hatice Pamuk'un oğlu Sinan'ın Babası Mehmet Annesi Hatice |
SİNAN PAMUK |
18.11.1965 Çaykara |
12-134-14 |
Evli |
Sağ |
18 |
H.Mehmet ve Hatice Pamuk'un oğlu Yilmaz'ın Babası Mehmet Annesi Hatice |
YİLMAZ PAMUK |
04.12.1970 Çaykara |
12-134-15 |
Evli |
Sağ |
19 |
H.Mehmet ve Hatice'nin kızı Asuman'ın Babası Mehmet Annesi Hatice |
ASUMAN PAMUK |
25.01.1972 Çaykara |
12-134-16 |
Evli |
Sağ |
20 |
H.Mehmet ve Hatice Pamuk'un oğlu Nizam'ın Babası Mehmet Annesi Hatice |
NİZAM PAMUK |
13.07.1982 Lörrach |
12-134-19 |
Bekar |
Sağ |
21 |
H.Mehmet'in ikinçi Hanımı |
ESMA PAMUK |
10.04.1960 Samsun |
12-134-33 |
Evli |
Sağ |
22 |
H.Mehmet ve Esma Pamuk'un kızı Yasemin'in Babası Mehmet,Esma
|
YASEMİN PAMUK |
04.05.2004 Samsun |
12-134-34 |
Bekar |
Sağ |
23 |
H.Mehmet oğlu H.Veysel'in Hanımı Selime'nin Babası Yusuf Annesi Fatma
|
SELİME PAMUK |
27.02.1962 Çaykara |
12-134-17 |
Evli |
Sağ |
24 |
H.Veysel ve Selime'nin Kızı Ayşegül Pamuk'un Babası Veysel Annesi Selime
|
AYŞEGÜL PAMUK |
09.11.1982 Lörrach |
12-134-18 |
Evli |
Sağ |
25 |
H.Veysel ve Selime'nin Kızı Ayşegül Pamuk'un Beyi Mehmet |
MEHMET CALKICI |
28.10.1982 Kayseri |
Kayseri |
Evli |
Sağ |
26 |
Torunu,Veysel Selime kızı Ayşeğül ve Mehmet Calkıcı oğlu |
MERT CALKICI |
20.07.2010 Lörrach |
Kayseri |
Bekar |
Sağ |
27 |
Torunu H.Veysel Selime kızı Ayşeğül ve Mehmet Calıkıcı kızı |
YAREN CALKICI |
30.12.2013 Lörrach |
Kayseri |
Bekar |
Sağ |
28 |
H.Veysel ve Selime'nin Oğlu Mustafa Pamuk'un Babası Veysel Annesi Selime |
MUSTAFA PAMUK |
21.06.1987 Lörrach |
12-134-23 |
Evli |
Sağ |
29 |
H.Veysel ve Selime'nin Oğlu Yusuf Pamuk'un Babası Veysel Annesi Selime |
YUSUF PAMUK |
21.06.1987 Lörrach |
12-134-26 |
Evli |
Sağ |
30 |
H.Veysel ve Selime'nin Oğlu Mustafa'nın Hanımı |
ARZUM PAMUK |
23.11.1986 Lörrach |
|
Evli |
Sağ |
31 |
Torunu; Veysel oğlu Mustafa ve Arzumun Kızı |
SUHEDA PAMUK |
12.08.2012 Lörrach |
|
Bekar |
Sağ |
32 |
Torunu; Veysel oğlu Mustafa ve Arzumun Oğlu |
MUSAB MUHAMMET |
15.01.2014 Lörrach |
|
Bekar |
Sağ |
33 |
H.Veysel ve Selime'nin Oğlu Yusuf Pamuk'un Hanımı |
BETÜL PAMUK |
23.04.1996 Basel |
|
Evli |
Sağ |
34 |
H.Mehmet oğlu Osman'in Hanımı |
AYŞE PAMUK |
|
|
Evli |
Sağ |
35 |
Osman ve Ayşe'nin Oğlu Selver Pamuk'un Babası Osman Annesi Ayşe |
SELVER PAMUK |
Lörrach |
|
Bekar |
Sağ |
36 |
Osman ve Ayşe'nin Kızı Sema Pamuk'un Babası Osman Annesi Ayşe |
SEMA PAMUK |
Lörrach |
|
Bekar |
Sağ |
37 |
Osman ve Ayşe'nin Kızı SırmaPamuk'un Babası Osman Annesi Ayşe
|
SİRMA PAMUK |
Lörrach |
|
Bekar |
Sağ |
38 |
H.Mehmet oğlu Sinan'in eşi
|
ELMAS PAMUK |
|
|
Dul |
Sağ |
39 |
Sinan ve Elmas'ın Kızı Kader Pamuk'un Babası Sinan Annesi Elmas |
KADER PAMUK |
12.10.1988 Lörrach |
|
Evli |
Sağ |
40 |
Sinan ve Elmas'ın Kızı Gökçe Pamuk'un Babası Sinan Annesi Elmas |
GÖKÇE PAMUK |
01.02.1992 Lörrach |
|
Evli |
Sağ |
41 |
H.Mehmet oğlu Sinan'in ikinci eşi Babası,Necati Annesi,Ebdiye kızı |
AYLA PAMUK |
19.02.1983 |
|
Evli |
Sağ |
42 |
Sinan ve Aylan'ın Kızı Sura Pamuk'un Babası Sinan Annesi Ayla |
SURA PAMUK |
21.12.2004 Saint Louis |
|
Bekar |
Sağ |
43 |
Sinan ve Aylan'ın oğluı Melih Pamuk'un Babası Sinan Annesi Ayla |
MELİH PAMUK |
07.08.2007 Saint Louis |
|
Bekar |
Sağ |
44 |
H.Mehmet oğlu Yılmaz'in eşi
|
SEVİM PAMUK |
|
|
Evli |
Sağ |
45 |
Yilmaz ve Sevim'in oğlu Muhammet Pamuk'un Babası Yilmaz Annesi Sevim |
MUHAMMET PAMUK |
Lörrach |
|
Bekar |
Sağ |
46 |
Yilmaz ve Sevim'in oğlu Emre Pamuk'un Babası Yilmaz Annesi Sevim |
EMRE PAMUK |
Lörrach |
|
Bekar |
Sağ |
47 |
Yilmaz ve Sevim'in oğlu Oğuzhan Pamuk'un Babası Yilmaz Annesi Sevim |
OĞUZHAN PAMUK |
Lörrach |
|
Bekar |
Sağ |
48 |
Yilmaz ve Sevim'in Kızı Betül Pamuk'un Babası Yilmaz Annesi Sevim |
BETÜL PAMUK |
Lörrach |
|
Bekar |
Sağ |
50 |
H.Mehmet ve Hatice Pamuk kızı Asuman'ın beyi |
MUSTAFA KESAT |
|
|
Evli |
Sağ |
51 |
H.Mehmet ve Hatice Pamuk Kızı Asuman'ın oğlu |
İSMET KESAT |
Lörrach |
|
Bekar |
Sağ |
52 |
|
|
|
|
|
|
------------------------ Fotoğrafların Üstüne Tıklayınız -----------------------------------
-------------- Devamı - BOZOĞULLARI - Bozlar - Fettahlar ------------------
Boz: Altay Türkçe'sindeki Yer Tanrı timsali kutsal renk olan BOZ kelimesinin Türkçe'de aynı kullanımı ve Zaza Türkçe'sinde "Bozik" olarak geçmesi Kürtçe 'nin Altay dil ailesinin bir kolu olduğunu tartışmasız ispatlarından biridir.
Çünkü Altay'lılar kozmolojik derinliği olan kelimeleri taşıdıkları kutsal anlamlarından dolayı bir harfini bile değindirmeden binlerce yıl, binlerce kilometre göç etseler bile muhafaza etmeyi bilmişlerdir."
Osmanlıca belgelerde Boz ulusrlitrak) olarak isimlendirilir.
Arap tarihçilerin vasıflandırmaları ile Anadolu Türkleri Etrak(Bozulus) ve Ekrat(Kürtler)'den oluşur."
Tacik Türkleri' de kısmen mengobid çoğunlukla esmer uzun kafalı birikisefal Etrak(Bozok) lardır.
Muznikler, Bozoklar dimek olup bir Turanlı evladı olduğu ve sonradan Bozoklar dendiği zan olunur. Bunlardan (Basan Han)'ın Amasya hükümdarı olduğu mezkurdur.
Oğuzhan'ın Bozokları sağ kol itibar edildiği muhakkak olmakla beraber(Bozok) ismiyle isimlendirilmesinden harfler kaarıştırılmıştır.
1897 doğumlu Mehmet Boz; Çaykara İnönü Lisesinde tarih öğretmenimiz olan, İrşat Koş'un köyünüz tarihi eserleri, tarihi ve akrabaları hakkında bilgi toplayınız diye bize verdiği ödevde bize akrabalar hakkında şifai olarak geniş bilgi vermişti.
Torunu Müslüm Boz'la müşterek hazırladığımız ödevde "Yaroğulları, Kisirler Mehmet efendiler ve İbrahimpaşaoğulları Bozlardan idi, sonradan başka şöhretler alarak Bozlardan ayrıldılar diye yazdırdı."
Lise 2. sınıf ta hazırladığımız ödevin aslı Müslüm Boz'da mevcuttur.
Eğridere köydeki Bozlar sülalesi Dulkadiroğlu beyliği bölgesinden gelip köye yerleştiler. Yani bu Bozlar esas itibariyle Biyat boyundandır. Geniş bilgi için kitabımızın Biyatlar kısmına bakınız.
BOZOGULLARI (Boz, Fettahoğlu)
1.Defter |
Sayfa 116 |
Hane 81 |
1 |
Bozoğlu; Mehmet'in oğlu Ahmet |
(1844) |
2 |
Kardeşi; Mehmet'in oğlu Halil |
(1852) |
3 |
0ğlu; Ahmet'in oğlu Dursun |
(1877) |
4 |
Yeğeni; Mustafa'nın oğlu Hayrullah |
(1876) |
5 |
Diğeri: Mustafa'nın oğlu Zekeriya |
(1879) |
6 |
Valideleri; Ali kızı Güllü |
(1815) |
7 |
Halil'in hanırnı; Mustafa'nın kızı Ayşe |
(1859-1890) |
8 |
Hayrullah'ın validesi; İbrahim kızı Paşuli |
(1835) |
9 |
Kız yeğeni; Mustafa'nın kızı Hatice |
(1869) |
10 |
Yeğeni; Halil'in oğlu Mehmet |
(1888) |
11 |
Diğeri; Halil'in oğlu Nuri |
(1889) |
12 |
Hayrullah'ın hanımı; Mustafa'nın kızı Ayşe |
(1877) |
13 |
Kızı; Halil kızı Fatma |
(1894) |
14 |
Yeğeni; Hal il' in oğlu Hüseyin 1916 yılında Şehit Hunis
|
(1896-1916) |
15 |
Diğeri; Halil'in oğlu Hasan |
(1898) |
16 |
Zekeriya'nın hanımı; Yusuf'un kızı Adile |
(1884) |
1.DEFTER
|
SAYFA 88 |
HANE 37 |
1 |
Bozoğlu; Mehmet'in oğlu Yusuf |
(1870) |
2 |
Kardeşi; Mehmet'in oğlu Muhammet |
(1873) |
3 |
Diğeri; Mehmet'in oğlu Eşref |
(1879) |
4 |
Diğeri; Mehmet'in oğlu Aziz |
(1881) |
5 |
Validesi; Mehmet'in kızı Fatma |
(1844) |
6 |
Üvey validesi; Mehmet'in kızı Fatma |
(1835) |
7 |
Kız kardeşleri; Mehmet'in kızı Şuşu |
(1869) |
8 |
Diğeri; Mehmet kızı Hatice |
(1870) |
9 |
Diğeri; Mehmet'in kızı Fatma |
(1876) |
10 |
Fatma'nın validesi; Mehmet'in kızı Fatma |
(1825) |
11 |
Üvey kız yeğeni; İsmail kızı Seher |
1849 |
12 |
Muhammet'in hanımı; Yunus'un kızı Güllü |
1854 |
13 |
Yusuf'un hanımı; Mustafa'nın kızı Fatma |
1876 |
14 |
Kızı; Yusuf'un kızı Fatma |
1894 |
15 |
0ğlu; Yusuf'un oğlu Mehmet |
1897 |
16 |
Eşref' in hanımı; İbrahim kızı Emine |
1883 |
1.DEFTER |
SAYFA 89 |
HANE 37 |
1 |
Bozoğlu; Mustafa'nın oğlu İbrahim |
1843 |
2 |
0ğlu; İbrahim'in oğlu Mustafa |
1875 |
3 |
Diğeri; İbrahim'in oğlu Ahmet |
1880-1888 |
4 |
Hanımı: Ahmet'in kızı Ayşe |
1854 |
5 |
Kızı: İbrahim'in kızı Fatma |
1879 |
6 |
Diğeri; İbrahim'in kızı Sadiye |
1881 |
7 |
Diğeri; İbrahim'in kızı Sare |
1884 |
8 |
Kayınvalidesi; Abdullah kızı Buse |
1825 |
9 |
0ğlu; İbrahim'in oğlu Muhammet |
1887 |
10 |
Mustafa' nın hanımı; Mustafa kızı Hanife |
1878 |
11 |
Oğlu; İbrahim'in oğlu Ömer Lütfi |
1895 |
12 |
Kızı; İbrahim'in kızı Hafize |
1896 |
1.DEFTER |
SAYFA 89 |
HANE 37 |
1 |
Bozoğlu; Ahmet'in oğlu Ahmet |
1863 |
2 |
Hanıml; Abdullah kızı Gülişan |
1868 |
3 |
0ğlu; Ahmet'in oğlu Ömer |
1897 |
1.DEFTER |
SAYFA 89 |
HANE 38 |
1 |
Bozoğlu; Mustafa'nın oğlu Mehmet |
1847 |
2 |
Kardeşi; Mustafa'nın oğlu Yusuf |
1851 |
3 |
Yeğeni; Yusuf'un oğlu Şükür |
1881 |
4 |
Valideleri; Abdullah'ın kızı Mevva |
1815 |
5 |
Yusuf'un hanımı; Ahmet kızı Funduka |
1854 |
6 |
Kız yiğeni; Yusuf'un kızı Fatma |
1889 |
7 |
Diğeri; Yusuf kızı Ayşe |
1896 |
1.DEFTER |
SAYFA 90 |
HANE 38 |
1 |
Bozoğlu; Mustarfa'nın oğlu Hasan |
1856 |
2 |
0ğlu; Hasan'ın oğlu İsmail. |
1875 |
3 |
Hanımı; İbrahim'in kızı Zeynep |
1849 |
4 |
Kızı; Hasan kızı Cemile |
1880 |
5 |
Diğeri; Hasan kızı Hanife |
1884 |
6 |
Diğer oğlu; Hasanın oğlu Mehmet |
1886 |
7 |
Kızı; Hasarı'ın kızı Fatma |
1893 |
8 |
İsmaiI'in hanımı; Mehmet kızı Fatma |
1876 |
9 |
0ğlu; Hasarı'ın oğlu İlyas |
1897 |
1.DEFTER |
SAYFA 90 HANE 38 |
|
1 |
Bozoğlu; Yunus'un oğlu Numan |
1861-1897 |
2 |
Validesi; İbrahim'in kızı Ayşe |
1815-1896 |
3 |
0ğlu; Nurnan'ın oğlu Ali |
1886 |
4 |
Hanımı; Mustafa kızı Sakine |
1868 |
5 |
0ğlu; Numarı'ın oğlu Abdulhamit |
1895 |
6 |
Diğeri; Nurnan'ın oğlu İlyas |
1896 |
1.DEFTER |
SAYFA 90 |
HANE 39 |
1 |
Bozoğlu; Ahmet'in oğlu Dursun |
1864 |
2 |
Kardeşi; Ahmet'in oğlu Yusuf |
1872 |
3 |
VaIideleri; Mehmet'in kızı Havva |
1835-1898 |
4 |
Hanımı; Mustafa kızı Sakine |
1868 |
5 |
0ğlu; Dursun'un oğlu Ahmet |
1885 |
6 |
Yusuf'un hanımı Mehmet'in kızı Fatma |
1880 |
7 |
Diğer hanımı; Mehmet'in kızı Fatma |
1876 |
8 |
Yiğeni; Yusuf'un oğlu Mustafa |
1894 |
9 |
Kızı; Dursun'un kızı Fatma |
1897 |
10 |
Diğer: Dursun'un kızı Ayşe |
1897 |
1.DEFTER SAYFA 90 |
|
HANE 41
|
1 |
Bozoğlu; İbrahim'in oğlu Ahmet Efendi |
1842 |
2 |
0ğlu; Ahmet Efendi'nin oğlu İbrahim |
1870-1892 |
3 |
Diğeri; Ahmet Efendi'nin oğlu Muhammet |
1873 |
4 |
Hanımı; İbrahim kızı Paşuli |
1825 |
5 |
Kızı; Ahmet Efendi'nin kızı Fatma |
1874 |
6 |
Diğeri; Ahmet Efendi'nin kızı Havva |
1876 |
7 |
Mehmet'in hanımı; Behzat kızı Safiye |
1876 |
8 |
Torunu; Mehmet'in oğlu Muhammet |
1899 |
1 |
Bozoğlu; Ölü Mustafa ve Ayşe'nin oğlu Hasan,Medeni Durumu: Bir hanımı var.Askerlik durumu: İhraç |
1856 |
2 |
0ğlu; Hasan ve ölü Zeyep'in oğlu İsmail hakkı Medeni durumu: Bir hanımı var.Askerlik durumu: İhraç. |
1875 |
3 |
Diğeri; Hasan ve ölü Zeynep'in oğlu Mehmet Medeni durumu: Murat. |
1888 |
4 |
Diğeri; Hasan ve ölü Zeynep'in oğlu İlyas |
1897 |
5 |
Hanımı; Ölü İbrahim ve ölü Zeynep'in kızı Medeni durumu: Beyi var. |
1863 |
6 |
İsmail Hakkı'nın hanımı: Ölü İsmail ve Hatice'nin Sakine |
1881 |
7 |
Kızı; Hasan ve Zeynep'in kızı Fatma |
1874 |
8 |
Torunu; İsmail ve Sakine'nin kızı Arife |
1902 |
1 |
Bozoğlu; ölü Mustafa, ÖLü Numan.'ın hanımı Sakine Medeni durumu: Beyi yoktur.
|
1868 |
2 |
Oğlu; Ölü Numan ve Sakine'nin oğlu Ali Medeni durumu: Bekâr.
|
1887 |
3 |
Diğeri; Numan ve sakinenin oğlu Abdülhamit |
1895 |
4 |
Diğeri;Numan ve Sakinenin oğlu ilyas |
1896 |
1 |
Bozoğlu ; ölü Ahmet ve Havva’nın oğlu Dursun Medeni :Bir hanımı var.Askerlik durumu; Mutehafız |
1864 |
2 |
Oğlu; Dursun ve Sakine’nin oğlu Ahmet |
1885 |
3 |
Hanımı; ölü Mustafa ve ölü Fatma'nın kızı Sakine Medeni durumu beyi var.
|
1868 |
4 |
Kızı; Dursun ve Sakinenin kızı Ayşe |
1895 |
5 |
Dursun kızı ve sakine’nin kızı Ayşe |
1897 |
1 |
Bozoğlu; Ölü Ahmet ve Hava’nın oğlu Yusuf,Medeni durumu ; Bir hanımı var.Askerlik durumu ;Redif
|
1872 |
2 |
Oğlu; Yusuf ve ölü Hatice’nin oğlu Mustafa |
1894 |
3 |
Hanım; Hafız Mustafa ve ölü Adile kızı Havva |
1878 |
1 |
Bozoğlu; Ölü Mehmet ve ölü Güllü’nün oğlu Ahmet |
1844 |
2 |
Kardeşinin oğlu; Ölü Halil ve Ayşe’nin oğlu Mehmet |
1886 |
3 |
Kardeşinin diğer oğlu Ölü Halil ve ayşe’nin oğlu Hüseyin |
1896 |
4 |
Kardeşinin Diğer oğlu; Ölü Halil ve ayşe’nin oğlu Hasan |
1898 |
5 |
Kardeşinin diğer oğlu ;Halil ve Ayşenin oğlu Mustafa |
1898 |
6 |
Kardeşinin diğer oğlu ;Halil ve Ayşenin oğlu Ali |
1900 |
7 |
Kardeşinin ölü Halilin Hanımı;ölü Mustafa ve Ölü paşuli’nin kızı Ayşe |
1859 |
8 |
Kardeşinin kızı ; ölü Halil ve Ayşe’nin kızı Fatma |
1894 |
1 |
Bozoğlu Ölü İbrahim ve ölü Fatma'nın kızı ölü Mustafa nın hanımı Paşuli,Medeni durumu; beyi yoktur |
1835 |
2 |
Oğlu Hayrullah ‘ın hanımı Mustafa ve Meryem kızı Ayşe Medeni durumu; Beyi var |
1877 |
3 |
Diğeri;Zekeriya'nn hanımı;ölü Yusuf ve Ayşenin kızı İrve Medeni durumu;Beyi var |
1883 |
4 |
Kız torunu Hayrullah ve Ayşenin kızı Havva |
1902 |
5 |
Oğlu ; Ölü Mustafa Paşuli’nin oğlu Hayrullah Medeni durumu;Bir hanımı var.Askerlik durumu ;İhtiyat
|
1876 |
6 |
Diğer, ölü Mustafa ve Paşuli’nin oğlu Zekeriya Medeni durumu;Bir hanımı var.Askerlik durumu;İnsan |
1879 |
1 |
Bozoğlu;Ölü Mustafa ölü Ayşe’nin oğlu İbrahim Medeni Durumu;Bir hanımı var.Askerlik durumu;İhraç
|
1843 |
2 |
Oğlu;İbrahim ve Ayşe2nin oğlu Mustafa Medeni durumu; Bir hanımı var. |
1875 |
3 |
Diğeri;İbrahim ve Ayşenin oğlu Muhammet Medeni durumu;bir hanımı var. |
1887 |
4 |
Diğeri İbrahim ve Ayşenin oğlu Lütfü |
1895 |
5 |
Hanımı;Ölü Ahmet ve ölü Zekiye ‘nin kızı Ayşe Medeni durumu ;Beyi var |
1855 |
6 |
Oğlu Mustafa’nın hanımı;Ölü Mustafa ve ölü Zekiye’nin kızı Fatma |
1878 |
7 |
Muhammedin hanımı; Mustafa ve Saliha kızı Hanife |
1888 |
8 |
Kızı;İbrahim ve Ayşe’nin kızı Meryem |
1899 |
9 |
|
|
10 |
Kayınvalidesi;Ölü Abdullah ve Ölü Fatmanın kızı Miyase |
1825 |
1 |
Bozoğlu; Ölü Mehmet ve ölü Fatma'nın oğlu Yusuf Medeni durumu; Bir hanımı var. Askerlik durumu; Redif
|
1870 |
2 |
0ğlu; Yusuf ve Fatma'nın oğlu Mehmet |
1897 |
3 |
Hanımı; Mustafa ve Cemile'nin kızı Fatma Medeni durumu; Beyi var.
|
1876 |
4 |
Kızı; Yusuf ve Fatma'nın kızı Fatma |
1894 |
5 |
Diğeri; Yusuf ve Fatma'nın kızı Bakiye |
1900 |
6 |
Oğlu; Yusuf ve Fatma'nın oğlu Halil |
1904 |
1 |
Bozoğlu; Ölü Mehmet ve ölü Saliha'nın kızı, ölü Mehmet'in hanımı Fatma Medeni durumu; Beyi yoktur.
|
1844 |
2 |
0ğlu Muhammet'in hanımı; Ölü Abdullah ve ölü Saliha'nın Kızı Mahiye Medeni durumu; Beyi var.
|
1873 |
3 |
0ğlu Şerif'in hanırru; İbrahim ve Ayşe kızı Emine |
1880 |
4 |
Kızı; ölü Mehmet ve Fatma'nın kızı Şuşu |
1875 |
5 |
Diğeri oğlu; ölü Mehmet ve Fatma'rim oğlu Eşref Askerlik durumu; İsnan |
1879 |
6 |
Diğeri Ölü Mehmet ve Fatma'nın oğlu Muhammet Askerlik durumu: (1901' e 2. Tertip asker)
|
1879 |
1 |
Bozoğlu; Ölü Mehmet ve ölü Hamide'nin kızı, Ölü Mehmet'in hanımı Fatma,Medeni durumu: Beyi yoktur. |
1835 |
2 |
0ğlu İzzet'in hanımı; Ölü Mehmet ve ölü Hamide'nin kızı Fatma Medeni durumu; Beyi var.
|
1879 |
3 |
Kız torunu; İzzet ve Fatma'nın kızı Hamide |
1904 |
4 |
0ğlu; Ölü Mehmet ve Fatma'nın oğlu İzzet. Medeni durumu; Bir hanımı var. |
1881 |
1 |
Bozoğlu.; Ölü Ahmet ve Fatma’nın oğlu Ahmet,Medeni durumu; Bir hanımı var. Askerlik durumu: İhrac |
1863 |
2 |
Oğlu; Ahmet ve Gülsürrı'ün oğlu Ömer |
1897 |
3 |
Hanımı; Ölü Abdullah ve Saliha'nın kızı |
1868 |
4 |
Kızı; Ahmet ve Güısürrı'ün kızı Ayşe |
1902 |
1 |
Bozoğlu; Ölü Mustafa Hava'nın oğlu Mehmet Efendi Medeni durumu, Murat
|
1847 |
2 |
Kardeşi; ölü Mustafa Hava'nın oğlu Yusuf, Medeni durumu Bir hanımı var. Askerlik durumu: İhrac
|
1851 |
3 |
Kardeşinin oğlu Yusuf ve Funduka'nın oğlu Şakir, Medeni durumu; Bir hanımı var |
1881 |
4 |
Kardeşi Yusuf'un hanımı; Ölü Ahmet ve ölü Fatma'nın kızı Funduka,Medeni durumu; Beyi var. |
1856 |
5 |
Diğeri; Yusuf ve Funduka'nın kızı Ayşe |
1896 |
6 |
Kardeşi Şakir'in hanımı; Ölü İsmail ve Gülizar kızı Hanife Medeni durumu; Beyi var.
|
1889 |
1 |
Bozoğlu; Ölü Ahmet ve ölü Havva'nın oğlu Dursun |
1864 |
2 |
0ğlu; Dursun ve Sakine'nin oğlu Ahmet |
1885 |
3 |
Hanımı; Ölü Mustafa ve ölü Fatma'nın kızı Sakine |
1868 |
4 |
Kızı; Dursun ve Sakine'nin kızı Fatma |
1895 |
5 |
Diğer kızı; Dursun ve Sakine' nin kızı Ayşe |
1897 |
1 |
Bozoğlu; ölü Ahmet ve ölü Havva'nın oğlu Yusuf |
1872 |
2 |
0ğlu; Yusuf ve ölü Hatice'nin oğlu Mustafa. |
1894 |
3 |
Hanımı; (Zelega köyünden) Hafız Mustafa ve ölü Adile kızı Havva |
1878 |
4 |
Dursun ve Havva'nın oğlu Veysel |
1917 |
Bu hane Erzurum ilinin Aşkale nalıiyesinin Karasu köyüne naklini aldırmıştırı.
1 |
-Bozoğlu; Ölü Mehmet ve ölü Güllü'rıün oğlu Ahmet |
1844 |
2 |
Kardeşinin oğlu ; Ölü Halil ve Ayşe'nin oğlu Mehmet |
1886 |
3 |
Kardeşinin diğer oğlu; Ölü Halil ve Ayşe 'nin oğlu Hüseyin |
1896 |
4 |
Kardeşinin diğer oğlu; Ölü Halil ve Ayşe'nin oğlu Hasan |
1898 |
5 |
Kardeşinin diğer oğlu; Ölü Halil ve Ayşe'nin oğlu Mustafa |
1898 |
6 |
Kardeşinin diğer oğlu; Ölü Halil ve Ayşe'nin oğlu Ali |
1900 |
7 |
Kardeşi ölü Halil'in hanımı; Ölü Mustafa ve ölü Paşuli'nin kızı Ayşe
|
1859 |
8 |
Kardeşinin kızı; Ölü Halil ve Ayşe'nin kızı Fatma |
1894 |
9 |
Hasan'ın hanımı Zeynep |
1917 |
10 |
Hasan'ın kızı Hanife |
1918 |
11 |
Hasan’nın oğlu Salih |
1926 |
1 |
Bozoğlu; Ölü İbrahim ve ölü Fatma'nın kızı ölü Mustafa'nın hanımı Paşuli |
1835 |
2 |
0ğlu Hayrullah'ın hanımı; (Paçan köyünden) Mustafa ve Meryem kızı Ayşe |
1877 |
3 |
Diğeri, Zekeriya'nın hanımı; (Paçan köyünden) Ölü Yusuf ve Ayşe 'nin kızı İrve |
1883 |
4 |
Kız torunu; Hayrullah ve Ayşe'nin kızı Havva |
1902 |
5 |
Oğlu; Ölü Mustafa ve Paşuli'nın oğlu Hayrullah |
1876 |
6 |
Diğeri, Ölü Mustafa ve Paşuli 'nin oğlu Zekeriya |
1879 |
7 |
Torunu; Zekeriya ve Irve'nin oğlu Ahmet |
1907 |
1 |
Bozoğlu;ölü Mustafa ölü Ayşe 'nin oğlu İbrahim |
1843 |
2 |
0ğlu; İbrahim ve Ayşe'nin oğlu Mustafa |
1875 |
3 |
Diğeri; İbrahim ve Ayşe'nin oğlu Muhammet |
1887 |
4 |
Diğeri; İbrahim ve Ayşe'nin oğlu Ömer Lütfü |
1895 |
5 |
Hanımı; Ölü Ahmet ve ölü Zekiye'nin kızı Ayşe |
1855 |
6 |
0ğlu Mustafa'nın hanımı: Ölü Mustafa ve ölü Zekiye'nin kızı Fatma |
1878 |
7 |
Muhammet'in hanımı; Mustafa ve Saliha kızı Hanife |
1888 |
8 |
Kızı; İbrahim ve Ayşe'nin kızı Meryem (Evlevenerek nakledilmiştir) |
1899 |
9 |
|
|
10 |
Kayınvalidesi; Ölü Abdullah ve ölü Fatma'nın kızı Miyase |
|
1 |
Bozoğlu; Ölü Mehmet ve ölü Fatma'nın oğlu Yusuf |
1870 |
2 |
0ğlu; Yusuf ve Fatrna'nın oğlu Mehmet |
1897 |
3 |
Hanımı; Mustafa ve Cemile'nin kızı Fatma |
1876 |
4 |
Kızı; Yusuf ve Fatma'nın kızı Fatma |
1894 |
5 |
Diğeri; Yusuf ve Fatma'nın kızı Bakiye |
1900 |
6 |
Oğlu; Yusuf ve Fatrna'nın oğlu Halil İbrahim |
1904 |
7 |
Kızı;Yusuf ve Fatma'nın oğlu Safiye |
1905 |
1 |
Bozoğlu; Ölü Mehmet ve ölü Saliha'nın kızı, ölü Mehmet'in hanımı Fatma |
1844 |
2 |
0ğlu Muharnrnetin hanımı; Ölü Abdullah ve ölü Saliha'nın kızı Mahiye |
1873 |
3 |
0ğlu Şerif'in hanımı; (Anaso köyünden) İbrahim ve Ayşe kızı Emine |
1880 |
4 |
Kızı; Ölü Mehmet ve Fatrna'nın kızı Şuşu |
1875 |
5 |
Diğeri oğlu;Ölü Mehmet ve Fatma'nın oğlu Eşref |
1873 |
6 |
Diğeri; Ölü Mehmet ve Fatma'nın oğlu Muhamet |
1879 |
7 |
Torunu; Eşref ve Emine'nin oğlu Ali |
1908 |
1 |
Bozoğlu; Ölü Mehmet ve ölü Hamide'nin kızı, Ölü Mehmet'in hanımı Fatma |
1835 |
2 |
Oğlu İzzet'in hanımı; Ölü Mehmet ve ölü Hamide'nin kızı Fatma |
1879 |
3 |
Kız torunu; İzzet veFatma'nın kızı Hamide |
1904 |
4 |
0ğlu; Ölü Mehmet ve Fatma'nın oğlu İzzet |
1881 |
5 |
Torunu: İzzet ve Fatma'nın oğlu Süleyman |
1912 |
1 |
Bozoğlu; ölü Ahmet ve Fatma'nın oğlu Ahmet |
1863 |
2 |
Oğlu; Ahmet ve Gülsüm'ün oğlu Ömer |
1897 |
3 |
Hanımı; Ölü Abdullah ve Saliha'nın kızı Gülsüm |
1868 |
4 |
Kızı; Ahmet ve Gülsürrı'ün kızı Ayşe |
1902 |
5 |
Oğlu; Ahmet ve Gülsürrı'ün kızı Mustafa |
1908 |
1 |
Bozoğlu. Ölü Mustafa Hava'nın oğlu Mehmet Efendi |
1847 |
2 |
Kardeşi; Ölü Mustafa Hava'nın oğlu Yusuf |
1851 |
3 |
Kardeşinin oğlu; Yusuf ve Funduka'nın oğlu Şakir |
1881 |
4 |
Kardeşi Yusuf'un hanımı; Ölü Ahmet ve ölü Fatma'nın kızı Funduka |
1876 |
5 |
Diğeri; Yusuf ve Funduka'nın kızı Ayşe |
1896 |
6 |
Kardeşi Şakir'in hanımı; Ölü İsmail ve Gülizar kızı Hanife |
1889 |
7 |
Kardeşi'nin oğlu; Yusuf ve Funduka'nın oğlu Mustafa |
1908 |
-------------- Devamı - ÇAKIROGULLARI (Çakır) ------------------
ÇAKIROĞULLARI
Akkoyunluların imparatorluğa yükselmesinde onlara katılıp göç veren önemli boylardan tespit edebildiğimiz kadarı ile Purnaklı, Çakırlı i Çakıroğlu, Baharoğlu, Bayramlı, Çobarılı, Mirzalı, Emirzalı, Emral, Ahmetli, Şamlı, HACILI (Hacıoğulları), Hacı Hamzalı, İnanlu, Dabanlu, Musullu, Mamaşlı, Karamani, emirler ve Ustaali boylarına mensup aileler Trabzon topraklarına yerleştirilmiş olup, bugün bu aileler bölgemizdeki ilçe ve köylerde yaygın olarak yaşamaktadır.
Bölgeye, Yavuz döneminde yerleştiğini tespit ettiğimiz Akkoyunlu boylarından Çakırlı, Beharlu, Bayramlu, HACILI, Karamanlı gibi boylardan daha önce de Karakoyunlu Devletinin kuruluşunda yer alıp, Akkoyunluların Karakoyunlular'ın ortadan kaldırılmasından sonra Akkoyunlular'ın ortadan kaldırılmasından sonra Akkoyunlular'ın hâkimiyetine girdiğini biliyoruz."
Solaklı ve İkizdere vadisindeki köylerde Hacılı i Hacıoğullan.
Hacımahmutoğulları, Hacımehmetoğulları, Hacıismailoğulları, bugün bu soyadı altında yaşamaktadırlar.
ÇAKIROĞULLARI (Çakır)
1 |
Çakıroğlu; Numan'ın oğlu Mehmet |
1879 |
2 |
Kardeşi; Numan'ın oğlu Ahmet |
1882 |
3 |
Kızkardeşi; Numan'ın kızı Ayşe |
1875 |
4 |
Diğeri; Numan'ın kızı Fatma |
1883 |
5 |
Valideleri; Mahmut kızı Hatice |
1854 |
1 |
Çakırahmetoğlu; Ahmet'in oğlu Ahmet |
1814 |
2 |
Oğlu; Ahmet'in oğlu İbrahim |
1840 |
3 |
Diğeri; Ahmet'in oğlu Mehmet |
1852 |
4 |
Torunu; İbrahim'in oğlu Mahmut |
1877 |
5 |
Diğeri; İbrahim'in oğlu Muharnmet |
1881 |
6 |
Hanımı; Abdullah kızı Ayşe |
1824 |
7 |
İbrahim'in hanımı; İbrahim'in kızı Fatma |
1848 |
8 |
Torunu; İbrahim'in kızı Ayşe |
1871 |
9 |
Diğer torunu; İbrahim'in kızı Hatice |
1877 |
10 |
Torunu; İbrahim'in kızı Nazife |
1887 |
1.DEFTER |
SAYFA 117
|
HANE 9 |
1 |
Çakıroğlu; Mustafa'nın oğlu Ömer Enes |
1856-1883 |
2 |
0ğlu; Enesin oğlu Mustafa |
1883 |
3 |
Valideleri, Abdullah'ın kızı Fatma |
1825-1889 |
4 |
Hanımı; Dursun kızı Gülsüm |
1825 |
5 |
Kızı; Enesin kızı Havva |
1876 |
1.DEFTER |
SAYFA 117 |
HANE 8 |
1 |
Çakıroğlu; Mustafa'nın oğlu Kasım |
1826 |
2 |
Akrabasından; Ahmet'in oğlu Ahmetoğlu Mustafa |
1839-1890 |
3 |
0ğlu; Mustafa'nın oğlu Yusuf |
1878- 894 |
4 |
Diğeri; Mustafa'nın oğlu Ali |
1885 |
5 |
Kızı; Mustafa'nın kızı Havva |
1886 |
1 |
Çakırahmetoğlu: Dursun ve Fatma'nın kızı Ölü Enes'in hanımı Gülsüm |
1846 |
2 |
0ğlu İbrahim'in hanımı: Hasan Efendi ve Fatma kızı Ayşe. |
1884 |
3 |
0ğlu: Enes ve Gülsüm 'ün oğlu İbrahim Mustafa |
1883 |
1 |
Çakırahmetoğlu: Mahmut ve Fatma'nın kızı, Numanın Hanımı Akile |
1854 |
2 |
Kızı: Numan ve Akile 'nirı kızı Hatice |
1880 |
3 |
0ğlu: Nunıan ve Akile'rıin oğlu Ahmet Mustafa |
1882 |
1 |
Çakırahrnetoğlu: Ahmet ve Ayşe 'nin oğlu İbrahim |
1840 |
2 |
Kardeşi: ahmet ve Ayşe'nin oğlu Mehmet |
1880 |
3 |
0ğlu: İbrahim ve Akile'nin oğlu |
1878 |
4 |
Diğeri: İbrahim ve Akile'rıin oğlu Muhammet |
1878 |
1 |
Çakırahmetoğlu. Dursun ve Fatrna'nın kızı ölmüş Enesin hanımı Gülsüm |
1824 |
2 |
0ğlu İbrahim Mustafa'nın hanımı: Hasan Efendi ve Fatma kızı Ayşe |
1824 |
3 |
Oğlu: Enes ve Gülsüm 'ün oğlu İbrahim Mustafa |
1881 |
1 |
Çakıroğlu: Mehmet ve Fatma 'nın kızı, ölmüş Numan ' ın Hanımı Akile |
1853 |
2 |
Kızı: Numan ve Akile 'nin kızı Hatice |
1878 |
3 |
0ğlu: Numan ve Akile 'nin oğlu Ahmet Mustafa |
1880 |
4 |
Torunu: Ahmet Mustafa ve Hatice'nin oğlu Mustafa |
1890 |
1 |
Çakıroğlu: Ahmet ve Ayşe'nin oğlu İbrahim |
1840 |
2 |
Kardeşi: Ahmet ve Ayşe'nin oğlu Mehmet |
1852 |
3 |
0ğlu: İbrahim ve Fatma'rıın oğlu Mahmut |
1877 |
4 |
Diğeroğlu: İbrahim ve Fatma'nın oğlu Muhammet |
1880 |
1 |
Çakıroğlu: Mustafa ve Fatma'nın oğlu Ali |
1883 |
-------------- Devamı - ÇATALOĞULLARI ------------------
ÇATALOGULLARI (Çatal, Savaşkan, Çaykara, Özçatal)
Çatal bazı askeri kişilere verilen ünvan olup, Fatih 'in kanunnamesinde yörük tabir olunan Türkmenler'in teşkilat ve vazifeleri hakkındaki şu kanun vardır.
Kanun-ı Yörügan; Yirmi dört kişiden birisi Eşkirıci, üçü ÇATAL, yirmisi yamak ola.
Çalıştığım defterlerden ikincisinin son sayfasında bu akrabadan olan Mustafa oğlu Yusuf, "Bayrakoğlu Yusuf bin Mustafa" diye yazılmıştır. Çatal veya Bayrak şöhretleri askeri literatürle ilgilidir.
Önde giden, bayrak tutan yiğit insanlar olması hasebiyle ÇATALOĞLU veya BAYRAKOĞLU şöhretleri bu sulaleye verilmiştir.
Bu sulaleden olup 1979 yılında ansızın aramızdan ayrılıp rahmet-İ rahmana kavuşan Matematik Öğretmeni Yılmaz ÇATAL için arkadaşları söyledikleri şiirin nakarat kısmını şu şekilde okuduklarını Çarşıbaşılı arkadaşım Nevzat Sevgi Bey bana anlattı.
Çatalım, hey çatalım
Tüfekleri Çatalım
Bir savaş çıktığında
Önde Yılmaz Çatalım
Bu dörtlük veciz bir şekilde bu akrabadan öncü (bayraktar) insanların her zaman çıkabileceğini açıklamaktadır.
Bu sulale için kullanılan diğer bir lakap Gaskalardır.
Gaska M.Ö. 2000-1160 Trabzon ve çevresinde hüküm süren bir Türk devletinin adıdır.
ÇATALOGULLARI (Çatal, Savaşkan, Çaykara, Özçatal)
1.DEFTER |
SAYFA 82 |
HANE 25 |
1 |
Çataloğlu; Ahmet'in oğlu Mehmet |
1839 |
2 |
0ğlu; Mehmet'in oğlu Ahmet |
1868-1891 |
3 |
Diğeri; Mehmet'in oğlu Muhammet |
1878 |
4 |
Validesi; Abdullah'ın kızı Cemile |
1796-1886 |
5 |
Hanımı; Ahmet'in kızı Havva |
1835-1896 |
6 |
Kızı; Mehmet kızı Fatma |
1876 |
7 |
-Diğeri, Mehmet kızı Hacer |
1884 |
8 |
0ğlu; Ahmet'in oğlu Mehmet |
1889-1892 |
9 |
Mehmet'in hanımı: Mustafa kızı Ayşe |
1878 |
1.DEFTER |
SAYFA 82 |
HANE 25 |
1 |
Çataloğlu; İsmai'in oğlu Ahmet |
1864 |
2 |
Hanımı; Mehmet'in kızı AdiIe |
1865 |
3 |
Kızı; Mehmet'in kızı Rabia |
1884 |
4 |
0ğlu; Ahmet'in oğlu Mehmet |
1889 |
5 |
Kızı; Ahmet'in kızı Hanife |
1876 |
6 |
0ğlu; Ahmet'in oğlu Kamil |
1899 |
1.DEFTER |
SAYFA 82 |
HANE 25 |
1 |
Çataloğlu; Hasan'ın oğlu İbrahim |
1862-1887 |
2 |
Karındaşı; Hasan'ın oğlu Mehmet |
1867 |
3 |
Diğeri; Hasan'ın oğlu Mustafa |
1870 |
4 |
Diğeri; Hasan'ın oğlu Ali |
1877 |
5 |
Diğeri; Hasan'ın oğlu Yusuf |
1873 |
6 |
ValideIeri; Mustafa kızı Zeynep |
1835 |
7 |
Yusuf'un hanımı Abdullah kızı Fatma |
1859-1896 |
8 |
0ğlu; İbrahim'in oğlu Mehmet |
1889 |
9 |
Kızı; İbrahim'in kızı Hanife |
1889 |
10 |
Mustafa’nın hanımı ;Mehmet’in kızı Fatma |
1876 |
11 |
Hanımı; Mustafa'nın kızı Hacer |
1864 |
12 |
Ali 'nin hanımı; Kibar kızı Fatma |
1876 |
13 |
Yeğeni; Mustafa'nın oğlu Muhammet |
1897 |
1.DEFTER |
SAYFA 82 |
HANE 25 |
1 |
Çataloğlu; Mustafa'nın oğlu Tahir. |
1847 |
2 |
0ğlu; Tahir'in oğlu Yusuf |
1879 |
3 |
Valideleri; Mehmet'in kızı Paşuli |
1815 |
4 |
Hanıml; Ali kızı Havva |
1854 |
5 |
Kızı; Tahir kızı Hacer |
1876 |
6 |
Diğeri Tahir kızı Hatice |
1872 |
7 |
Hanımı; Mehmet kızı Hatice |
1844 |
8 |
Kızı; Tahir kızı Hanife |
1888 |
9 |
0ğlu; Tahir'in oğlu Mustafa |
1897 |
10 |
Kızı; Tahir'in kızı Fatma |
1899 |
1.DEFTER |
SAYFA 82 |
HANE 25 |
1 |
Çataloğlu; Mustafa'nın oğlu Mehmet |
1805-1887 |
2 |
0ğlu; Mehmet'in oğlu Muhammet |
1874 |
3 |
Diğeri; Mehmet'in oğlu Ahmet |
1879 |
4 |
Hanımı; Abdullah kızı Meryem |
1825-1896 |
5 |
Muhammet'in hanımı İbrahim kızı Hanife |
1863 |
6 |
Torunu; Muhammet'in oğlu Mustafa |
1895 |
7 |
Diğeri; Muhammet'in oğlu Kamil |
1896 |
8 |
Muhammet'in hanımı: Yusuf'un kızı Sakine |
1883 |
1.DEFTER |
SAYFA 117 |
HANE 26 |
1 |
Çataloğlu; Mehmet'in oğlu Mustafa
|
1840-1884 |
1.DEFTER |
SAYFA 82 |
HANE 25 |
1 |
Çataloğlu; Mehmet'in oğlu Mahmut |
1843 |
2 |
0ğlu; Mahmut'un oğlu Yusuf |
1873 |
3 |
Diğeri; Mahmut'un oğlu Numan |
1881-1886 |
4 |
Hanımı; Eyüp'ün kızı Hanife |
1844 |
5 |
Kızı; Mahmut'un kızı Hatice |
1869 |
1.DEFTER |
SAYFA 84 |
HANE 26 |
1 |
Çataloğlu; Mehmet'in oğlu Hasan |
1840 |
2 |
0ğlu; Hasanın oğlu Salih |
1876 |
3 |
Hanımı; Mustafa kızı Cemile |
1854 |
4 |
Kızı; Hasan kızı Fatma |
1881 |
5 |
0ğlu; Hasan'ın oğlu Mustafa |
1889 |
6 |
Diğeri; Hasan'ın oğlu İbrahim |
1891 |
1 |
Çataloğlu;Ölü İsmail ve Saliha’nın oğlu Ahmet Efendi Medeni durumu Bir hanımı var. Askerlik durumu: Redif |
1864 |
2 |
0ğlu; Ahmet Efendi ve Hatice'nin oğlu Mehmet Medeni durumu: Murat. |
1889 |
3 |
Diğeri; Ahmet Efendi ve Hatice'nin oğlu Kamil Medeni durumu: Murat. |
1899 |
4 |
Diğer oğlu; Ahmet Efendi ve Hatice 'nin oğlu İsmail Medeni durumu: Murat.
|
1902 |
5 |
Hanımı; Mehmet ve ölü Cemile 'nin kızı Hatice Medeni durumu: Beyi var. |
1864 |
6 |
Kızı; Ahmet Efendi ve Hatice'nin kızı Hanife Medeni durumu: Mücerrede.
|
1897 |
7 |
Diğer kızı; Ahmet Efendi ve Hatice'nin oğlu Fatma Medeni durumu: Murat. |
1884 |
1 |
Çataloğlu; Ölü Mehmet ve ölü Meryem'in oğlu Muhamet Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: Redif |
1874 |
2 |
0ğlu; Muhammet ve Hanife'nin oğlu Mustafa Medeni durumu: Mücerret |
1895 |
3 |
Diğer oğlu; Muhammet ve Hanife'nin oğlu Kamil |
1896 |
4 |
Hanımı; Ölü İbrahim ve ölü Fatma'nın kızı Hanife |
1875 |
1 |
Çataloğlu; Ölü Mehmet ve ölü Meryem'in oğlu Ahmet Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: İsnan
|
1879 |
2 |
0ğlu; Ahmet ve Sakine'nin oğlu Abdulhamit Medeni durumu: Mücerret |
1904 |
3 |
Hanımı Yusuf ve Ayşe kızı Sakine Medeni durumu: Beyi var
|
1883 |
1 |
Çataloğlu; Ölü Mustafa ve ölü Faşuli 'nin oğlu Tahir Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: İhraç.
|
1848 |
2 |
0ğlu:Tahir ve Hatice'nin oğlu Mustafa Medeni durumu: Mücerret
|
1897 |
3 |
Hanımı; Ölü Mehmet Efndi ve Ölü Fatma'nın kızı Hatice, Medeni durumu: Beyi var. |
1854 |
4 |
Kızı: Tahir ve Hatice'nin kızı Fatma Medeni durumu: Murat. |
1899 |
5 |
Torunu; Ölü Yusuf ve Fatma'nın kızı Cemile |
1903 |
1 |
Çataloğlu; Ölü Mehmet ve Ölü Havva'nın oğlu Muhmamet Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: İhraç.
|
1878 |
2 |
0ğlu Muhammet ve Müslime 'nin oğlu Ahmet |
1901 |
3 |
Diğer oğlu; Muhammet ve Müslimenin oğlu Mustafa |
1903 |
4 |
Hanımı; Süleyman ve Sakine'nin kızı Müslime |
1882 |
1 |
Çataloğlu; Ölü Mustafa ve ölü Hatice 'nin kızı, ölü Hasan'ın hanımı Cemile Medeni durumu: Beyi yoktur. |
1835 |
2 |
0ğlu; Salih'in hanımı: Şaban ve Hatice'nin kızı Funduka Medeni durumu: Beyi var.
|
1879 |
3 |
Kızı; Ölü Hasan ve Cemile'nin kızı Ayşe Medeni durumu: Murat
|
1892 |
4 |
0ğlu; Ölü Hasan ve Cemile'nin oğlu Salih Medeni durumu: Bir hanımı var. |
1876 |
5 |
Diğeri; Ölü Hasan ve Cemile'nin oğlu Mustafa Medeni durumu: Mücerret.
|
1889 |
6 |
Diğeri; Ölü Hasan ve Cemile'nin oğlu İbrahim Medeni durumu: Mücerret. |
1891 |
1 |
Çatalcğlu; Ölü Eyüp ve ölü Fatma'nın kızı ölü Mehmet'in hanımı Hanife Medeni durumu: Beyi yoktur.
|
1844 |
2 |
0ğlu Yusuf'un Hanımı: Ölü Ahmet ve Havva kızı Sakine Medeni durumu: Beyi var. |
1874 |
3 |
Kız torunu; Yusuf ve Sakine'nin Kızı Fatma, Medeni durumu: Bekar. |
1903 |
4 |
0ğlu; Ölü Mahmut ve Hanife'nin oğlu Yusuf Medeni durumu: Hanımı var.
|
1875 |
1 |
Çataloğlu; Ölü Mustafa ve Ölü Ayşekızı Hasan'ın hanımı Zeynep |
1834 |
2 |
0ğlu Yusuf'un hanımı; Mustafa ve Ayşe'nin kızı Güllü |
1875 |
3 |
Diğer oğlu; Ali 'nin hanımı: Paçan Köyünden Süleyman Rahime'nin kızı Ayşe |
1880 |
4 |
0ğlu: Ölü Hasan ve Zeyneb'in oğlu Yusuf |
1872 |
5 |
Diğer oğlu; Ölü Hasan ve Zeyneb'in oğlu Ali |
1875 |
6 |
Kardeşinin oğlu; Ölü İbrahim v.e(zevciahirde) Hamide'nin oğlu Hasan |
1898 |
7 |
Alaybey (Vefat 25 Mart 2016) Mezarı köydedir
|
1906 |
8 |
Zeyneb |
1909 |
1 |
Çataloğlu; Ölü Hasan ve Zeyneb' in oğlu Mustafa |
1869 |
2 |
0ğlu; Mustafa ve Fatma'nın oğlu Muhammet |
1895 |
3 |
Hanımı; Mehmet ve Ayşe kızı Fatma |
1875 |
1 |
Çataloğlu: Ölü Mehmet ölü Meryem 'in oğlu Muhammet |
1873 |
2 |
0ğlu; Muhammet ve Hanife'nin oğlu Mustafa |
1893 |
3 |
Diğer oğlu; Muhammet ve Hanife'nin oğlu Kamil |
1894 |
4 |
Hanımı; Ölü İbrahim ve ölü Fatma'nın kızı Hanife |
1874 |
1 |
Çataloğlu; Ölü Mehmet ve Ölü Meryem'in oğlu Ahmet |
1878-1910 |
2 |
0ğlu; Ahmet ve Sakine' nin oğlu Abdulhamit |
1902-1912 |
3 |
Hanımı; Kadohorlu Yusuf ve Ayşe 'nin kızı Sakine |
1881 |
4 |
0ğlu: Ahmet ve Sakine'nin oğlu Hasan |
1908 |
1 |
Çataloğlu; Ölü Mustafa ve Ölü Paşuli'nin oğlu Tahir |
1845 |
2 |
0ğlu; Tahir ve Hatice'nin oğlu Mustafa |
1895 |
3 |
Hanımı; Ölü Mehmet Efendi ve ölü Fatma'nın kızı Hatice |
1853 |
4 |
Kızı; Tahir ve Hatice'nin kızı Fatma |
1807 |
5 |
Torunu; Yusuf ve Fatma'nın kızı Fatma
|
1901 |
1 |
Çataloğlu; Ölü Mehmet ve ölü Havva'nın oğlu Muhammet |
1877 |
2 |
0ğlu; Muhammet ve Müslime'nin oğlu Ahmet |
1899 |
3 |
Diğer oğlu; Muhammet ve Müslimenin oğlu Mustafa |
1901 |
4 |
Hanımı; Süleyman ve Selma kızı Müslime |
1880 |
1 |
Çataloğlu; Ölü Mustafa veölü Hatice'nin kızı, ölü Hasan'ın hanımı Cemile |
1834 |
2 |
0ğlu Salih'in hanımı; Şaban ve Hatice'nin kızı Hanife |
1880 |
3 |
Kızı; Ölü Hasan ve Cemile'nin kızı Ayşe |
1890 |
4 |
0ğlu; Ölü Hasan ve Cemile'nin oğlu Salih |
1875 |
5 |
Diğer oğlu; Ölü Hasan ve Cemile'nin oğlu Mustafa |
1887 |
6 |
Diğer oğlu ?? |
1889 |
7 |
Mustafa'nın Hanımı; Hacı Hüseyin oğlu Yusuf ve Funduka'nın kızı Zeynep |
1888 |
8 |
İbrahim'in hanımı; Kasımoğlu Hasan'ın ve Ulve.'nin kızı Sakine |
1892 |
9 |
Salih ve Fuduka'nın oğlu Veysel Ölü Hasan ve Cemile'nin oğlu İbrahim |
1912 |
10 |
Salih ve Fuduka'nın oğlu Hasan |
1911 |
1 |
Çataloğlu; Ölü Eyüp ve Ölü Fatma'nın kızı, Mahmut'un hanımı Hanife |
1844 |
2 |
Yusuf'un hanımı Ölü Ahmet ve Hava kızı |
1878 |
3 |
Kız Torunu; Yusuf ve Sakine 'nin kızı Fatma |
1901 |
4 |
Oğlu; Ölü Mahmut ve Hanife 'nin oğlu Yusuf |
1872 |
5 |
Torunu; Yusuf ve Sakine'nin oğlu Mahmut |
1908-1974 |
1 |
Çataloğlu;İsmail ve Saliha'nın oğlu Ahmet Efendi |
1864 |
2 |
0ğlu; Ahmet Efendi ve Hatice'nin oğlu Mehmet |
1889 |
3 |
Diğer oğlu; Ahmet Efendi ve Hatice'nin oğlu Kamil |
1899 |
4 |
Diğer oğlu; Ahmet Efendi ve Hatice'nin oğlu İsmail |
1902 |
5 |
Hanımı; Cemile ve Mehmet'in kızı Hatice |
1864 |
6 |
Kızı: Ahmet Efendi ve Hatice'nin kızı Hanife |
1897 |
7 |
Diğer kızı; Ahmet Efendi ve Hatice'nin kızı Fatma |
1884 |
-------------- Devamı - ÇOLAKOĞULLARI -----------------
ÇOLAKOGULLARI (Çolak)
Fethi takip eden ilk yüzyıl içinde bölgedeki nüfus yapısı üzerinde etkili olan en önemli olaylardan biri de Yavuz Sultan selim'in saltanat yıllarında Doğu Anadolu 'nun ve Tebriz bölgesinin fethidir.
Dulkadiroğlu beyliğini Osmanlı bünyesine katan Yavuz, Dulkadirli Türkmenlerinden önemli miktarda aileleri Trabzon bölgesinde iskan ettirmişti.
Doğu Anadolu'nun fethi ve Yavuz'un Mısır seferi esnasında Diyarbakır Beylerbeyi Bıyıklı Mehmet Paşa'nın Trabzon bölgesinde bir çok tımarı değiştirerek bu bölgeden gönderdiği kişilere Trabzon sancağından Tımarlar veriyordu.
Trabzon-Rize bölgesinde Dulkadiroğlu, Maraşiioğlu Babolioğlu, Babilli, Yanlıoğlu, Bağdatlıoğlu,Harputoğlu,Fettahoğlu.
Hacıfettahoğlu, Solakoğlu / Çolakoğlu. Küçükalioğlu v.b. gibi birkaç ilçeye yayılan aile adları bu dönemde bu bölgeye gönderilen ailelerdir.
Bu ailelerden Fettahoğlu. Çolakoğlu, Solakoğlu, Küçükailioğlu v.b. gibilerinin önemli bir koluda halen Dulkadir bcyliği sahaları olan bölgede mevcut olup ayrıca bir bölümüde Çukurova ve Antalya bölgesinde İskan edilmiştir."
ÇOLAKOGULLARI (Çolak)
1.DEFTER - |
SAYFA 84 - |
HANE 27 |
1 |
Çolakoğlu; Mehmet'in oğlu İsmail |
1840 |
2 |
0ğlu; İsmailoğlu Mehmet |
1878 |
3 |
Hanımı; İsmail kızı Şule |
1835 |
4 |
Diğeri; Ömer kızı Ayşe |
1854 |
5 |
Kızı; İsmail kızı Gülsüm |
1872 |
6 |
Diğeri; İsmail kızı Hatice |
1878 |
7 |
Diğeri; İsmail kızı Hanife |
1880 |
8 |
Diğeri; İsmail kızı Saliha |
1882-1888 |
9 |
Oğlu; İsmail oğlu Mustafa |
1887 |
10 |
Kızı: İsmail kızı Emine |
1892 |
11 |
Diğeri; İsmail kızı Havva |
1893 |
12 |
Diğeri; İsmail kızı Hacer |
1895 |
13 |
Oğlu; İsmail oğlu Muhammet |
1897 |
14 |
Diğeri; İsmail oğlu Mustafa |
1898 |
1 |
Çolakoğlu; Ölü İsmail ve ölü Fatma'nın kızı, ölü İsmail'in hanımı Şule, Medeni durumu: Beyi yoktur.
|
1835 |
2 |
0ğlu Mehmet'in hanımı ; Mehmet ve Sakine kızı Fatma, Medeni durumu: Beyi var.
|
1880 |
3 |
Birici kızı; Ölü İsmail ve Ayşe kızı Hamide Medeni durumu: Bekar
|
1895 |
4 |
0ğlu; Ölü İsmail ve Şule'nin oğlu Mehmet.. Medeni durumu: Bir hanımı var. |
1878 |
5 |
Öteki oğlu; İsmail ve Ayşe'nin oğlu Muhammet Medeni durumu: Bekar. |
1897 |
6 |
Öteki oğlu; İsmail ve Ayşe 'nin oğlu Mustafa Medeni durumu: Bekar. |
1898 |
1 |
Çolakoğlu; Ölü İsmail ve ölü Fatma'nın kızı ölü İsmail'in hanımı Şule |
1834 |
2 |
0ğlu Mehmet'in hanımı; Mehmet ve Sakine kızı Fatma |
1878 |
3 |
Kızı ölü İsmail ve eşi ölmüş..(zevciahirde Ayşenin kızı Hamide |
1893 |
4 |
0ğlu; Ölü İsmail ve Şule 'nin oğlu Mehmet. |
1877 |
5 |
Oğlu ölü İsmail.. ve(zevciahirde)..Ayşe’nin oğlu Muhammet |
|
6 |
Diğer oğlu; Ölü İsmail ve (zevciahirde) Ayşe'nin oğlu Mustafa Ölüm: 10.09.1930
|
1896 |
-------------- Devamı - DUMANOĞLU -----------------
DUMANOGLU (Duman)
Tarihi Oğuzhan ve Türkan'da kendisinden uzunca bahsedilen Tuman Han hayvanların konuşmalarından anlar. Onunla Köl Erki Han arasındaki münasebetle ilgili rivayetler tarihi olmaktan ziyade Dede Korkut hikayesi karakteri taşır. Bunlarda bölgede yaygın olan kuman Türklerindendir.
1.DEFTER - |
SAYFA 82 - |
HANE 14 |
1 |
Dumanoğlu; İsmail'in oğlu Mehmet |
1851 |
2 |
0ğlu; Mehmet'in oğlu İsmail |
1876 |
3 |
Diğeri; Mehmet oğlu Mustafa |
1880-1893 |
4 |
Diğeri; Mehmet'in oğlu Mehmet |
1877 |
5 |
Valideleri; Ali kızı Güllü |
1825-1888 |
6 |
Hanımı; Mehmet kızı Fatma |
1844 |
7 |
Kızı; Mehmetn kızı Saliha |
1884 |
8 |
İsmail'in Hanımı; Ahmet kızı Gülsüm |
1883 |
1 |
Dumanoğlu; Ölü Mehmet ve ölü Cemile'nin kızı, ölü Mehmet'in hanımı Fatma Medeni durumu: Beyi yoktur.
|
1844 |
2 |
Kızı; Ölü Mehmet ve Fatma'nın kızı Ayşe |
1900 |
3 |
0ğlu; Ölü Mehmet ve Fatma'nın oğlu İsmail Medeni durumu: Bekar. |
1876 |
4 |
Diğer oğlu; Ölü Mehmet ve Fatma'nın oğlu Mehmet Medeni durumu: Bekar. |
1898 |
1 |
Dumanoğlu; Ölü Mehmet ve ölü Cemile'nin kızı, ölü Mehmet'in hanımı Fatma |
1844 |
2 |
Kızı; Mehmet ve Fatma'nın kızı Ayşe |
1898 |
3 |
0ğlu; Mehmet ve Fatma'nın oğlu İsmail |
1875 |
4 |
Diğer oğlu; Mehmet ve Fatma'nın oğlu Mehmet |
1876 |
5 |
İsmail'in oğlu Muhammet |
1911 |
-------------- Devamı -GALEYAOĞULLARI (SADOĞULLARI) -----------------
GALEYAOĞULLARI (SADOĞULLARI)
GALEYAOGULLARI (Gönan, Sadoğlu, Dağlar, Osmanoğlu, ... )
Kasımoğuları, Sadoğulları, Karahasanoğulları, Mollaalioğulları aileleri aynı boydandır. ilk olarak köyümüze ispir üzerinden gelip, yerleşen Akkoyunlu Türklerindendirler.
Kasımoğulları 'nın bugünkü tanınmış şöhreti olan Paşalı soyadını almasını, bugün yaşasaydı 110 yaş civarında olacağını sandığı m Mehmet Boz, bize şöyle anlattı:
"Kasımoğullarr 'ndan Paşalı adında bir kişi, bir ara köyde nüfuz sahibi olup, köyün yönetimini ele almıştı. Bundan dolayı Kasımoğulları soyismi unutulup, Paşalıoğlu lakabıyla meşhur olmuşlardır. Paşalı, rivaletlere göre; ağalık ve ayarilık ünvanlarıyla ünvanlanmıştır.
Sadoğlu. Haci Yusuf Gönan 'la bu konuda yaptığım sohbette edindiğim bilgileri aşağıda yazıyorum.
Köyümüzün en yaşlı bir kaç kişisinden biri olan, Sadoğlu Hacı Yusuf Gönan'ı Kurt Dağı yaylasındaki obasında 25.7.2004 tarihinde ziyaret etim- Hacı seksen iki yaşında, ak sakallı, nurlu siması, kafasında kukulası, sırtında cüppesi, geniş şalvarıyla, beni obasının avlusunda karşıladı. Oğlum hoş geldin buyur içeride oturalım söyledi.Temmuz ayının sıcak günlerinden bir gün olduğu için çimenin üzerinde oturarak sohbet etmeye karar verdik.
Hacı Yusuf un meddah olduğunu biliyordum. Küçük yaşindan beri kendisinden çeşitli kahramanlık hikayeleri ve tasavvuf şiirleri dinlerdim. Kendisine aynı minval üzerine sohbet etmek isteğimi ilettim. Yaşlılıktan dert yandı ve sıhhatının iyi olmadığını söyledi. Kendisinden ısrarla ricada bulundum. Beni kıramadı ve mülakatımız başladı.
Efendim, kendiniz ve mensubu bulunduğunuz Sadlular sülalesi hakkında bilgi edinmek istiyorum.
- Bizim akraba Sadoğulları. Erzurum'un İspir ilçesinin Anzer (Ballıca) köyünden buraya geldik.Babam Nakşibendi şeyhlerinden Mustafa efendidir. Onun hocası Rize'nin Varda köyünden Şeyh Osman Mustafa efendidir.Babamın kerametlerini çok kişi anlatır. Ben bir tanesini sana anlatayım.
Mezire Yaylasına yakın Hekimsuyu diye bilinen şifalı bir su kaynağı varmış" önceleri yöre ahalisi her türlü hastalığından şifa bulmak için bu suya gider, şifa olsun diye su içer, suyun yanı başmda namaz kılar ibadet edermiş.Babamm zamanmda bu suya gidenler suyun etrafında çeşitli menhiyatlar yapmağa başlamışlar.Bu serkeş ziyaretçiler çevreye ve insanlara zarar verdiklerinden dolayı, yakın yaylaların ahalisi durumu Ofulemasına bildirmiş ve yardım istemiş. Of uleması Hacı Ferşat Efendi meclisinde toplanmış, şikayet mevzuu olan menhiyatı ortadan kaldırmak için çeşitli görüşler ileri sürülmüş. Bu görüşler içinde şiddet kullanarak ziyaretçilerin hekim suyundan uzaklaştırılması fikri öne çıkmıştı ki babam duruma müdahale etmiş. Ben bu işi sulh ile çözerim, zorbalığa gerek yok demiş. Cemiyet, babam şeyh hacı Mustafa efendiye vazifeyi vermişler.
Babam menhiyatı engellemek gayesiyle Hekimsuyuna'na gitmiş.Orada bulunan insanlara nasihat etmeğe başlamış. Fakat bir zümre insan babama hakaret etmeye başlamıştı ki, gürül gürül akan hekim suyu hemen kurudu. Suyun kuruduğunu gören insanlar, tövbekar oldular. Böylece kötü fiiller burada son buldu. Bundan sonra babamın müritleri Rize taraflarında artmış. Hekimsuyu iki üç yıl sonra akmaya başlamış. Bu suya bu olaydan sonra Şeyhirmağı ismi verilmiştir.
Şiir Sadoğlu Mahmut'un Bayburt'a göçünü anlatır. Hacı Yusuf'un ablasının oğlu, Vanlıoğlu Osman efendi, Hacı Yusuf'un amcasının oğulları Mahmut ve Seyfullah Dağlar için yazdığı şiir.
Birkaç nişanla yolcu olmuşum,
Garip defterime kayda girmişim.
İdaremden sebep hicret etmişim
Bildim ki kader beni cezp etmiş
Toprağım beni çekti getirdi.
Başıma neler gamlar geçirdi
Firkat şerbeıi takdir içirdi
Hutbemi böyle ezel okumuş
Of tan Bayburt'a çıktığım zaman,
Dinim sermayem dünyam el aman,
Şimdi merenkim dopdolu saman,
Mallarım mahrun bir hale girmiş .
Çocuklar evde bağırıp ağlar,
Babama haber acep kim salar,
Uşak emicem düşmanı kovar,
Azrail mihman yanıma gelmiş
Evden terk idim bir oda yaptım,
Senem dalmazdan adamdan çıktım,
Ufak çocuklar geriye koydum,
En ala ve kil Hak bana olmuş.
Öyle zannettim işimi düzdum,
Çift coruşumu sıraya koydum
Çektiğim gamları yeni unuttum,
Hep hane halkı perişan olmuş.
Kesmen ümiti Allah kadirdir,
Cümle düşmüşlere Hıfz·ı nasırdır,
01 yarın dahi ismi bin birdir,
Her şeyi bilip o takdir etmiş.
Mahmut bir zaman anandan firkat
Sendendir ya Rab her şeye hikmet,
Bir kabristanda ana oğul gelmiş,
Dünya kalanların böyle ihsanı gelmiş ..
GALEYAOGULLARI (Gönan, Sadoğlu, Dağlar, Osmanoğlu, ... )
1.DEFTER |
SAYFA 87 |
HANE 23 |
1 |
Ğaleyaoğlu; Ahmet'in oğlu Osman |
1836-1896 |
2 |
Kardeşi; Ahmet'in oğlu Mustafa |
1837-1898 |
3 |
0ğlu; Osman'ın oğlu Ahmet |
1868 |
4 |
Diğeri; Osman 'ın oğlu Yusuf |
1883 |
5 |
Hanımı; İsmail kızı Hafize |
1884-1898 |
6 |
Kızı; Osman'ın kızı Ayşe |
1874 |
7 |
Ahmet'in hanımı; Mustafa kızı Saliha |
1874 |
8 |
Torunu; Ahmet'in kızı Selma |
1895 |
9 |
Torunu; Ahmet'in kızı Hafize |
1896 |
1.DEFTER |
SAYFA 104 |
HANE 63 |
1 |
Ğaleyaoğlu; Mahmut'un oğlu İbrahim |
1846 |
2 |
Kardeşi; Mahmut'un oğlu Cafer. |
1860 |
3 |
Valideleri; Ahmet'in kızı Fatma |
1806-1892 |
4 |
Üvey validesi; Abdullah kızı Fatma |
1815-1892 |
5 |
Kız yeğeni; Cafer kızı Ayşe |
1889 |
6 |
Cafer'in hanımı; Mustafa kızı Saliha |
1864 |
7 |
Yeğeni; Cafer oğlu Muhammet |
1896 |
8 |
Kız yeğeni; Cafer kızı Fatma |
1896
|
1 |
Ğaleyanoğlu: Ölü Mahmut ve Hatice'nin oğlu Mustafa Efendi Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: Muhafız. |
1864 |
2 |
0ğlu: Mustafa Efendi ve Fatma'nın oğlu İsmail |
1894 |
3 |
Diğeri;Mustafa Efendi ve Fatma'nın oğlu Ahmet |
1898 |
4 |
Diğeri; Mustafa Efendi ve Fatma'nın oğlu Hüseyin |
1899 |
5 |
Hanımı; Ölü Ahmet ve ölü Fatuli'nin kızı Fatma |
1869 |
6 |
Kızı; Mustafa Efendi ve Fatma'nın kızı Ayşe |
1896 |
7 |
Diğeri; Mustafa Efendi ve Fatma'nın kızı Meryem |
1903 |
1 |
Ğaleyaoğlu; Ölü İsmail Efendi ve ölü Fatma'nın kızı, ölü Mahmut Efendi 'nin hanımı Hatice Medeni durumu: Beyi yoktur |
1835 |
2 |
0ğlu Mehmet Efendi'nin Hanımı; Mehmet Efendi ve Ayşe kızı Gülfidan - Medeni durumu: Beyi var |
1874 |
3 |
Torunu İsmail'in Hanımı; Ölü Yusuf ve Hatice'nin kızı Hatice |
1889 |
4 |
Kız Torunu; Mehmet Efendi ve Gülfidan'ın Kızı Cemile |
1898 |
5 |
Oğlu; Ölü Mahmut Efendi ve Hatice'nin oğlu Mehmet Efendi Medeni durumu: Bir hanımı var. |
1880 |
6 |
Torunu; Ölü İlyas ve Hatice'nin oğlu İsmail |
1884 |
7 |
Diğeri; Mehmet Efendi ve Hanife'nin oğlu Mahmut |
1900 |
8 |
Diğer kız torunu; Ölü İlyas ve Hatice'nin kızı Emine |
1888 |
9 |
Diğeri; Ölü İlyas ve Hanife'nin kızı Mine |
1900 |
1 |
Ğaleyaoğlu; Ölü Ali ve Ölü Havva'nın oğlu İdris, Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: İhraç. |
1862 |
2 |
Kardeşi; Ölü Ali ve Ölü Havva'nın oğlu İsmail Medeni durumu: Bekar. |
1870 |
3 |
0ğlu; İdris Ölü Emine'nin oğlu Ali |
1899 |
4 |
Hanımı; Ölü Muhammet ve ölü Ayşe'nin kızı Funduka |
1871 |
5 |
Kız kardeşi; Ölü Ali ve ölü Havva'nın kızı Ayşe . |
1874 |
1 |
Ğaleyaoğlu; ölü İbrahim ve ölü Fatma'nın oğlu Hasan |
1840 |
2 |
0ğlu; Hasan ve ölü Hanife'nin oğlu Tahir, Medeni durumu: Bir hanımı var. |
1879 |
3 |
Diğeri; Hasan ve ölü Hanife'nin oğlu Kasım |
1888 |
4 |
Diğeri; Hasan ve ölü Hanife'nin oğlu İshak |
1888 |
5 |
Diğeri; Hasan ve ölü Hanife'nin oğlu Mehmet |
1897 |
6 |
Diğeri; Hasan ve ölü Hanife'nin oğlu Mustafa |
1897 |
7 |
0ğlu Tahir'in hanımı; Ahmet ve ölü Fatma'nın kızı Hanife Medeni durumu: Beyi var. |
1882 |
1 |
Ğaleyaoğlu; Ölü Mustafa ve Hatice'nin oğlu ölü İbrahim'in hanımı Şennur |
1876 |
2 |
Kızı; Ölü İbrahim ve Şennur kızı Hanife |
1893 |
3 |
Diğeri; Ölü İbrahim ve Şennur kızı Ayşe |
1902 |
4 |
0ğlu; Ölü İbrahim ve Şennur oğlu Ali |
1896 |
1 |
Ğaleyaoğlu; Ölü Mehmet ve ölü Havuli'in oğlu Mustafa Efendi Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: İhraç. |
1839 |
2 |
0ğlu Mustafa Efendi ve Meryem'in oğlu Mehmet Medeni durumu: Bekar |
1901 |
3 |
Hanıml; Ölü Mustafa ve Ölü Havva'nın kızı Meryem Medeni durumu: Beyi var. |
1874 |
1 |
Ğaleyaoğlu; Ölü Ahmet ve ölü Ayşe'nin kızı Ölü Behram'ın hanımı Nazife |
1869 |
2 |
Kızı; Ölü Süleyman ve Hazife 'nin kızı Gülhatun |
1903 |
3 |
0ğlu: Ölü Ali ve Nazife'nin oğlu Mehmet. |
1889 |
4 |
Diğer oğlu; Behram ve Nazife'nin oğlu Hasan |
1898 |
1 |
Ğaleyaoğlu; Ölü Şaban ve Vahide'nin oğlu Yusuf |
1888 |
2 |
Kızkardeşi; Ölü Şaban ve Vahide'nin oğlu Muhammet |
1898 |
3 |
Kız kardeşi; Ölü Şaban ve Vahide'nin kızı İrve |
1890 |
1 |
Ğaleyaoğlu; Ölü Abdurrahman ve ölü Cemile 'nin oğlu Behzat Medeni durumu: Bekar (Murat). |
1873 |
2 |
Kardeşi; Ölü Abdurrahman ve ölü Cemile'nin oğlu Behram Medeni durumu: Bir hanımı var. |
1876 |
3 |
Kardeşi'nin oğlu; Bayram ve Havuli'nin oğlu Muhammet |
1903 |
4 |
Kardeşi Bayram'ın hanımı; Mustafa ve ölü Cemile'nin kızı Havuli Medeni durumu: Beyi var. |
1879 |
5 |
Kız kardeşi; Ölü Abdurrahman ve ölü Cemile'nin kızı Fatma |
1883 |
6 |
Kızı; Behzat ve Ölü Hatice'nin kızı Balkız |
1898 |
1 |
Ğaleyaoğlu; Mehmet Ölü Havuli'nin oğlu Mehmet Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: İhraç. |
1847 |
2 |
0ğlu; Mehmet ve Sakine'nin Oğlu Mahmut. Medeni durumu: Bekar (Mücerret) |
1884 |
3 |
Hanımı; Ölü İbrahim ve ölü Emine kızı Sakine Medeni durumu: Beyi var. |
1849 |
4 |
Kızı; Mehmet ve Sakine kızı Havva, Medeni Durumu: Bekar. |
1897 |
1 |
Ğaleyaoğlu; Ölü Mahmut ve ölü Fatma'nın oğlu İbrahim Medeni durumu: Mücerret. Askerlik durumu (ihraç) |
1846 |
2 |
Kardeşi; Ölü Mahmut ve ölü Fatma'nın oğlu Cafer, Medeni durumu: Bir hanımı var.Askerlik durumu: İhraç |
1860 |
3 |
Kardeşi'nin oğlu; Cafer ve Halime'nin oğlu Muhammet Medeni durumu: Mücerret. |
1896 |
4 |
Kardeşi Cafer'in hanımı ölü Mustafa ve ölü Cemile'nin Kızı Halime, Medeni durumu: Beyi var. |
1864 |
5 |
Kardeşinin kızı; Cafer ve Halime'nin kızı Ayşe |
1889 |
6 |
Diğeri; Cafer ve Halime'nin kızı Fatma |
1896 |
7 |
Diğeri; Cafer ve Halime'nin kızı Hatice |
1900
|
1 |
Ğaleyaoğlu: Ölü Mahmut Efendi ve Hatice'nin oğlu Mustafa Efendi |
1864 |
2 |
0ğlu: Mustafa Efendi ve Fatma 'nın oğlu Mehmet Ali |
1894 |
3 |
Diğeri; Mustafa Efendi ve Fatma 'nın oğlu Ahmet |
1898 |
4 |
Diğeri; Mustafa Efendi ve Fatma'nın oğlu Hüseyin |
1899 |
5 |
Hanımı; Ölü Ahmet ve ölü Fatuli 'nin kızı Fatma |
1869 |
6 |
Kızı; Mustafa Efendi ve Fatma'nın kızı Ayşe |
1896 |
7 |
Diğeri; Mustafa Efendi ve Fatma'nın kızı Meryem |
1903 |
8 |
Diğer kızı; Mustafa Efendi ve Fatma'nın kızı Necibe |
1908 |
1 |
Ğaleyaoğlu; Ölü Hacı İsmail Efendi ve Ölü Fatma 'nın kızı,ölü Mahmut Efendi'nin hanımı Hatice
|
1835 |
2 |
0ğlu Mehmet Efendi'nin Hanımı; Mehmet Efendi ve Ayşe kızı Gülfidan
|
1874 |
3 |
Torunu İsmail'in Hanımı; Ölü Yusuf ve Hatice'nin kızı Hatice |
1889 |
4 |
Kız Torunu; Mehmet Efendi ve Gülfidan'ın Kızı Cemile |
1898 |
5 |
Diğer kız torunu: Ölü İlyas ve (Zevciahirde) Hatice'nin kızı Emine |
1885 |
6 |
0ğlu;Ölü Mahmut Efendi ve Hatice'nin oğlu Mehmet Efendi, |
1880 |
7 |
Torunu; Ölü İlyas ve (Zevciahirde) Hatice'nin oğlu İsmail |
1884 |
8 |
Diğeri; Mehmet Efendi ve (boşanmış) Hanife'nin oğlu Mahmut |
1900
|
9 |
Diğeri; Ölü İlyas ve Hatice'nin oğlu Yusuf |
1912 |
1 |
Ğuleyaoğlu; Ölü Ali ve Ölü Havva'nın oğlu İdris |
1862 |
2 |
Kardeşi; Ölü Ali ve Ölü Havva'nın oğlu İsmail |
1870 |
3 |
0ğlu; İdris ölü Emine'nin oğlu Ali |
1899 |
4 |
Hanımı; (Çambaşı köyünden) ölü Muhammet ve ölü Ayşe'nin kızı Funduka,
|
1871 |
5 |
Kız kardeşi; Ölü Ali ve ölü Saliha'nın kızı Ayşe |
1874
|
6 |
Diğer oğlu; İdris ve Funduka'nın oğlu Ömer, |
(??) |
1 |
Ğaleyaoğlu; Ölü İbrahim ve ölü Fatma'nın oğlu Hasan, |
1840 |
2 |
0ğlu; Hasan ve ölü Hanife'nin oğlu Tahir, |
1879 |
3 |
Diğeri; Hasan ve ölü Hanife'nin oğlu Kasım, |
1888 |
4 |
Diğeri; Hasan ve ölü Hanife'nin oğlu İshak, |
1888 |
5 |
Diğeri; Hasan ve ölü Hanife'nin oğlu Mehmet, |
1885 |
6 |
Diğeri;Hasan ve ölü Hanife'nin oğlu Mustafa, |
1897 |
7 |
0ğlu Tahir'in hanımı; Ahmet ve Ölü Fatma'nın kızı Hanife |
1882 |
1 |
Ğaleyaoğlu; Ölü Mustafa ve Hatice'nin oğlu Ölü İbrahim'in hanımı Şennur, |
1876 |
2 |
Kızı; Ölü İbrahim ve Şennur kızı Hanife |
1893 |
3 |
Diğeri; Ölü İbrahim ve Şennur kızı Ayşe |
1902 |
4 |
0ğlu; Ölü İbrahim ve Şennur oğlu Ali |
1896 |
1 |
Ğaleyaoğlu; Ölü Mehmet ve ölü Havuli'in oğlu Mustafa Efendi |
1839 |
2 |
0ğlu: Mustafa Efendi ve Meryem' in oğlu Mehmet |
1901 |
3 |
Hanımı; Ölü Mustafa ve Ölü Havva'nın kızı Meyem |
1874 |
1 |
Ğaleyaoğlu; Ölü Ahmet ve ölü Ayşe'nin kızı Ölü Behram'ın hanımı Nazife |
1869 |
2 |
Kızı; Ölü Süleymen ve Hazife'nin kızı Gülhatun |
1903 |
3 |
0ğlu: Ölü Ali ve Nazife'nin oğlu Mehmet. |
1889 |
4 |
Diğer oğlu; Behram ve Nazife'nin oğlu Hasan |
1898 |
1 |
Ğaleyaoğlu; Ölü Şaban ve (zevciahirde) Vahide'nin oğlu Yusuf, |
1888 |
2 |
Kızkardeşi; Ölü Şaban ve Vahide'nin oğlu Muhammet |
1898 |
3 |
Kız kardeşi; Ölü Şaban ve Vahide'nin kızı İrve |
1890 |
4 |
Yusuf'un hanımı; Mehmet ve Rukiye'nin kızı Hanife |
1884 |
1 |
Ğaleyaoğlu ;Ölü Abdurrahman ve ölü Cemile'nin oğlu Behzat |
1873 |
2 |
Kardeşi; Ölü Abdurrahman ve ölü Cemile'nin oğlu Behram |
1876 |
3 |
Kardeşi'nin oğlu; Bayram ve Havuli'nin oğlu Muhammet |
1903 |
4 |
Kardeşi Bayram'ın hanımı; Mustafa ve ölü Cemile'nin kızı Havuli |
1879 |
5 |
Kız kardeşi; Ölü Abdurrahman ve ölü Cemile'nin kızı Fatma |
1883 |
6 |
Kızı; Behzat ve ölü Hatice'nin kızı Balkız |
1898 |
7 |
Diğer kardeşinin oğlu; Bayram ve Havuli 'nin oğlu Abdurrahman
|
1906 |
8 |
Diğer kardeşinin oğlu; Bayram ve Havuli'nin oğlu Mustafa |
1908 |
9 |
0ğlu; Behzat ve Hamide'nin oğlu Mehmet
|
1909 |
10 |
Kızı: Behzat ve Hamide'nin kızı Fatma |
1908 |
1 |
Ğaleyaoğlu; Ölü Mehmet ve Havuli'nin oğlu Mehmet |
1847 |
2 |
0ğlu; Mehmet ve Sakine'nin Oğlu Mahmut |
1884 |
3 |
Hanımı; Ölü İbrahim ve ölü Emine kızı |
1849 |
4 |
Kızı; Mehmet ve Sakine kızı Havva |
1897 |
1 |
Ğaleyaoğlu; Ölü Numan ve ölü Hafize 'nin oğlu Ahmet |
1867 |
2 |
Kardeşi; Ölü Numan ve ölü Hafize 'nin oğlu Yusuf |
1883 |
3 |
0ğlu; Ahmet ve Saliha'nın oğlu İsmail |
1895 |
4 |
Hanımı; Mustafa ve Fatrna'nın kızı Saliha |
1874 |
5 |
Kardeşi Yusuf'un hanımı (Mazrai Paçan köyünden) Mehmet ve Havva kızı Fatma
|
1882 |
6 |
Kardeşi Yusuf'un Diğer Hanımı; Ahmet ve ölü Meryem kızı Fatma |
1884 |
7 |
Kızı; Ahmet ve Saliha'rıırı kızı Hafize |
1896 |
8 |
0ğlu; Ahmet ve Saliha'rıın oğlu Şevki |
1906 |
9 |
Diğer oğlu: Ahmet ve Saliha'rıırı oğlu Mehmet |
1909 |
1 |
Ğaleyaoğlu;Ölü Mahmut ve ölü Rukiye 'nin oğlu Ahmet |
1895 |
1 |
Ğaleyaoğlu; Ölü Mahmut ve ölü Fatma'nın oğlu İbrahim |
1846 |
2 |
Kardeşi; Ölü Mahmut ve ölü Fatma'nın oğlu Cafer |
1883 |
3 |
Kardeşi'nin oğlu; Cafer ve Halime'nin oğlu Muhammet |
1896 |
4 |
Kardeşi Cafer'in hanımı: Ölü Mustafa ve ölü Cemile'nin kızı Saliha
|
1864 |
5 |
Kardeşinin kızı; Cafer ve Halime'nin kızı Ayşe
|
1889 |
6 |
Diğeri; Cafer ve Halime'nin kızı Fatma |
1896 |
7 |
Cafer ve Salihan'nın oğlu Mahmut |
1909
|
-------------- Devamı - (ĞURNAOĞULLARI)- Yıldız, Köksal -----------------
ĞURNAOĞULLARI

Sülalelerinin diğer adı Hacısalihoğullarıdır. Burakoğulları olarakta bilinirler. Hacısalihoğulları Burak Türkmenlerindendir.
En yakın akrabaları (soyolarak) Of'un Kışlacık köyünde yerleşmiş olan Abdikoğullarıdır. Maraş ve Elbistan ' da ki Abdikoğulları ile Of'ta bulunan Abdikoğulları yüzyıllar sonra birbiriyle tanışmışlardır."
ĞURNAOĞULLARI (Yıldız, Köksal, .......... )
1.DEFTER |
SAYFA 107 |
HANE 66 |
1 |
Ğurnaoğlu; Ahmet'in oğlu İsmail |
1863 |
2 |
Valideleri; Abdullah kızı Paşuli |
1835 |
3 |
Kız kadeşi; Ahmet kızı Fatma |
1854 |
4 |
Diğeri; Ahmet kızı Hafize |
1864 |
5 |
Diğeri; Ahmet kızı Havva
|
1869 |
1.DEFTER |
SAYFA 107 |
HANE 66 |
1 |
Ğurnaoğlu; Mehmet'in oğlu Salih |
1844-1898 |
2 |
Kardeşi; Mehmet'in oğlu İsmail |
1861-1904 |
3 |
Diğeri; Mehmet'in oğlu Mehmet |
1862 |
4 |
0ğlu; Salih'in oğlu Mehmet |
1881 |
5 |
Valideleri; Süleyman'ın kızı Ayşe |
1825-1896 |
6 |
Hanımı; İsmail'in kızı Ayşe |
1854 |
7 |
Kızı; Salih kızı Macide |
(??) |
8 |
İsmail'in hanımı; Cafer kızı Fatma |
1859 |
9 |
Mehmet'in hanımı Mehmet kızı Meryem |
(??) |
10 |
Yeğeni ; Mehmet'in oğlu İbrahim |
1899 |
11 |
Kızı: Salih'in kızı Fati |
1889 |
12 |
0ğLu; Salih'in oğlu Ahmet |
1894 |
13 |
Torunu; İsmail'in oğlu Ali |
1894 |
14 |
Yeğeni; Mehmet kızı Ayşe |
1895 |
15 |
Yeğeni; Mehmet oğlu Mehmet |
1933 |
1.DEFTER |
SAYFA 107 |
HANE 66 |
1 |
Ğumaoğlu; İsmail'in oğlu Mustafa |
1839-1895 |
2 |
0ğlu; Mustafa'nın oğlu Mehmet |
1881-1892 |
3 |
Diğeri; Mustafa'nın oğlu Ali |
1873 |
4 |
Diğeri; Mustafa'nın oğlu İsmail |
1884 |
5 |
Hanımı; Mustafa kızı Fatma |
1844-1895 |
6 |
Kızı; Mustafa'nın kızı Güllü |
1880 |
7 |
iğeri; Mustafa'nın kızı Ayşe |
1882-1890 |
8 |
İDiğeri; Mustafa'nın kızı Fati |
1894 |
9 |
Diğeri; Mustafa'nın kızı Hatice |
1895 |
1.DEFTER |
SAYFA 107 |
HANE 67 |
1 |
Ğurnaoğlu; İsmail'in oğlu Ahmet Efendi |
1854 |
2 |
Kardeşi; İsmail'in oğlu Mehmet |
1863-1893 |
3 |
Diğeri; İsmail'in oğlu Ali |
1866 |
4 |
Diğeri; İsmail'in oğlu Salih |
1876 |
5 |
Valideleri; Mehmet kızı Fatma |
1825 |
6 |
Kız kardeşi; İsmail kızı Hatice |
1870 |
7 |
Diğeri; İsmail kızı Ayşe |
1872 |
8 |
Ali'nin Hanımı; Şişrnan kızı Sakine |
1872 |
9 |
Salih'in hanımı: Ali'nin kızı Funduka |
1879 |
10 |
Hanımı; Arif'in kızı Fatma |
1868 |
11 |
Oğlu; Ahmet Efendi'nin oğlu Mustafa |
1894 |
12 |
Diğeri; Ahmet Efendi'nin oğlu Süleyman |
1895 |
1.DEFTER |
SAYFA 108 |
HANE 68 |
1 |
Ğurnaoğlu; Mustafa'nın oğlu Ahmet Efendii |
1840 |
2 |
Diğeri; Ahmet Efendi'nin oğlu Ömer |
1875 |
3 |
Hanımı; Mustafa'nın kızı Ayşe |
1879 |
4 |
Kızı; Ahmet Efendi 'nin kızı Havva |
1844 |
5 |
Valideleri; Mehmet kızı Fatma |
1825 |
6 |
Diğeri; Ahmet Efendi'nin kızı Saliha |
1883 |
7 |
Diğeri; Ahmet Efendi'nin kızı Hatice |
1889 |
1.DEFTER |
SAYFA 108 |
HANE 68 |
1 |
Ğurnaoğlu; Mustafa'nın oğlu İbrahim |
1839 |
2 |
Kardeşi; Mustafa'nın oğlu Mustafa |
1866-1896 |
3 |
Valideleri; Ali kızı Saliha |
1815-1889 |
1.DEFTER |
SAYFA 109 |
HANE 68 |
1 |
Ğurrıaoğlu; Mustafa 'nın oğlu İsmail Efendi |
1852 |
2 |
Kardeşi; Mustafa'nın oğlu Mehmet |
1856 |
3 |
0ğlu; İsmail Efendi'nin oğlu Mehmet |
1879 |
4 |
Hanımı; Ahmet kızı Raziye |
1844 |
5 |
Kızı; İsmail Efendi'nin kızı Fatma |
1882 |
6 |
Diğeri; İsmail Efendi'nin kızı Altuna |
1893 |
7 |
Diğeri; İsmail Efendi'nin kızı Ayşe |
1893 |
8 |
Diğeri; İsmail Efendi'nin kızı Hafize |
1894 |
9 |
0ğlu; İsmail Efendi'nin oğlu Müslüm |
1896 |
10 |
Kızı; İsmail Efendi'nin kızı Emtine |
1897 |
11 |
Oğlu; İsmail Efendi'nin oğlu Mustafa |
1898 |
1.DEFTER |
SAYFA 109 |
HANE 69 |
1 |
Ğumaoğlu; Ali'ni. n oğlu Behzat |
1841 |
2 |
0ğlu; Behzat'ın oğlu Yusuf |
1874 |
3 |
Yeğeni; Tahir'in oğlu İsmail |
1873 |
4 |
Diğeri; Tahir'in oğlu Ömer |
1875 |
5 |
Hanımı; Mehmet kızı Fatma |
1835-1887 |
6 |
Kızı; Behzat'ın kızı Fatma |
1869 |
7 |
Diğeri; Behzat'ın kızı Sakine |
1844 |
8 |
Diğeri; Behzat'ın kızı Safiye |
1876 |
9 |
Diğeri; Behzat'ın kızı Hanife |
1877 |
10 |
Diğeri; Behzat'ın kızı Hafize |
1879 |
11 |
Diğeri; Behzat'ın kızı Cemile |
1882-1889 |
12 |
Büyük valideleri; Abdullah kızı Havva
|
1795-1890 |
13 |
Kız kardeşi; Ali'nin kızı Hatice |
1835 |
14 |
0ğlu; Behzat'ın oğlu Ali |
1889 |
15 |
İsmail'in hanımı; Ahmet kızı Sakine |
1874 |
16 |
Hanımı; Abdullah kızı Ayşe |
1854 |
17 |
Ömer’ in hanımı ; İsmail kızı Hatice |
1876 |
18 |
Oğlu; Behzat’ın oğlu Süleyman |
1895 |
19 |
Diğeri; Behza’ın oğlu Mustafa |
1898 |
1.DEFTER |
SAYFA 109 |
HANE 68 |
1 |
Ğumaoğlu |
|
2 |
Oğlu Mehmet |
|
3 |
Diğeri;Ali |
|
4 |
Torunu;Mehmet’im Oğlu Muahmmet |
|
5 |
Hanımı;Ahmet’imn kızı |
|
6 |
Mehmet’in hanımı; Ahmet’in kızı Fatma |
|
7 |
Kız torunu ;Mehmet kızı Kamile |
|
8 |
Alki’inin hanımı ; Mehmet kızı Fatma |
1869 |
9 |
Kız torunu;Mehmet’in kızı Cemile |
|
1.DEFTER |
SAYFA 110 |
HANE 69 |
1 |
Ğurrıaoğlu; Mehmet'in oğlu İsmail Efendi |
1848 |
2 |
0ğlu; İsmail Efendi'nin oğlu Ahmet Şükrü |
1881-1886 |
3 |
Hanımı; Hasan kızı Fatma |
1844 |
4 |
0ğlu; İsmail Efendi'nin oğlu Mehmet Nuri |
1888-1896 |
5 |
Kızı; İsmail Efendi'nin kızı Ayşe |
1889 |
6 |
Diğeri; İsmail Efendi'nin kızı Hatice |
1898 |
1 |
Ğurnaoğlu; ölü Mehmet ve ölü Ayşe'nin oğlu Muhammet Medeni Durumu: Bir hanımı var. Askerlik Durumu: İhrac |
1862 |
2 |
0ğlu; Muhammet ve Meryem'in oğlu Mehmet |
1898 |
3 |
Diğeri; Muhammet ve Meryem'in oğlu Hüseyin |
1900 |
4 |
Diğeri; Muhammet ve Meryem'in oğlu Numan |
1902 |
5 |
Hanımı; ölü Mehmet ve ölü Zeynep'in kızı Meryem Medeni Durumu: Beyi var. |
1868 |
6 |
Diğeri; Muhammet ve Meryem'in kızı Ayşe |
1892 |
7 |
Diğeri; Muhammet ve Meryem'in kızı Rabia |
1904 |
1 |
Ğurnaoğlu; İsmail ve ölü Hatice'nin oğlu, ölü Salih'in Hanımı Ayşe,Medeni Durumu: Mücerret |
1856 |
2 |
Kardeşi ölü İsmail'in hanımı; Ölü Cafer ve ölü Fatma'nın kızı Fatma Medeni Durumu: Mücerret
|
1859 |
3 |
Kızı; ölü Salih ve Ayşe'nin kızı Hamide |
1883 |
4 |
iğeri; ölü Salih ve Ayşe'nin kızı Hatice |
1889 |
5 |
Diğeri; ölü Salih ve Ayşe'nin kızı Fatma |
1894 |
6 |
Oğlu; ölü Salih ve Ayşe'nin oğlu Ahmet |
1892 |
7 |
Kayınbiraderinin oğlu; Ölü İsmail ve Fatma'nın oğlu Ali |
1892 |
1 |
Ğunaoğlu; ölü Ahmet ve Paşuli 'nin oğlu İsmail Askerlik Durumu: İhrac |
1863 |
2 |
Validesi; Ölü Abdullah ve ölü Hatice'nin kızı Paşuli Medeni Durumu: Beyi yoktur.
|
1835 |
1 |
Ğurnaoğlu; İsmail ve Fatma'nın oğlu Ahmet Efendi Medeni Durumu: Bir hanımı var. Askerlik Durumu: İhraç |
1854 |
2 |
Kardeşi; İsmail ve Fatma'nırı oğlu Ali Medeni Durumu: Bir hanımı var.Askerlik Durumu: İhrac
|
1866 |
3 |
0ğlu; Ahmet Efendi ve Fatma'nın oğlu Mustafa |
1894 |
4 |
Diğeri; Ahmet Efendi ve Fatma'rurı oğlu Süleyman |
1895 |
5 |
Kardeşinin oğlu; Ali ve Sakine'nin oğlu Hamza |
1897 |
6 |
Hanımı; ölü Arif ve Kumru'nun kızı Fatma, Medeni Durumu: Beyi var. |
1868 |
7 |
-Kardeşi Ali.'nin harumı; Süleyman ve ölü Güllü'nün kızı Sakine |
1872 |
8 |
Kızı; Ahmet Efendi ve Fatma'nın kızı Hanife |
1899 |
9 |
Diğeri; Ahmet Efendi ve Fatma'nın kızı Emine |
1901 |
1 |
Ğurnaoğlu; (Nam-ı diğeri Hacısalihoğlu); ölü Mehmet ve ölü Ayşe'nin oğlu İsmail' in hanımı Fatma Medeni Durumu: Beyi yoktur.
|
1825 |
2 |
0ğlu; Salih'in hanımı İsmail ve Meryem'i kızı Ayşe |
? |
3 |
0ğlu; ölü İsmail ve Fatma'nın oğlu Salih Medeni Durumu: Hanımı var. |
1876 |
1 |
Ğurnaoğlu; ölü Mustafa ve ölü Saliha'nın oğlu Efendi Medeni Durumu: Murat.Durumu: Beyi yoktur. Askerlik Durumu: İhrac
|
1838 |
1 |
Gurnaoğlu; Ölü (Nam-ı diğeri Hacısalihoğlu) Mustafa ve ölü Saliha'nın oğlu İsmail Efendi Medeni dururmu: İki hanımı var.Askerlik durumu: İhrtaç.
|
181-- |
2 |
Kardeşi; Ölü Mustafa ve ölü Saliha'nın oğlu Mehmet Medeni dururmu: Mücerret.
|
1855 |
3 |
0ğlu; İsmail ve Raziye'rıin oğlu Mustafa |
1896 |
4 |
Diğeri; İsmail ve Fusku 'nun oğlu Mustr fa Şükrü |
1897 |
5 |
Hanımı; Ölü Ahmet ve Fatma 'nın kızı Raziye |
1853 |
6 |
Diğer hanımı; Ölü Mustafa ve ölü Müslimenin kızı Fusku |
1858 |
7 |
Kızı; İsmail Efendi ve Fuskurıun kızı Altuna |
1891 |
|
Diğeri; İsmail ve Raziye'rıin kızı Ayşe |
1891 |
|
Diğeri; İsmail ve Raziye'nin kızı Asiye |
1894 |
1 |
Ğurnaoğlu (Nam-ı diğeri Hacısalihoğlu); İsmail Efendi ve Raziye'nin oğlu Muhammet, Medeni durumu; Bir hanımı var.
|
1878 |
2 |
Ölü İsmail ve Fatrna'rnn kızı Ayşe Medeni durumu; Beyi var.
|
1880 |
1 |
Ğurnaoğlu (Nam-ı diğeri Hacısalihoğlu); Ölü Ölü Hafize'nin oğlu Mehmet, Askerlik durumu; İhraç.
|
1853 |
2 |
Kardeşli; Ölü Abdulfettah ve Ölü Hafize'nin oğlu Ali Medeni durumu: Bir hanımı var.
|
1866 |
3 |
Kardeşi Ali'nin hanımı; Ölü Mehmet ve Ayşe'nin kızı Fatma |
1869 |
1 |
Ğurnaoğlu; Ölü Mustafa ve ölü Fatma'nın oğlu İsmail |
1884 |
2 |
Kız kardeşi; Ölü Mustafa ve ölü Fatrna'rıın kızı Hatice |
1895 |
3 |
Diğeri; Ölü Mustafa ve ölü Fatma'nın kızı Fatma |
1891 |
1 |
Ğurrıaoğlu; Hasan ve Cemile'nin kızı ölü İsmail Efendi'nin hanımı Fatma |
1844 |
2 |
Kızı; Ölü İsmail Efendi ve Fatrna'run kızı Emine |
1896 |
1 |
Ğumaoğlu; Ölü Mehmet ve ölü Fatrna'rıın oğlu Müslüm
|
1853 |
2 |
Kardeşi; Ölü Mehmet ve ölü Fatma'nın oğlu Mehmet |
1856 |
3 |
0ğlu; Müslüm ve Fatrna'nın oğlu Ahmet |
1890 |
4 |
Kardeşi'nin oğlu: Mehmet.v.e (Mudalaka) Hatice'nin oğlu İbrahim |
1889 |
5 |
Diğer oğlu; Müslüm ve Fatma'nın oğlu Numan |
1903 |
6 |
Hanımı; (Yeşilalan Köyünden) Ölü Ahmet ve Ayşe kızı Fatma |
1840 |
7 |
Kızı; Müslüm ve Fatrrıa kız (Ekleyerek) Nakletmiştir) |
1899 |
8 |
Diğer kızı; Müslüm ve Fatma kızı Ayşe |
1894 |
9 |
Diğer kızı; Müslüm ve Fatma kızı Fatma |
1900 |
10 |
Ahmet'in hanımı; Ğurrıaoğlu İsmail ve Fatma kızı Hatice Emine |
1896 |
1 |
Ğurrıaoğlu; Ölü Ali ve ölü Hatice'nin oğlu Behzat |
1841 |
2 |
0ğlu; Behzat ve ölü Fatma'nın oğlu Yusuf |
1874 |
3 |
Diğer oğlu; Behzat ve ölü Hatice'nin oğlu Ali |
1889 |
4 |
Diğer oğlu; Behzat ve Ayşe'nin Süleyman |
1895 |
5 |
Diğer oğlu; Behzat ve Ayşe'nin Mustafa |
1898 |
6 |
Hanımı: Abdullah ve Havva'nın kızı Ayşe |
1854 |
7 |
Diğer oğlu; Behzat ve Ayşe'nin oğlu Mehmet |
1905 |
1 |
Ğurnaoğlu; Ölü Tahir ve ölü Havva'nın oğlu İsmail |
1879 |
2 |
Kardeşi; Ölü Tahir ve ölü Havva'nın oğlu Ömer |
1881 |
3 |
Kardeşi'nin oğlu; Ömer ve Hatice'nin oğlu Tahir |
1899 |
4 |
Halası; Ölü Ali ve ölü Havva'nın kızı Hatice |
1834 |
5 |
Hanımı; Ölü Ahmet ve ölü Cemile'nin kızı Sakine |
1873 |
6 |
Kardeş Hamza'nın hanımı; Ölü İsmail ve ölü Selma'rıın kızı Hatice |
1875 |
7 |
Kardeşi 'nin kızı; Ömer ve Hatice'nin kızı Fatma |
1900 |
8 |
Ömer ve Hatice'nin oğlu Mehmet |
1908 |
1 |
Ğurrıaoğlu; Ölü Mehmet ve ölü Ayşe'nin oğlu Muhammet |
1862 |
2 |
0ğlu; Muhammet ve Meryem'in oğlu Mehmet |
1898 |
3 |
Diğeri; Muhammet ve Meryem'in oğlu Hüseyin |
1900 |
4 |
Diğeri; Muhammet ve Meryem'in oğlu Numan |
1830 |
5 |
Hanımı; Ölü Mehmet.:v.e Zeynep'in kızı Meryem |
1868 |
6 |
Diğeri; Muhammet ve Meryem'in kızı Ayşe |
1894 |
7 |
Diğeri; Muhammet ve Meryem'in kızı Rabia |
1904 |
8 |
0ğlu; Muhammet ve Meryem'in oğlu Bayram |
1906 |
1 |
Ğurnaoğlu; İsmail ve ölü Hatice'nin oğlu, ölü Salih'in hanımı Ayşe |
1856 |
2 |
Kardeşi: Ölü İsmail'in hanımı; Ölü Cafer ve ölü Fatma'nırı kızı Fatma |
1859 |
3 |
Kızı; Ölü Salih ve Ayşe'nin kızı Hamide |
1883 |
4 |
Diğeri; Ölü Salih ve Ayşe'nin kızı Hatice |
1889 |
5 |
Diğeri; Ölü Salih ve Ayşe'nin kızı Fatma |
1894 |
6 |
0ğlu; Ölü Salih ve Ayşe'nin oğlu Ahmet |
1894 |
7 |
Kayınbiraderinin oğlu; Ölü İsmail ve Fatma'nın oğlu Ali |
1894 |
8 |
Ali'nin hanırnı: Musaoğlu İsmail ve Hatice'nin kızı Hamide |
1894 |
9 |
Torunu; Ali ve Hamide'nin oğlu İsmail |
1904 |
10 |
Diğer torunu; Ali ve Hamide'nin oğlu Mustafa |
1904 |
1 |
Ğurnaoğlu; Ölü Ahmet ve Paşuli 'nin oğlu İsmail |
1863 |
2 |
Validesi; Ölü Abdullah ve ölü Hatice'nin kızı Paşuli |
1835 |
1 |
Ğurnaoğlu; İsmail ve Fatma'nın oğlu Ahmet Efendi |
1854 |
2 |
Kardeşi; İsmail ve Fatma'nın oğlu Ali |
1866 |
3 |
Oğlu; Ahmet Efendi ve Fatma'nın oğlu Mustafa |
1894 |
4 |
Diğeri; Ahmet Efendi ve Fatma'nın oğlu Süleyman |
1895 |
5 |
Kardeşinin oğlu; Ali ve Sakine'nin oğlu Hamza |
1897 |
6 |
Hanımı; Ölü Arif ve Kumru 'nun kızı Fatma. |
1868 |
7 |
Kardeşi Ali'nin hanımı; Süleyman ve ölü Güllü'rıün kızı Sakine |
1872 |
8 |
Kızı; Ahmet Efendi ve Fatma'nın kızı Hanife |
1869 |
9 |
Diğeri; Ahmet Efendi ve Fatma'nın kızı Emine |
1901 |
10 |
Kız torunu; Hafız Mustafa ve Alime kızı Rabia |
1904 |
11 |
Torunu ;Hafız Mustaf ve Ayşe’nin oğlu Mehmet Hilmi |
1906 |
12 |
Kız torunu; Hafız Mustafa ve Ayşe'nin kızı Fatma |
1921 |
13 |
Hafız Mustafa'nın hanımı İsmail Efendi ve Raziye kızı Ayşe |
1891 |
1 |
Ğurnaoğlu (Nam-ı diğeri Hacısalihoğlu); Ölü Mehmet ve Ölü Ayşe'nin oğlu İsmail'in hanımı Fatma
|
1825 |
2 |
0ğlu; Salih'in hanımı İsmail ve Meryem'i kızı Ayşe |
1--- |
3 |
0ğlu; Ölü İsmail ve Fatma'rıırı oğlu Salih |
1876 |
4 |
Torunu; Salih ve Şuşu kızı Havva |
1909 |
5 |
Diğer torunu; Salih ve Şuşu'rıun kızı Fatma |
1910 |
1 |
Ğurrıaoğlu; Ölü Mustafa ve ölü Saliha'nın oğlu İbrahim Efendi |
1838 |
1 |
Ğurrıaoğlu (Nam-ı diğeri Hacısalihoğlu): Ölü Mustafa ve Ölü Saliha'nın oğlu İsmail Efendi
|
1851 |
2 |
Kardeşi; Ölü Mustafa ve ölü Saliha'nın oğlu Mehmet |
1855 |
3 |
Oğlu; İsmail ve Raziye'rıin oğlu Mustafa |
1896 |
4 |
Diğeri; İsmail ve Fusku'nun oğlu Mustafa Şükrü |
1897 |
5 |
Hanımı; Ölü Ahmet ve Fatrna'nın kızı Raziye |
1853 |
6 |
Diğer hanımı; Ölü Mustafa ve ölü Müslimenin kızı Fusku |
1858 |
7 |
Kızı; İsmail Efendi ve Fusku'nun kızı Altuna |
1891 |
8 |
Diğeri; İsmail ve Raziye'nin kızı Ayşe |
1891 |
9 |
Diğeri; İsmail ve Raziye'nin kızı Asiye |
1894 |
10 |
Oğlu Mustafa'nın hanımı: Hafız Salim ve Havva kızı Tenzile |
1--- |
11 |
Torunu; Mustafa ve Tenzile 'nin oğlu Dursunali |
1921 |
1 |
Ğurnaoğlu (Nam-ı diğeri Hacısalihoğlu); İsmail Efendi ve Raziye'nin oğlu Muhammet
|
1878 |
2 |
Hanımı: Ölü İsmail ve Fatma'nm kızı Ayşe |
1880 |
3 |
Kızı; Mehmet ve Ayşe'nin kızı Fatma |
1907 |
4 |
Hanımı; Salim ve Hatice'nin kızı Güllü |
1--- |
5 |
Oğlu; Mehmet ve Güllü 'rıün oğlu Mahmut Celalattin |
1910 |
6 |
Oğlu; Mehmet ve Güllü 'rıün oğlu Ahmet Cemalettin |
1858 |
7 |
Diğer oğlu; Mehmet ve Güllü'nün oğlu Halil İbrahim |
1921 |
8 |
Diğeri; Mehmet ve Güllü'nürı oğlu Mehmet |
1921 |
9 |
Diğeri; Mehmet ve Güllü'rıün oğlu Salih |
1922 |
1 |
Ğurnaoğlu (Nam-ı diğeri Hacısalihoğlu); Ölü Abdulfettah ve Ölü Hafize'nin oğlu Mehmet
|
1853 |
2 |
Kardeşli; Ölü Abdulfettah ve Ölü Hafize'nin oğlu Ali |
1866 |
3 |
Kardeşi Ali 'nin hanırnı;ölü (Anasodan K) Mehmet ve Ayşe'nin kızı Fatma ....
|
1869 |
4 |
Ali 'nin oğlu Hüseyin |
1920 |
5 |
Ali'nin kızı Fatma |
1928 |
-------------- Devamı -HACIOGLULLARI (Coşkun) Coşkunlar -----------------
Akkoyunlular'ın imparatorluğa yükselmesinde onlara katılıp göç veren önemli boylardan tespit edebildiğimiz kadarı ile Purnaklı, Çakırlı i Çakıroğlu, Baharoğlu. Bayramlı, Çobanlı, \1irzalı, Emirzalı, Emral, Ahrnetli, Şamlı, HACILI . Hacıoğulları), Hacı Hamzalı, İnanlu, Dabanlu, Musullu, \lamaşlı, Karamani, Emirler, ve Ustaali boylarına mensup aileler Trabzon topraklarına yerleştirilmiş olup, bugün bu aileler =,ölgemizdeki ilçe ve köylerde yaygın olarak yaşamaktadır.
Solaklı ve İkizdere vadisindeki köylerde Hacılı i Hacıoğulları, Hacırnahmutoğullan, Hacımehmetoğulları, Hacıisrnailoğulları, :,ugün bu soyadı altında yaşamaktadırlar.
Bölgeye, Yavuz döneminde yerleştiğirıi tespit ettiğimiz -\kkoyonlu boylarından Çakırlı, Beharlu, Bayramlu, HACILI,aramanlı gibi boylardan daha önce de Karakoyunlu Devleti'nin .uruluşunda yer alıp, Akkoyunlular'ın Karakoyunlular'ı ortadan ·:ıldırmasından sonra Akkoyunlular'ın hakimiyetine girdiğini -iliyoruz."
HACIOGLULLARI (Coşkun, .............•......... )
1.DEFTER |
SAYFA 76
|
HANE 19
|
1 |
Hacıoğlu; Mehmet'in oğlu İsmail Efendi
|
1842 |
2 |
0ğlu; İsmail Efendi'nin oğlu Mehmet. |
1872 |
3 |
Diğeri; İsmail Efendi'nin diğer oğlu Ali |
1875 |
4 |
Diğeri; İsmail Efendi'nin diğer oğlu Behram |
1879 |
5 |
Yeğeni; Hasan'ın oğlu Mustafa |
1857 |
6 |
Yeğeni'nin oğlu Mustafa'nın oğlu Mehmet.. |
1879-1897 |
7 |
Yeğeninin diğer oğlu; Mustafa'nın oğlu Hüseyin |
1884 |
8 |
Hanımı; Hasan kızı Hecire |
1835 |
9 |
Mustafa'nın hanımı; Yunus kızı Funduka |
1854-1894 |
10 |
Diğeri; Ahmet kızı Havva |
1869 |
11 |
Torunu Mustafa kızı Nazife |
1888 |
12 |
Torunu Mustafa'nın oğlu İzzet |
1890 |
13 |
Kızı; İsmail'in kızı Fatma |
1893 |
14 |
Mehmet'in hanımı; Ahmet kızı Fatma |
1882 |
1.DEFTER |
SAYFA 76
|
HANE 19 |
1 |
Hacıoğlu; Mehmet'in oğlu Ahmet |
1825-1903 |
2 |
Hanımı; Ali kızı Ayşe |
1825-1901 |
3 |
Kızı; Ahmet kızı Havva |
1888 |
1.DEFTER |
SAYFA 76
|
HANE 19 |
1 |
Hacıoğlu; Mehmet'in oğlu Mahmut. |
1829-1891 |
2 |
0ğlu; Mahmut'un oğlu Ali |
1871-1900 |
3 |
Diğeri; Mahmut'un oğlu Muharrem |
1876 |
4 |
Hanımı; Mehmet'in kızı Zeynep |
1835 |
5 |
Kızı; Mahmut'un kızı Ayşe |
1879 |
1.DEFTER |
SAYFA 76
|
HANE 19 |
1 |
Hacıoğlu; Mustafa'nın oğlu Hasan |
1829 |
2 |
0ğlu Hasan'ın oğlu Ahmet |
1859 |
3 |
Diğeri; Hasan'ın oğlu Mustafa |
1870 |
4 |
Diğeri; Hasan'ın oğlu Muhammet |
1877 |
5 |
Hanımı; Mehmet Kızı Cemile |
1825 |
6 |
Kızı; Hasan'ın kızı Sakine |
1869 |
7 |
Diğeri; Hasan'ın kızı Ayşe |
1874 |
8 |
Diğeri; Hasan'ın kızı Züleyha |
1876 |
9 |
Ahmet'in hanımı; Arif kızı Hatice |
1854 |
10 |
Torunu; Mutafa kızı Fatma |
1882 |
11 |
Torunu; Ahmet'in oğlu Mehmet |
1891 |
12 |
Mustafa'nın hanırnı; Mustafa kızı Fatma |
1874 |
13 |
Torunu; Ahmet'in oğlu Mecit |
1894 |
14 |
Torunu; Mustafa kızı Behiye |
1894 |
15 |
Torunu; Mustafa oğlu Ali |
1896 |
16 |
Mehmet'in hanımı; Ahmet' in kızı Havva |
1864 |
1.DEFTER |
SAYFA 77
|
HANE 19 |
1 |
Hacıoğlu; Mustafa'nın oğlu Mehmet Efendi |
1850-1892 |
2 |
Kardeşi; Mustafa oğlu Ahmet |
1853 |
3 |
Diğeri; Mustafa oğlu Ali |
1859 |
4 |
0ğlu Mehmet Efendi'nin oğlu Mustafa |
1882 |
5 |
Diğeri; Mehmet Efendi'nin oğlu Muhammet |
1884 |
6 |
Valideleri; İbrahim kızı Fatma |
1815 |
7 |
Hanımı: Mustafa kızı Hanife |
1859 |
8 |
Kızı; Mehmet Efendi'nin kızı Fatma |
1883 |
9 |
Ahmet'in hanımı; Mustafa kızı Funduka |
1854 |
10 |
Torunu; Ahmet kızı Ayşe |
1891 |
11 |
Oğlu; Mehmet Efendi'nin oğlu İsmail |
1884 |
12 |
0ğlu; Mehmet Efendi'nin oğlu İzzet |
1888 |
13 |
Diğeri; Mehmet'in oğlu Yusuf |
1893 |
1 |
Hacıoğlu; Ölü Mustafa ve ölü Fatrna'riın oğlu Ahmet Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: İhraç |
1853 |
2 |
Kardeşi; Mustafa ve ölü Fatma'nın oğlu Ali Askerlik durumu: İhraç |
1859 |
3 |
Kardeşinin oğlu Ali ve Sakine'nin oğlu Muhammet |
1902 |
4 |
Hanımı; Ölü Mustafa ve ölü Saliha'nırı'nın kızı Funduka |
1854 |
5 |
Kardeşi Ali'nin Hanımı: İsmail ve Ayşe kızı Sakine |
1870 |
6 |
Kızı; Ahmet ve Funduka'nırı kızı Ayşe |
1891 |
7 |
Diğer kızı; Ahmet ve Funduka'nırı kızı Hafiz |
1892 |
8 |
Kardeşinin kızı; Ali ve Sakine'nin kızı Fatma |
1896 |
1 |
Hacıoğlu; Ölü Mustafa ve ölü Fatrna'rıın kızı, ölü Mehmet Efendi'nin hanımı Hanife,Medeni durumu: Beyi yoktur |
1859 |
2 |
0ğlu Mehmet'in hanımı; Ölü Yakup ve Cemile'nin kızı Funduka Medeni durumu: Beyi var. |
1890 |
3 |
0ğlu; Mehmet Efendi ve Hanife'nin oğlu Mustafa |
1874 |
4 |
Diğeri; Mehmet Efendi ve Hanife'nin oğlu Mehmet Medeni durumu: Bir hanımı var. |
1884 |
5 |
Diğeri; Mehmet Efendi ve Hanife'nin oğlu Yusuf Medeni durumu: Murat (Bekar).
|
1893 |
1 |
Hacıoğlu; Ölü Mehmet ve ölü Fatma 'nın oğlu İsmail Efendi Medeni durumu: Bir zevcesi var. Askerlik durumu: İhraç |
1842 |
2 |
0ğlu;İsmail Efendi ve Hamide'nin oğlu Mehmet Askerlik durumu: Silah altında |
1872 |
3 |
Diğeri: İsmail Efendi ve Hamide'nin oğlu Behran Medeni durumu: Müceret. (Bekar).
|
1879 |
4 |
Hanırnı ; Ölü Hasan ve ölü Hatice'nin kızı Hamide Medeni durumu: Beyi var.
|
1836 |
5 |
Kardeşi Mehmet'in hanımı: Ahmet ve Hatice Kızı Fatma Medeni durumu: Beyi var.
|
1880 |
6 |
Kız torunu; Behram ve Ayşe kızı Hamide
|
1910 |
7 |
Torunu; Mehmet ve Fatma oğlu İsmail Hakkı |
1911 |
1 |
Hacıoğlu; Ölü Hasan ve ölü Hatice'nin oğlu Mustafa Medeni durumu: Bir hanımı var.
|
1856 |
2 |
0ğlu: Mustafa ve Funduka'nın oğlu Yusuf. |
1884 |
3 |
Diğer oğlu; Mustafa ve Funduka'nın oğlu İzzet |
1890 |
4 |
Hanımı; Hasan Efendi Ayşe kızı Meryem |
1862 |
5 |
Kızı; Mustafa ve ölü Funduka'nın kızı Nazife |
1888 |
6 |
Diğer kızı; Mustafa ve Meyem kızı Hatice |
1902 |
7 |
Diğer kızı; Mustafa ve Meyem kızı Fatma |
1903 |
8 |
İzzet'in hanımı; Çolak oğlu Eyüp ve Meryem'in kızı Hediye |
1896 |
9 |
Hüseyin Yusuf'un hanımı Hüsyin ve Fatma kızı Safiye |
1890 |
1 |
Hacıoğlu; ÖILi Mahmut ve Zeyneb'in oğlu Muharrem Medeni durumu: Murat,Askerlik durumu; 1896' ya birinci tertip asker.
|
1876 |
1 |
Hacıoğlu; Ölü Yunus ve ölü Zeyneb'in oğlu Mehmet Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: İhraç
|
1850 |
2 |
Oğlu: Mehmet ve Sırma oğlu Rasım
|
1887 |
3 |
Kardeşinin oğlu; Ölü Yusuf ve Sakine'nin oğlu İsmail |
1886 |
4 |
Diğer oğlu; Mehmet ve Sırma oğlu Muhammet |
1897 |
5 |
Hanıml; ÖILi Kibar ve Şüli 'nin kızı Sırma |
1853 |
6 |
Kardeşi Yusuf'un hanımı: Ölü Ahmet ve ölü Saliha'nın kızı Sakine
|
1858 |
7 |
Hanımı; Mehmet ve Sırma kızı Fatma |
1896 |
1 |
Hacıoğlu; Ölü Mustafa ve ölü Fatma'nın oğlu Ahmet
|
1852 |
2 |
Kardeşi; Ölü Mustafa ve ölü Fatma 'nın oğlu Ali |
1859 |
3 |
Kardeşinin oğlu; Ali ve Sakine 'nin oğlu Muhammet |
1903 |
4 |
Hanımı; Ölü Mustafa ve ölü Saliha'nın kızı Funduka |
1853 |
5 |
Kardeşi Ali'nin hanımı; İsmail ve Ayşe kızı Sakine |
1860 |
6 |
Kızı; Ahmet ve Funduka kızı Ayşe |
1889 |
7 |
Diğer kızı; Ahmet ve Funduka kızı Funduka |
1890 |
8 |
Kardeşi'nin kızı: Ali ve Sakine'nin kızı Fatma |
1894 |
9 |
Kardeşi'nin kızı: Ali ve Sakine'nin kızı Ayşe |
1904 |
1 |
Hacıoğlu; Ölü Mustafa ve ölü Fatma'rıın kızı ölü Mehmet Efendi'nin Hanımı Hanife
|
1858 |
2 |
0ğlu; Muhamrnetin hanımı Yakup ve ölü Cemile kız,Funduka |
1888 |
3 |
0ğlu; Ölü Mehmet Efendi ve Hanife'nin oğlu Mustafa |
1886 |
4 |
Diğer oğlu; Ölü Mehmet Efendi ve Hanife'nin oğlu Muhammet
|
1882 |
5 |
Diğer oğlu; Ölü Mehmet Efendi ve Hanife'nin oğlu Yusuf |
1891 |
1 |
Hacı İsmail Efendi: Mehmet ve Fatrna'rnn oğlu |
1841 |
2 |
0ğlu Mehmet: İsmail Efendi ve Hamide'nin Oğlu |
1871 |
3 |
Diğer oğlu Behram: İsmail Efendi ve Hamide 'nin Oğlu |
1878 |
4 |
Hanımı Hamide: Hasan ve Hatice'nin kızı |
1835 |
5 |
0ğlu Mehmet'in hanımı Fatma: Ahmet ve Hatice'nin kızı |
1880 |
6 |
Torunu Hamide: Behram ve Ayşe 'nin kızı |
1910 |
7 |
Torurıu İsmail Hakkı: Mehmet ve Fatma'nın oğlu |
1910 |
1 |
Hacıoğlu Mustafa: Hasan ve Hatice 'nin oğlu |
1855 |
2 |
Oğlu Hüseyin Yusuf: Mustafa ve ölü Funduka'rıırı oğlu |
1882 |
3 |
Diğer oğlu Izzet: Mustafa ve ölü Funduka 'nın oğlu |
1888 |
4 |
Hanımı Meryem: Hasan Efendi ve Ayşe kızı |
1861 |
5 |
Kızı Nazife:Mustafa ve Funduka'nın kızı |
1886 |
6 |
Diğer kızı Hanife ; Mustafa ve Meryem Kızı |
1900 |
7 |
Diğer kızı Fatma: mustafa ve Meryem kızı |
1901 |
8 |
İzzet'in hanımı Hediye: Eyüp ve Meryem kızı |
1891 |
9 |
Hüseyin Yusuf zevcesi Safiye: Hüseyin ve Fatma kızı |
1890 |
-------------- Devamı -HACIMAHMUTOĞULLARI (Coşkun) Coşkunlar -----------------
Hacımahmutoğulları için Hacılara bakınız.
HACIMAHMUTOĞULLARI ---(Coşkun, ................. )
1 |
Hacırnahmutoğlu; Yunus 'un oğlu Mahmut |
1850-1894 |
2 |
Kardeşi; Yunus'un oğlu Mehmet |
1851 |
3 |
Diğeri; Yunus'un oğlu Yunus |
1853-1888 |
4 |
Yeğeni; Mehmet'in oğlu Yunus |
1884 |
5 |
Hanımı; Ahmet'in kızı Sera |
1844-1885 |
6 |
Mehmet'in hanımı; Mehmet kızı Sare |
1854 |
7 |
Yunus'un hanımı; Ahmet kızı Sakine |
1844 |
8 |
Kız torunu; Yusuf kızı Hatice |
1882 |
9 |
Kız kardeşi; Yunus kızı Zeynep |
1859 |
10 |
Yeğeni; Yusuf'un oğlu İsmail |
1888 |
11 |
Kızı yeğeni ; Mehmet’in kızı Fatma |
1898 |
12 |
Yeğeni; Mehmet'in oğlu Muhammet |
1898 |
-------------- Devamı -HACIİSMAİLOĞULLARI (Şen,Toksoy -----------------)
Akkoyunlular'ın imparatorluğa yükselmesinde onlara katılıp göç veren önemli boylardan tespit edebildiğimiz kadarı ile Purnaklı, Çakırlı, Çakıroğlu, Baharoğlu, Bayramlı, Çobanlı, Mirzalı , Emirzalı, Emral, Ahmetli, Şamlı, HACILI . Hacıoğulları), Hacı Hamzalı, İnanlu, Dabanlu, Musullu, Marnaşlı, Karamani. emirler ve Ustaali boylarına mensup aileler Trabzon topraklarına yerleştirilmiş olup, bugün bu aileler bölgemizdeki ilçe ve köylerde yaygın olarak yaşamaktadır.
Solaklı ve İkizdere vadisindeki köylerde Hacılı, Hacıoğulları, Hacımahmutoğulları, Hacımehmetoğulları, Hacıismailoğulları, bugün bu soyadı altında yaşamaktadırlar.
Bölgeye, Yavuz döneminde yerleştiğini tespit ettiğimiz. Akkoyunlu boylarından Çakırlı, Beharlu, Bayramlu, HACILI, Karamarılı gibi boylardan daha önce de Karakoyunlu Devletinin, kuruluşunda yer alıp, Akkoyunlular'ın Karakoyunlular'ın ortadan, kaldırılmasından sonra Akkoyunlular'ın ortadan kaldırılmasından sonra Akkoyunlular'ın hakimiyetine girdiğini biliyoruz.
HACI İSMAİLOĞULLARI (Şen,Toksoy)
1.DEFTER |
SAYFA 97
|
HANE 49
|
1 |
Hacıismailoğlu; İbrahim'in oğlu Dursun |
1863-1894 |
2 |
Kardeşi; İbrahim'in oğlu Harun |
1869 |
3 |
Diğeri; İbrahim'in oğlu Mustafa |
1873 |
4 |
Valideleri; İbrahim'in kızı Hatice |
1835 |
5 |
Hanıml; Salih kızı Fatma |
1854 |
6 |
Kız kardeşi; İbrahim'in kızı Zeynep |
1878 |
7 |
Mustafa'nın hanımı; Mustafa kızı Şennur |
1869 |
8 |
0ğlu; Dursun'un oğlu İbrahim |
1894 |
9 |
Yeğeni; Mustafa'nın oğlu Şükrü |
1896 |
10 |
Kız yeğeni; Mustafa'nın kızı Ayşe |
1898 |
1.DEFTER |
SAYFA 96
|
HANE 49 |
1 |
Hacıismailoğlu; Ömer'in oğlu İsmail Halim |
1872 |
2 |
Kardeşi; Ömer'in oğlu Batai |
1875-1894 |
3 |
Diğeri; Ömer'in oğlu Behram |
1879 |
4 |
Büyük valideleri; Abdullah kızı Zeynep |
1806-1887 |
5 |
Kız kardeşi; Ömer kızı Fatma |
1868 |
6 |
Behram'ın hanımı; Ahmet kızı Sakine |
1859 |
1.DEFTER |
SAYFA 97
|
HANE 49 |
1 |
Hacıismailoğlu; Hasan'ın oğlu İsmail |
1856-1892 |
2 |
Kardeşi; Hasan'ın oğlu Arslan |
1870-1896 |
3 |
Hanımı; Ahmet'in kızı Hatice |
1854 |
4 |
0ğlu; İsmailoğlu Mehmet |
1892 |
5 |
Diğeri; İsmail'in oğlu Hasan |
1888 |
1.DEFTER |
SAYFA 106
|
HANE 65
|
1 |
Hacıismailoğlu; Mustafa'nın oğlu Mehmet |
1839 |
2 |
0ğlu; Mehmet'in oğlu İsmail |
1861-1889 |
3 |
Diğeri; Mehmet'in oğlu Cafer |
1869 |
4 |
Diğeri; Mehmet'in oğlu Mustafa |
1871-1892 |
5 |
Diğeri; Mehmetkızı Hafize |
1873-1897 |
6 |
Diğeri; Mehmet'in oğlu Mehmet |
1875 |
7 |
Diğeri; Mehmet'in oğlu Hasan |
1877 |
8 |
Diğeri; Mehmet'in oğlu Mahmut |
1880 |
9 |
Diğeri; Mehmet'in oğlu Behram |
1884 |
10 |
Hammı ; Ahmet'in kızı Fatma |
1835-1890 |
1 |
Hacıismailoğlu; Ölü Mustafa ve ölü Ayşe'nin oğlu Hasan Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: İhraç. |
1829 |
2 |
0ğlu; Hasan ve Cemile'nin oğlu Mustafa Efendi Askerlik durumu: Redif |
1870 |
3 |
Diğeri; Hasan ve Cemile'nin oğlu Muhammet Askerlik durumu: İhtiyat |
1877 |
4 |
Torunu; Mustafa ve Fatma'nın oğlu Mecit , .. Meden durumu: Bekar.
|
1884 |
5 |
Diğeri; Mustafa ve Fatma'nın oğlu Ali Meden durumu: Bekar. |
1896 |
6 |
Hammı; Ölü Mehmet ve ölü Fatrna'rıın kızı Cemile Medeni durumu: Beyi var. |
1832 |
7 |
Mustafa'nın hanımı: Mustafa ve Ayşe kızı Fatma Medeni durumu: Beyi var |
1876 |
8 |
Torunu: Mustafa ve Fatrna'nın kızı Ayşe. |
1899 |
9 |
Diğeri; Mehmet ve Havva'nın kızı Fatma |
1900 |
10 |
Diğeri; Mehmet ve Havva'nın kızı Altuna |
1901 |
11 |
Diğeri; Mustafa ve Fatma'nın kızı Züleyha. |
1901 |
12 |
Kardeşi Mehmet'in hanırnı; ölü Ahmet ve ölü Ayşe'nin kızı Havva Medeni durumu: Beyi var. |
1877 |
13 |
Diğer torunu: Mehmet ve Havva 'mn Hüseyin |
1904 |
1 |
Hacıismailoğlu; Hasan ve Cemile 'nin oğlu Ahmet Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: İhraç |
1859 |
2 |
0ğlu; Ahmet ve Hatice'nin oğlu Mehmet.. . Medeni durumu: Bekar.. |
1894 |
3 |
Diğeri; Ahmet ve Hatice'nin oğlu Behcet.. .. Medeni durumu: Bekar.. |
1896 |
4 |
Hanımı; Ölü Arif ve ölü Kumru kızı Hatice .. Medeni durumu: Beyi var |
1839 |
5 |
Kızı; Ahmet ve Hatice'nin kızı Şuşu |
1899 |
1 |
Hacıismailoğlu; Ölü İsmail ve Hatice'nin oğlu Hasan Medeni durumu: Bekar |
1888 |
2 |
Kardeşi; Ölü İsmail ve Hatice'nin oğlu Mehmet Medeni durumu: Bekar... |
1892 |
1 |
Hacıismailoğlu; Ölü Ömer ve Cemile'nin oğlu İsmail Halim Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: Redif |
1872 |
2 |
Hanıml; Ölü Ahmet ve ölü Emine'nin kızı Hatice Medeni durumu: Beyi var |
1879 |
3 |
Kızı; İsmail halim ve Hatice kızı Güllü |
1893 |
4 |
Diğeri; İsmail halim ve Hatice kızı Ayşe |
1887 |
1 |
Hacıisrnailoğlu; Ölü Ömer ve ölü Cemile'nin oğlu Behram Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: İsnan. |
1879 |
2 |
0ğlu; Behram ve Sakine'nin oğlu İsmail |
1899 |
3 |
Hanımı; Ölü Ahmet ve ölü Emine'nin kızı Sakine Medeni durumu: Beyi var. |
1874 |
1 |
Hacıismailoğlu; Ölü İbrahim ve ölü Fatma'nın kızı ölü İbrahim' in hanımı Hatice Medeni durumu: Beyi yoktur. |
1878 |
2 |
0ğlu Mustafa'nın hanımı: Mustafa ve ölü Cemile'nin kızı Şuşu Medeni durumu: Beyi var. |
1883 |
3 |
Kız tortunu; Mustafa ve Şuşu'rıun kızı Ayşe |
1896 |
4 |
0ğlu; Ölü İbrahim ve Fatma'nın oğlu Mustafa Medeni durumu; Bir hanımı var. |
1882 |
5 |
Kardeşi 'nin oğlu: Ölü Dursun ve Fatma'nın oğlu İbrahim Medeni durumu: Bekar |
1894 |
6 |
Torunu; Mustafa ve Şuşu'nun oğlu Şükrü |
1898 |
1 |
Hacıismailoğlu; Ölü Mehmet ve ölü Fatrna'rıırı oğlu Cafer İMedeni durumu: Mücerret. Askerlik durumu: Redif. . |
1869 |
2 |
Kardeşi; Ölü Mehmet ve ölü Fatrna'um oğlu Mehmet Medeni durumu: Bir hanımı var. |
1875 |
3 |
Diğeri; Ölü Mehmet ve ölü Fatrna'rurı oğlu Behram Medeni durumu: Bir hanımı var. |
1884 |
4 |
Torunu; Cafer ve Ayşe'nin oğlu Mehmet.. |
1901 |
5 |
Kardeşi Mehmet'in hanımı: Ölü Ahmet ve Şuli kızı Fatma Medeni durumu: Beyi var.
|
1880 |
6 |
Diğer kardeşi Behram'ın hanımı; Ölü İbrahim ve Hamide'nin kızı Fatma,Medeni durumu: Beyi var. |
1885 |
1 |
Hacıismailoğlu; Ölü Mustafa ve ölü Ayşe'nin oğlu Hasan |
1829 |
2 |
0ğlu; Hasan ve Cemile'nin oğlu Mustafa Efendi |
1870 |
3 |
Diiğeri; Hasan ve Cemile'nin oğlu Muhammet |
1877 |
4 |
Torunu; Mustafa ve Fatrna'rıırı oğlu Mecit. |
1884 |
5 |
Diğeri; Mustafa ve Fatma'nın oğlu Ali
|
1896 |
6 |
Diğeri; Mehmet ve Havva'nın oğlu Hasan |
1904 |
7 |
Hanımı; Ölü Mehmet ve ölü Fatma'nın hanımı |
1832 |
8 |
0ğlu Mustafa'nın hanımı: (Zelega köyünden) Mustafa Ayşe kızı Fatma |
1876 |
9 |
0ğlu Muhammet'in hanımı; Ölü Ahmet ve ölü Ayşe kız Havva |
1877 |
10 |
Kız torunu; Mustafa ve Fatma'nın kızı Ayşe (Evlenerek Arapgir kazasına gitmiştir. |
1899 |
11 |
Diğeri; Mehmet ve Havva'nın kızı Fatma |
1900 |
12 |
Diğeri; Mehmet ve Havva'nın kızı Altuna |
1901 |
13 |
Diğeri; Mustafa ve Fatma'nın kızı Züleyha |
1901 |
1 |
Hacıismailoğlu; Hasan ve Cemile'nin oğlu Ahmet
|
1859 |
2 |
0ğlu; Ahmet ve Hatice'nin oğlu Mehmet. |
1894 |
3 |
Diğeri; Ahmet ve Hatice'nin oğlu Behcet. |
1896 |
4 |
Hanımı; Ölü Arif ve ölü Kumru kızı Hatice |
1839 |
5 |
Kızı; Ahmet ve Hatice'nin kızı Şuşu (evlenerek nakledilmiştir) |
1899 |
1 |
Hacıismailoğlu; Ölü İsmail ve Hatice 'nin oğlu Hasan |
1888 |
2 |
Kardeşi; Ölü İsmail ve Hatice 'nin oğlu Mehmet |
1892 |
1 |
Hacıismailoğlu; Ölü Ömer ve Cemile'nin oğlu İsmail Halim |
1872 |
2 |
Hanımı; Ölü Ahmet ve ölü Emine'nin kızı Hatice |
1879 |
3 |
Kızı; İsmail Halim ve Hatice kızı Güllü |
1893 |
4 |
Diğeri; İsmail halim ve Hatice kızı Ayşe |
1877 |
1 |
Hacıisrnailoğlu; Ölü Ömer ve ölü Cemile'nin oğlu Behram |
1879 |
2 |
0ğlu; Behram ve Sakine'nin oğlu İsmail |
1899 |
3 |
Hanıml; Ölü Ahmet ve ölü Emine'nin kızı Sakine |
1874 |
1 |
Hacıismailoğlu; Ölü İbrahim ve ölü Fatma'nın kızı ölü İbrahim'in hanımı Hatice |
1835 |
2 |
0ğlu Mustafa'nın hanım i Mustafa ve ölü Cemile'nin kızı Suşu |
1869 |
3 |
Kız torurıu; Mustafa ve Şuşu'nun kızı Ayşe |
1896 |
4 |
0ğlu; Ölü İbrahim ve Fatma'nın oğlu Mustafa |
1873 |
5 |
Kardeşi' nin oğlu: Ölü Dursun y.t(zevciahirde) Fatma'nın oğlu İbrahim |
1894 |
6 |
Torunu; Mustafa ve Şuşu'rıurı oğlu Şükrü |
1898 |
7 |
Kardeşi'nin oğlu; Ölü Arslan ve Hafize'nin oğlu İzzet |
1900 |
8 |
Torunu; Mustafa ve Şuşu'rıun oğlu Ömer |
1904 |
1 |
Hacıismailoğlu; Ölü Mehmet ve ölü Fatma'nın oğlu Cafer |
1869 |
2 |
Kardeşi; Ölü Mehmet ve ölü Fatmanın oğlu Mehmet |
1875 |
3 |
Diğeri; Ölü Mehmet ve ölü Fatma'nın oğlu Behram |
1884 |
4 |
Torunu; Cafer ve (Gey ve kazası) Ayşe'nin oğlu Mehmet |
1901 |
5 |
Kardeşi Mehmet'in hanımı: Ölü Ahmet ve Şuli kızı Fatma |
1880 |
6 |
Diğer kardeşi Behra'mın hanımı; Yeşilalan Köyü'nden ölü İbrahim ve Hamide'nin kızı Fatma |
1885 |
7 |
Kardeşi' nin kızı; Mehmet ve Fatma' nın kızı Fatma |
1888 |
...... LEMAOGULLARI (Şen, ........ )
1.DEFTER |
SAYFA 97
|
HANE 50
|
1 |
Lemaoğlu; Ahmet'in oğlu Mustafa |
1846-1892 |
2 |
Validesi; Mehmet kızı Emine |
1815-1887 |
3 |
Hanımı; Mehmet kızı Sakine |
1864 |
-------------- Devamı - (HACI MEHMETOĞULLARI)- Yaşar, Türkyaşar -----------------)

Akkoyunlular'ın imparatorluğa yükselmesinde onlara katılıp göç veren önemli boylardan tespit edebildiğimiz kadarı ile Purnaklı, Çakırlı / Çakıroğlu, Baharoğlu, Bayramlı, Çobanlı, Mirzalı, Emirzalı, Emral, Ahmetli, Şamiı, HACILI (Hacıoğulları), Hacı Hamzalı, İnanlu, Dabanlu, Musullu, Mamaşlı, Kararnani, emirler ve Ustaali boylarına mensup aileler Trabzon topraklarına yerleştirilmiş olup, bugün bu aileler bölgemizdeki ilçe ve köylerde yaygın olarak yaşamaktadır.
Solaklı ve İkizdere vadisindeki köylerde Hacılı / Hacıoğulları, Hacımahmutoğulları, Hacımehmetoğulları, Hacıismailoğulları, bugün bu soyadı altında yaşamaktadırlar.
Bölgeye, Yavuz döneminde yerleştiğini tespit ettiğimiz Akkoyunlu boylarından Çakırlı, Beharlu, Bayramlu, HACILI, Karamarılı gibi boylardan daha önce de Karakoyunlu Devletinin kuruluşunda yep alıp, Akkoyunlular'ın Karakoyunlular'ın ortadan kaldırılmasından sonra Akkoyunlular'ın ortadan kaldırılmasından sonra Akkoyunlular'ın hakimiyetine girdiğini biliyoruz.
1 |
Hacırrıehrnetoğlu; Ölü İbrahim ve ölü Zeynep 'in oğlu Mahmut Medeni durumu; Bir hanımı var. Askerlik durumu; İsnan |
1839 |
2 |
0ğlu; Mahmut ve Ayşe'nin oğlu İbrahim Medeni durumu; Bir hanımı var. Askerlik durumu; İhrac |
1879 |
3 |
Torunu; İbrahim ve Hatice'nin oğlu Mehmet Medeni durumu; Bekar |
1904 |
4 |
Hanımı;Ölü Ali ve ölü Havva'nın kızı Ayşe Medeni durumu; Beyi var |
1840 |
5 |
Oğlu İbrahim'in hanımı; Ölü İbrahim ve Ayşe'nin kızı Hatice Medeni durumu; Beyi var. |
1874 |
6 |
Torunu; İbrahim ve Hatice kızı Fatma |
1901 |
1 |
Hacımehmetoğlu; Ölü Abdullah ve ölü Hatice'nin kızı, ölü Salih'in hanımı Havva,Medeni durumu; Beyi yoktur. |
1825 |
2 |
0ğlu Yusuf'un hammı: Ölü Ahmet ve Havva kızı Fatma Medeni durumu; Beyi var. |
1854 |
3 |
Diğer Mehmet' in hanımı: Mehmet ve ölü Selma kızı Şuşu |
1871 |
4 |
Torunu; Mustafa ve Fatrna'rıırı oğlu Mecit. |
1872 |
5 |
Torunu; Mustafa ve Hafizenin kızı Fatma Medeni durumu: Beyi yoktur |
1894 |
6 |
Diğer tonunu; Mehmet ve Şuşu 'nun kızı Hanife Medeni durumu: Beyi yoktur. |
1898 |
7 |
Diğer torunu; Mehmet ve Şu şunun kızı Fatma Medeni durumu: Beyi yoktur |
1900 |
8 |
0ğlu; Ölü Salih ve Havva'nın oğlu Yusuf.. ... Medeni durumu: Bir hanımı var.Askerlik durumu; İhrac. |
1851 |
9 |
Diğeri; Ölü Salih ve Havva'nın oğlu Mustafa Medeni durumu: Bir hanımı var.Askerlik durumu; Mütehafız. |
1864 |
10 |
Diğeri; Ölü Salih ve Havva'nın oğlu Mehmet Medeni durumu: Bir hanımı var.Askerlik durumu; Redif. |
1883 |
11 |
Torunu; Yusuf ve Fatma'rıın oğlu Müslüm, Medeni durumu: Bekar. Askerlik durumu; (1904'te 2. Tertip asker) |
1889 |
12 |
Diğeri; Yusuf ve Fatma'nın oğlu İsmail ....Askerlik durumu; İsnan |
1900 |
13 |
Diğeri; Mustafa ve Hafıza'rnrı oğlu Ahmet Askerlik durumu; İsnan |
1893 |
14 |
Diğeri; Mustafa ve Hafıza'rıın oğlu Mehmet Askerlik durumu; İsnan |
1899 |
15 |
Diğeri; Mustafa ve Hafıza'nın oğlu Salih |
1900 |
16 |
Diğeri; Mustafa ve Hafıza'nın oğlu Numan |
1900 |
17 |
Diğer torunu; Mehmet ve Şuşu’un kızı |
1903 |
1 |
Hacımehmetoğlu; Ölü Ahmet ve Şule'nin oğlu Salih Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: İhtiyat.
|
1878 |
2 |
Kardeşi; Ölü Ahmet ve Şule'nin oğlu Mehmet. |
1883 |
3 |
Diğeri; Ölü Ahmet ve Şule'nin oğlu İlyas |
1886 |
4 |
Diğeri; Ölü Ahmet ve Şule'nin oğlu Tahir Medeni durumu: Bekar. |
1894 |
5 |
Hanımı; Tahir ve Ayşe kızı Meryem, Medeni durumu: Beyi var |
1874 |
6 |
Kardeşi Mehmet'in hanımı; Ahmet ve Fatma kızı Hatice Medeni durumu: Beyi var |
1882 |
1 |
Hacımehmetoğlu; Ölü Mustafa ve Ölü Salih'in oğlu Mehmet. Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: İhrac.
|
1840 |
2 |
0ğlu; Mehmet ve ölü Ayşe'nin oğlu Mustafa, Askerlik durumu: İhtiyat. |
1878 |
3 |
Hanımı; Ölü Yunus ve ölü Cemile'nin oğlu Hatice, Medeni durumu: Beyi var. |
1849 |
4 |
Mustafa'nın hanımı; Ahmet ve ölü Paşuli'nin kızı Fatma |
1880 |
5 |
Kızı; Mehmet ve Hatice'nin kızı Altuna Medeni durumu: Bekar. |
1896 |
6 |
Kız torunu; Mustafa ve Fatrna'nın kızı Hanife, Medeni durumu: Bekar. |
1889 |
7 |
Kız torunu; Mustafa ve Fatma 'nın kızı Havva Medeni durumu: Bekar. |
1902 |
1 |
Hacımehmetoğlu;ölü Yahya ve ölü Fatmann oğlu Cafer Medeni durumu:Bir hanımı var Askerlik durumu: İhrac.
|
1854 |
2 |
00ğlu; Cafer ve Sırma'nın oğlu Dursun |
1894 |
3 |
Hanımı; ölü Mehmet ve ölü Fatrna'rıın kızı Sırma Medeni durumu: Beyi var. |
1863 |
4 |
Kızı; Cafer ve Sırma'nın kızı Ayşe |
1896 |
5 |
Diğeri; Cafer ve Sırma'nın kızı Fatma . |
1898 |
1 |
Hacımehmetoğlu; Ölü Hasan ve Beyhan'ın oğlu Mustafa Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: İhtiyat.
|
1877 |
2 |
Hanımı; Ölü İbrahim ve ölü Sakine'nin kızı Hamide |
1879 |
3 |
Kızı; Mustafa ve Hamide'nin kızı Nazife |
1903 |
1 |
Hacımehmetoğlu; Ölü İbrahim ve ölü Zeynep'in oğlu Mahmut
|
1839 |
2 |
0ğlu; Mahmut ve Ayşe'nin oğlu İbrahim |
1879 |
3 |
Torunu; İbrahim ve Hatice'nin oğlu Mehmet |
1904 |
4 |
Hammı; Ölü Ali ve ölü Havva'nın kızı Ayşe |
1840 |
5 |
0ğlu ; İbrahim'in hanımı; Ölü İbrahim ve Ayşe'nin kızı Hatice |
1874 |
6 |
Torunu; İbrahim ve Hatice kızı Fatma |
1901 |
7 |
Diğer kız torunu; İbrahim ve Hatice kızı Emine |
1909 |
1 |
Hacırnehrnetoğlu; Ölü Abdullah ve ölü Hatice'nin kızı, ölü Salih'in hanımı Havva |
1825 |
2 |
0ğlu Yusuf'un hanımı; Ölü Ahmet ve Havva kızı Fatma |
1854 |
3 |
Diğeri Mustafa'nın hanırnı; Süleyman ve Ayşe kızı Hafize |
1871 |
4 |
Diğeroğlu Mehmet'in hanımı: Mahmut ve ölü Selma kızı Şuşu |
1872 |
5 |
Torunu; Mustafa ve Hafize'nin kızı Fatma |
1894 |
6 |
Diğer torıunu; Mehmet ve Şuşu 'nun kızı Hanife |
1898 |
7 |
Diğer torunu; Mehmet ve Şuşurıun kızı Fatma |
1900 |
8 |
0ğlu; Ölü Salih ve Havva'nın oğlu Yusuf |
1851 |
9 |
Diğeri; Ölü Salih ve Havva'nın oğlu Mustafa |
1864 |
10 |
Diğeri; Ölü Salih ve Havva'nın oğlu Mehmet |
1883 |
11 |
Torunu; Yusuf ve Fatma'nın oğlu Müslüm |
1889 |
12 |
Diğeri; Yusuf ve Fatma'nın oğlu İsmail |
1900 |
13 |
Diğeri; Mustafa ve Hafıza'nın oğlu Ahmet |
1893 |
14 |
Diğeri; Mustafa ve Hafıza'nın oğlu Mehmet |
1899 |
15 |
Diğeri; Mustafa ve Hafıza'nın oğlu Salih |
1900 |
16 |
Diğeri; Mustafa ve Hafıza'nın oğlu Numan |
1900 |
17 |
Diğer torunu; Mehmet ve Şuşu 'nun kızı Hatice |
1903 |
1 |
Hacımehmetoğlu; Ölü Ahmet. (zevciahirde) Şule'nin oğlu Salih |
1878 |
2 |
Kardeşi; Ölü Ahmet ve Şule'nin oğlu Muhammet |
1883 |
3 |
Diğeri; Ölü Ahmet ve Şule' nin oğlu İlyas |
1886 |
4 |
Diğeri; Ölü Ahmet ve Şule'nin oğlu Tahir |
1894 |
5 |
Hanımı: Çambaşı Köyü'nden ahmet ve Fatma'nın kızı Meryem |
1874 |
6 |
Kardeşi Muhammet' i n.hanımı ; (Çambaşı Köyü'nden) Ahmet ve Fatma kızı Hatice |
1882 |
7 |
Kızı; Salih ve Meryem'in kızı Nazife |
1907 |
8 |
Oğlu;Salih ve Meryem’in oğlu Ahmet |
1908 |
1 |
Hacımehmetoğlu; ölü Mustafa ve ölü Salih 'in Mehmet. |
1840 |
2 |
0ğlu; Mehmet ve ölü Ayşe'nin oğlu Mustafa |
1878 |
3 |
Hanımı; Ölü Yunus ve ölü Cemile'nin oğlu |
1849 |
4 |
Mustafa'nın hanımı; Ahmet ve ölü Paşuli'nin kızı Fatma |
1880 |
5 |
Kızı; Mehmet ve Hatice'nin kızı Altuna |
1896 |
6 |
Kız torunu; Mustafa ve Fatma'nın kızı Hanife |
1889 |
7 |
Kız torunu; Mustafa ve Fatma'nın kızı Havva |
1902 |
1 |
Hacımehmetoğlu; Ölü Yahya ve ölü Fatma'nın oğlu Cafer |
1854 |
2 |
0ğlu; Cafer ve Sırma'nın oğlu Dursun |
1894 |
3 |
Hanımı; Ölü Mehmet ve ölü Fatma'nın kızı Sırma |
1863 |
4 |
Kızı; Cafer ve Sırma'nın kızı Ayşe |
1896 |
5 |
Diğeri; Cafer ve Sırma'nın kızı Fatma |
1898 |
6 |
Muhammet'in oğlu; Reşit |
1917 |
1 |
Hacımehmetoğlu; Ölü Hasan ve Beyhan'ın oğlu Mustafa |
1877 |
2 |
Hanımı; Ölü İbrahim ve ölü Sakine 'nin kızı Hamide |
1879 |
3 |
Kızı; Mustafa ve Hamide'nin kızı Nazife |
1903 |
-------------- Devamı - (HOŞOĞULLARI - ÇAKALOĞULLARI) -- Hoşlar
İlk çağlarda Helenlerden çok önceleri Doğu Karadenizde otokton diye ifade edilen yerli halkların varlıklarından bahsedilir."
Kavimler göçüyle birçok Türk kavminin Kuzey Karadenizden .ırta Avrupa'ya geçtikleri ve zamanla Balkanlardan Anadolu'ya "adar yayıldıkları bilinmektedir. Her ne kadar bu kavimlerin doğu Karadeniz'e gelip yerleştiklerini gösteren yazılı bir kaynak mevcut .ieğil ise de, günümüzde Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan bazı '. er isimlerinde bu Türk kavminin varlığı görülmektedir. Doğu Karadenizde. özellikle Avarlar, Sabirler, Bulgarlar. Macarlar. Peçenekler. Karluklar ve Kumanları çağrıştıran yer isimleri 'ldukça fazladır.
(Yunancada "ç" sesi bulunmadığı için bu sesin yeri "z" sesi e yazılıp söylenen yer isimlerine "ç" sesi yerleştirildiği zaman ~ölgede ismin Yunanca olduğu farz edilen pek çok yerleşim -rninin Türkçe olduğu kendisinden ortaya çıkar.) Ör. Bkz. Mehmet 3ılgin "Doğu Karadeniz bölgesinin Etnik Tarihi üzerine" S.67-7412
1515 / 16'da Sürmene nahiyesine bağlı Zavli köyünde, 55 -ıneden dokuz Türk ismi taşıyan Kuman Türk'ü bulunmaktaydı.
Yine aynı köyde, HOŞOĞLAN, Timurci, Şişman gibi aile .dları taşıyan Kumanlar bulunmaktaydı. 33
XVII. Yüzyılda Trabzonda Ulaşım yazısında Necmettin uygün;
"Trabzon Erzurum yolunun sahilden Kaymaklı menziline, :o(ıymaklı menzilinden Gölçayır menziline Gölçayır menzilinden HOŞOĞLAN ve HOŞOĞLAN'dan Karakaban'a varan yoldan ulaşrnaktaydı.
Gölçayır'a bir ve Cevizliğe beş saat uzaklıktaki Hoşoğlan denilen yerde, gelip geçen yolCulara hizmet veren bir han ve bu konaklama yerini yukarıdan gözetleyen bir de gözetierne kulesi ile kale bulunmaktaydı.
Hasan Umur 'un "Of Tarihi ve Vesikalar Ferrnanlar" adlı kitabında 15 i 5 yılına ait şu köylü isimlerine rastlamaktayız.
Bindazlı, Kökküş, Babayani, Belid, Süryan, ............... , Bali, ........ , iksir, ........ , HOŞ, Çürük.
Bu isimlere birçok isim ekleyebiliriz. Bunların hepsi Türkçe isimlerin bozulmuş, bazende bozulmamış şekilleridir.
TRABZONUN FETHİNDE HOŞOĞLANLAR
Yukarıdaki belgelerden HOŞOĞULLARI'nın bölgeye ilk gelip yerleşen Kuman Türklerin'den olduğu anlaşılmaktadır.
Fatih Trabzorı'u fethetmek için Hoşoğlanların misafiri olmuş. ilk karargahı nı Hoşoğlanlar mevkiinde kurmuştur.
Hoşoğlanlar Fatih Sultan Mehmet Harı'ı misafir etti. Misafir etmekle kalmayıp onunla beraber, belkide esaret Türklüğünün vermiş olduğu heyecanla emirsiz, Trabzon' a hucüm etmiş ve bu fetihte ilk şehidi vermişlerdir. Bu şehidin adı "Hoşoğlandır."
Sanırım Trabzon tarihini yazan Şakir Şevkit'in elinde yeteri kadar belge olmadığı için Hoşoğlanların Trabzon 'un fethinde üstlendikleri rolü tam izah edememiştir. Yine de aydınlatıcı bilgilerinden istifade edeceğiz.
Şakir Şevket'in Hoşoğlan hakkında anlattıklarını günümüz Türkçesinde sadeleştirerek kitabıma alıyorum;
"Memleket halkının lisanındaki rivayet şöyle oluyor ki, Hitit'.
Hazretleri ordu-yı hümayünlarıyla en evvel Hoşoğlan isimli yere inerek kral ile haberleşmeye, bil-ibtida(ilk olarak) kal'ada bulunar. zencir kırk topla kcsdirilirse kal' anın teslim olacağı cevabalınması üzerine, otuz dokuz top atılıp rrıezkür zercir kestirilemediğinden diğer bir mu'allcm (işibilen ) topçu tedarik olunmak üzere biraz beklediği sırada topçu başlarından birisi had be hod(kendi kendine) bir top atarak mezkür zinciri kesmiş ise de henuz zerıcirin kesildiği anlaşılmaksızın izinsiz top atmak töhmetiyle topçu bazı idam edilerek muahharan zerıcirin kesdirildiği tahakkuk edince bu adamı yazuklanup kal'a alındaktan sonra Hoşoğlan narnı ve Fatih-i Trabzon şerefiyle ortahisar Cami-i şerifi kurbünde (yakınında) defn edilmiştir.
Vakı 'a, mürnaileyhin (HOŞOĞLAN)'ın kabrinde bir kelle asılmış ve başı yanındaki kuhada "Trabzon Fatihi'' diye yazılmış ise buna dair tarihlerde bir malümat yokdur. Şu kadar varki bir zat salif-üz-zikr (önce adı geçen) Hoşoğlan mevkiinde had be hod (kendi kendine) bazı ebniye (binalar) yaptırmış ve sonra taraf-ı pôdişahiderı idam edilüp muahharan günahsızlığı tahakkuk edince kendisine "HOŞOĞLAN" namı verilmiş ve mahall-i mezkür (adı geçen yer) buna nisbet edilmiş.
Bana kalırsa bu zat ne zercire top atdığından ve ne de Fatih Hezretierinin imar-ı bil ad yolunda olan efkar-ı vatan perverüne.leri 'nin h ı lafı olarak öyle ebniye (binalar) yapdırılmasından dolayı idam edilüp Trabzon fethedildiğinden sonra kal' anın imaret cihetine açılan kapusu haricindeki mahallat ahalisinin (mahalle halkı) Zağaros Paşa ile bir müddet Paşa-yı müsarün ileyhin ismine mensub olduğu alıbar-ı terihiyeden (tarih haberlerinden) olmakla şu muharebe Trabzon içün yeniden bir harb suretine temessül eylemesinden dolayı her türlü fedakarlık icra olduğu sırada mümaileyh (Hoşoğlan) dahi ümera-yı askeriyeden olarak biz-zat muharebede bulunup kendisinin şehadetiyle itfa-yı naira-i isyan (isyan ateşinin sönmesi) müyesser olmuş olmaktadır.
-- HOŞOĞULLARI (HOŞ)
1 |
Hoşoğlu.;Hasan’nın oğlu İsmail efendi |
1840-1896 |
2 |
İsmail Efendi'nin oğlu Ömer. |
1881 |
3 |
İsmail Efendi 'nin diğer oğlu İzzet |
1882-1888 |
4 |
Hanımı; Ahmet kızı Ulve |
1844 |
5 |
İsmail Efendi'nin kızı Gülişan |
1878 |
6 |
İsmail Efendi'nin diğer kızı Hanife |
1889 |
7 |
Kİsmail Efendi'nin oğlu Muhamme |
1893 |
8 |
???? |
1893 |
1 |
Hoşoğlu; Hasan’nın oğlu Ahmet |
1842 |
2 |
Ahmet'in oğlu Yusuf |
1876 |
3 |
Hanımı; İbrahim kızı Meryem |
1835 |
4 |
Ahmet'in kızı Hanife |
1869 |
5 |
Ahmet'in diğer kızı Hafize |
1882 |
6 |
Ahmet'in diğer kızı Fatma |
1889 |
1 |
Hoşoğlu; Ömer oğlu Enes |
1852 |
2 |
Kardeşi Ömer oğlu Mehmet |
1866 |
3 |
Diğeri; Ömer oğlu Mustafa |
1868 |
4 |
Diğeri; Ömer oğlu İsmail |
1879 |
5 |
Enes'in oğlu Mehmet |
1877 |
6 |
Enes'in diğer oğlu Salim |
1882 |
7 |
Enes'in diğer oğlu Ömer |
1884 |
8 |
Validesi; Mehmet kızı Fatma |
1825 |
9 |
Birinci valideleri: Ali kızı Cemile |
1835 |
10 |
Hanımı; İbrahim kızı İskuli |
1844 |
11 |
İbrahim kızı Fatma |
1869 |
1 |
Hoşoğlu; Dursun'un oğlu Ahmet |
1817-1884 |
2 |
Ahmet'in oğlu Behzat Efendi |
1853-1894 |
3 |
Ahmet 'in diğer oğlu Mehmet |
1866-1887 |
4 |
Ahmet'in kızı Ayşe |
1869 |
5 |
Behzat'ın hanımı İsmail kızı Sadiye |
1854 |
6 |
Kız torunu: Behzat kızı Fatma |
1883 |
7 |
Torunu: Behzat'ın oğlu Ahmet |
1886 |
8 |
Torunu: Behzat'ın kızı Altuna |
1864 |
9 |
Mehmet'in hanırnı; Abdullah kızı Ayşe |
1835 |
10 |
Torunu: Behzat'tn oğlu Muhammet |
1895 |
11 |
Torunu: Behzat'ın kızı Sakine |
1896 |
12 |
Diğeri; Behzat'rn kızı Hanife |
1894 |
1.DEFTER |
SAYFA 92
|
HANE 44
|
1 |
Hoşoğlu; Dursun'un oğlu Ahmet |
1858-1897 |
2 |
Karındaşı; İbrahim oğlu İlyas |
1862-1895 |
3 |
Diğeri İbrahim 'in oğlu Mustafa |
1867 |
4 |
Diğeri İbrahim'in oğlu Arslan |
1871 |
5 |
Va!ideleri Abdullah kızı Hanife |
1835 |
6 |
Kızkardeşleri; İbrahim kızı Ülve |
1864 |
7 |
İlyas'ın hanımı Abdullah kızı Mahiye |
1854 |
8 |
Yeğeni; İlyas kızı Hanife |
1894 |
9 |
İlyas'ın hanımı Ahmet kızı Havuli |
1854 |
10 |
Kibar' ın kızı Arslan Ulve |
1866 |
11 |
Hanımı; Ali kızı Gü!işan |
1869 |
12 |
Recep'in oğlu Mehmet |
1897 |
13 |
Yeğeni; Arslan'ın oğlu Nazım |
1897 |
14 |
Recep'in kızı Fatma |
1896 |
15 |
Recep'in oğlu İbrahim |
1899 |
1.DEFTER |
SAYFA 93
|
HANE 44 |
1 |
Hoşoğlu; Dursun'un oğlu Hacı Mustafa |
1821-1891 |
2 |
Harnmı; Abdullah kızı Fatma |
1815-1893 |
3 |
Diğer hanımı: Abdullah kızı Fatma |
1825 |
1.DEFTER |
SAYFA 95
|
HANE 47 |
1 |
Hoşoğlu; Ahmet'in oğlu Ömer |
1877 |
2 |
Kardeşi; Ahmet oğlu Ahmet |
1878 |
1.DEFTER |
SAYFA 95
|
HANE 47 |
1 |
Hoşoğlu; Bilal'ın oğlu İsmail |
1822-1888 |
2 |
İsmail'in oğlu Mustafa |
1850-1891 |
3 |
Torunu Hasan'ın oğlu Mahmut |
1880 |
4 |
Hanıml İsmail 'in kızı Cemile |
1815-1886 |
5 |
Mustafa'nın hanımı Ömer kızı Saliha |
1844-1886 |
6 |
Diğeri Mehmet kızı Havva |
1844-1886 |
7 |
Torunu Mustafa'nın kızı Ayşe |
1883 |
8 |
Torunu Mustafa'nın oğlu Yusuf |
1887 |
9 |
Torunu Mustafa'nın kızı Hanife |
1887 |
10 |
Torunu Mustafa'nın oğlu Muhammet |
1886 |
11 |
Torunu Mustafa'nın kızı Fatma |
1892 |
12 |
Diğer torunu Mustafa'nın kızı Hecire |
1894 |
1 |
Hoşoğlu; Ölü Hasan ve ölü Eminenin oğlu İbrahim Medeni durumu: Bir hanımı var.Askerlik Durumu İhraç |
1838 |
2 |
İbrahim ve Fatma'nırı oğlu Hasan . |
1878 |
3 |
İbrahim ve Fatrna'rnn diğer oğlu Mehmet Nuri |
1893 |
4 |
Hanımı; Ölü Mustafa ve ölü Hava kızı Fatma
|
1834 |
5 |
Oğlu Hasan'ın hanımı; Ölü İsmail ve Ayşe'nin kızı Fatma |
1880 |
1 |
Hoşoğlu; İbrahim ve Fatma 'nın oğlu Mustafa, Medeni durumu: Bir hanımı var.Askerlik durumu: Redif |
1869 |
2 |
Mustafa ve Fahriye'nin oğlu İsmail Medeni durumu: Hanımı yoktur |
1897 |
3 |
Mustafa ve Fahriye'nin diğer oğlu Tevfik |
1901 |
4 |
Mustafa ve Fahriye'nin diğer oğlu Numan |
1902 |
5 |
Hanımı Yahya ve Hafize kızı Fahriye |
1871 |
1 |
Hoşoğlu; İbrahim ve Fatma'nın oğlu Mehmet Medeni durumu: Bir hanımı var.Askerlik durumu: Redif |
1871 |
2 |
Hanımı: Mehmet Efendi ve Hava kızı Müftirıa |
1880 |
3 |
Mehmet ve Müftina'nın kızı Fatma |
1902 |
4 |
Mehmet ve Müftina'nın diğer kızı Hava |
1904 |
2.DEFTER |
SAYFA 118
|
HANE 118
|
1 |
Müdeveffa Ahmet ve Üskuli'nin oğlu Mehmet Ali Salih Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: İhtiyat |
1878 |
2 |
Kardeşi Müdeveffa Ahmet ve Üskuli'nin oğlu Mehmet |
1883 |
3 |
Müdeveffa Ahmet ve Üskuli'nin diğer oğlu İlyas |
1886 |
4 |
Müdeveffa Ahmet ve Üskuli'nin diğer oğlu Tahir |
1894 |
5 |
Hanımı; Tahir ve Ayşe kızı Meryem |
1874 |
6 |
Kardeşi Mehmet'in hanımı Ahmet ve Fatma'nın kızı Hatice |
1882 |
1 |
Hoşoğlu; Ölü Mehmet ve ölü Mevva'nın kızı Ömer'in Hanımı Fatma,Medeni durumu: Beyi yoktur. |
1825 |
2 |
Ömer'in diğer hanımı; Ölü Ali ve ölü Emine'nin kızı Cemil, Medeni durumu: Beyi yoktur. |
1835 |
3 |
Büyük oğlu Mustafa'nın hanımı: Mehmet ve Fatrna . Sakine, Medeni durumu: Beyi var. |
1864 |
4 |
İsmail'in hanımı: Ahmet ve Hafize kızı Ayşe, Medeni durumu: Beyi var. |
1871 |
5 |
Ölü Ömer ve Cemile'nin oğlu Mustafa,Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: Redif |
1868 |
6 |
Ölü Ömer ve Cemile'nin diğer oğlu İsmail Efendi |
1879 |
1 |
Hoşoğlu; Ölü Enes ve Ölü İskuli 'nin oğlu Mehmet, Medeni durumu: Bekar Askerlik durumu: Silah altında. |
1877 |
2 |
Kardeşi: Ölü Enes ve Ölü İskuli'nin oğlu Müslim, Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: İsnat |
1882 |
3 |
Müdeveffa Ahmet ve Üskuli 'nin diğer oğlu Ömer Medeni durumu: Bekar |
1892 |
4 |
Müdeveffa Ahmet ve Üskuli'nin diğer oğlu Mehmet |
1894 |
5 |
Mehmet'in amcasının kızı babası ölmüş Süleyman annesi Fatma kızı Fatma,Medeni durumu: Bekar. |
1892 |
6 |
Mehmet'in amcasının diğer kızı Ulve Medeni durumu: Bekar |
1894 |
1 |
Hoşoğlu; Ölü İbrahim ve ölü Hanife'nin oğlu Mustafa, Medeni durumu: Bir hanımı var.Askerlik durumu: Redif. |
1867 |
2 |
Kardeşi ölü İbrahim ve ölü Hanife'nin oğlu Arslan, Medeni durumu: Bir hanımı var. Askerlik durumu: Redif. |
1871 |
3 |
Ölü kardeşi Recep ve Gülsümün oğlu Mehmet, Medeni durumu: Bekar |
1895 |
4 |
Kardeşi'nin oğlu; Arslan ve Zeyneb'in oğlu Nazım, Medeni durumu: Bir hanımı var. |
1892 |
5 |
Kardeşi Arslan ve Zenep'in diğer oğlu Mehmet , Medeni durumu: Bekar |
1902 |
6 |
Mustafa'nın hanımı ölü Osman ve ölü Hatice'nin kızı Fatma Medeni durumu: Beyi var |
1871 |
7 |
Kardeşi; Mustafa ve Fatma'rıın oğlu Mehmet Medeni durumu: Bekar. |
1904 |
8 |
Kardeşi Arslan'ın hanırnı ;Ölü Kibar ve Şuli 'nin kızı Zeynep Medeni durumu: Beyi var |
1872 |
9 |
Ölü kardeşi Recep ve Gülsünı'ün kızı Fatma, Medeni durumu: Bekar. |
1896 |
10 |
Kardeşinin oğlu Nazım'ın hanımı ölü İlyas ve Havuli kızı Hanife Medeni durumu:Beyi yok |
1894 |
1 |
Hoşoğlu; Ölü Hasan ve ölü Havva'nın oğlu Mahmut, Medeni durumu: Hanımı var |
1880 |
2 |
0ğlu; Mahmut ve Hanife'nin oğlu Hasan |
1903 |
3 |
Hanıml; Mustafa ve Fatma kızı Hanife, Medeni durumu: Beyi var. |
1879 |
4 |
Kızı; Mahmut ve Hanife kızı Mevva |
1901 |
1 |
Hoşoğlu; Ahmet veSaliha'nın oğlu Ömer. Medeni durumu: Hanımı var.. |
1878 |
2 |
Kardeşi Ahmet Medeni durumu: İki hanımı var. |
1879 |
3 |
Ömer ve Altuna'nın oğlu Ahmet. Medeni durumu: Bekar
|
1901 |
4 |
Ömer'in hanımı; İsmail ve Gülizar kızı Altuna Medeni durumu: Beyi var. |
1881 |
5 |
Kardeşi Ahmet'in hanımı Mehmet ve Fatma kızı Ayşe, Medeni durumu: Beyi var |
1881 |
6 |
Diğer hanımı Salih ve Altuna kızı Fatma, Medeni durumu: Beyi var. |
1883 |
1 |
Hoşoğlu; Ölü İsmail Efendi ve Ulve'nin oğlu Ömer, Medeni Durum: Bir hanımı var |
1879 |
2 |
Kardeşi; İsmail Efendi ve Ulve.'nin oğlu Muhammet, Medeni Durum: Bekar |
1890 |
3 |
Diğer kardeşi İsmail Efendi ve ul ve' nin oğlu İzzet |
1894 |
4 |
Hammı ölü Mahmut Efendi ve ölü Emine'nin kızı Hanife |
1882 |
1 |
Hoşoğlu; Hasan ve Emine'nin oğlu Ahmet, Medeni Durumu Bir hanımı var. Askerlik durumu: İhrac |
1841 |
2 |
Ahmet ve Meryem'in oğlu Yusuf Askerlik durumu: İhtiyat |
1875 |
3 |
Hanımı Mehmet Efendi ve Fatma kızı Altuna, Medeni Durum: Beyi var.
|
1858 |
4 |
Kızı; Ahmet ve Meryem'in kızı Fusku Medeni Durum: Bekar |
1868 |
5 |
Oğlu Yusuf'un hanırnı ; Behzat ve Fatrna'nın kızı Hanife |
1878 |
6 |
Torunu; Yusuf ve Hanife kızı Ayşe
|
1900 |
1 |
Hoşoğlu; Mustafa ve Saliha'nın oğlu Yusuf , Medeni Durum: Bir hanımı var |
1885 |
2 |
Hanımı Behzat ve Hafize kızı Ayşe |
1886 |
3 |
Kız kardeşi Mustafa ve Saliha kızı Hamide, Medeni Durum: Bekar
|
1894 |
1 |
Hoşoğlu; Ali ve Sakine'nin oğlu Mehmet |
1868 |
2 |
Kardeşi Ali ve Sakine'nin oğlu Arif |
1869 |
3 |
Hanımı Mehmet ve Fatma kızı Balkız |
1873 |
4 |
Mehmet ve Balkız'ın kızı Hanife |
1889 |
5 |
Diğer kızı İsminaz |
1903 |
1 |
Hoşoğlu; Hasan ve Emine'nin oğlu İbrahim |
1838 |
2 |
İbrahim ve Fatma'nın oğlu Hasan |
1878 |
3 |
İbrahim ve Fatma'nın diğer oğlu Mehmet Nuri |
1893 |
4 |
Hanımı Mustafa ve Hava kızı Fatma |
1834 |
5 |
Oğlu Hasan 'ın hanımı İsmail ve Ayşe kızı |
1903 |
6 |
Torunu Hasan ve Fatma'rıın oğlu Harun |
1906 |
1 |
Hoşoğlu; İbrahim ve Fatma'rıın oğlu Mustafa |
1869 |
2 |
Mustafa ve Kadriye'nin oğlu İsmail. |
1897 |
3 |
Mustafa ve Kadriye'nin diğer oğlu Tevfik |
1901 |
4 |
Mustafa ve Kadriye'nin diğer oğlu Osman |
1902 |
5 |
Hanımı Yahya ve Hafize kızı Kadriye |
1871 |
1 |
Hoşoğlu; İbrahim ve Fatma'nın oğlu Mehmet |
1870 |
2 |
İMehmet ve Müftüna'rıın oğlu Seyfeddin |
1901 |
3 |
Hanımı Zeleka köyünden Mehmet Efendi ve Havva kızı Müftüna |
1893 |
4 |
Mehmet ve Müftüna'nın kızı Fatma . |
1834 |
5 |
Mehmet ve Müftüna'nın diğer kızı Havva |
1902 |
6 |
Mehmet ve Müftüna'nın diğer oğlu Bulut |
1914 |
1 |
Hoşoğlu; İsmail ve Cemile'nin kızı ölü Behzat'rn hanımı Hafize |
1856 |
2 |
Behzat ve Hafize'nin kızı Sakine |
1894 |
3 |
Behzat ve Hafize'nin diğer kızı Hanife |
1895 |
4 |
0ğlu Ahmet'in hanımı Paçan köyünde Mehmet ve Saliha kızı Meryem . |
1884 |
5 |
Behzat ve Hafize'nin oğlu Mehmet |
1894 |
6 |
Behzat ve Hafize'nin diğeroğlu Ahmet |
1884 |
1 |
Hoşoğlu; Ölü Enes ve ölü İskuli 'nin oğlu Mehmet |
1875 |
2 |
Kardeşi: Ölü Enes ve ölü İskuli'nin diğer oğlu Salim |
1880 |
3 |
Diğeri: Ölü Enes ve ölü İskuli'nin diğer oğlu Ömer |
1890 |
4 |
Diğeri: Ölü Enes ve ölü İskuli 'nin diğer oğlu Muharnrnet |
1892 |
5 |
Amcasının oğlu Mehmet ve Fatma'nın oğlu İzzet, |
1894 |
6 |
Kardeşi Müslim'in hanımı Mazra-i Paçan köyünde, Süleyman ve Ayşe kızı Mevva |
1873 |
7 |
Amcasının kızı ölü Mehmet ve Fatrna'nırı kızı Fatma, Medeni Durumu: Beyi ölmüş |
1890 |
8 |
Diğer amcasının kızı ölü Mehmet ve Fatrna'nın kızı Ulve |
1890 |
9 |
Diğer biraderi İlyas |
?? |
1 |
Hoşoğlu; Ölü İbrahim ve ölü Hanife'nin oğlu Mustafa |
1865 |
2 |
Kardeşi; Ölü İbrahim ve ölü Hanife'nin oğlu Arslan |
1870 |
3 |
Kardeşinin oğlu ölü Recep ve (beyi ölmüş) Gülsürrı'ürı Oğlu Mehmet |
1893 |
4 |
Diğer kardeşi Arslan ve Zeynep'in oğlu Nazım |
1890 |
5 |
Arslan ve Zeynep' in diğer oğlu Mehmet |
1900 |
6 |
Mustafa ve Fatrna'rıın oğlu Mehmet |
1902 |
7 |
Hanımı ölü Osman ve ölü Hatice' nın kızı Fatma |
1868 |
8 |
Kardeşi Arslan'ın hanımı Zeynep; Paçan köyünden ölü Kibar ve Şuli'nin kızı |
1871 |
9 |
Kardeşinin oğlu Nazım'ın hanımı Hanife; ölü İlyas ve beyi ölmüş Havuli'rıirı kızı |
1892 |
10 |
Kardeşi ölü Recep ve Gülsürrı'ün kızı Fatma |
1894 |
11 |
Kardeşinin oğlu Saffet; Arslan ve Zeynep'in oğlu |
1917 |
1 |
Hoşoğlu.Ölü Hasan ve ölü Havva'nın oğlu Mahmut |
1875 |
2 |
Mahmut ve Hanife 'nin oğlu Hasan |
1901 |
3 |
Hanımı Mustafa ve Fatma kızı Hanife |
1878 |
4 |
Mahmut ve Hanife'nin kızı Havva |
1899 |
5 |
Mahmut ve Hanife'nin diğer oğlu Mustafa |
1909 |
1 |
Hoşoğlu; ölü Mustafa ve ölü Saliha'nın oğlu Yusuf |
1883 |
2 |
Ölü Behzat veHafize'nin kızı Yusuf'un hanımı Ayşe |
1884 |
3 |
Kız kardeşi ölü Mustafa ve ölü Saliha'rıın kızı Meryem |
1892 |
4 |
Yusuf ve Ayşe'nin kızı Ayşe |
1908 |
5 |
Yusuf ve Ayşe'nin diğerkızı Kamile |
1911 |
1 |
Hoşoğlu; ölü Ahmet ve ölü Saliha'nın oğlu Ömer |
1877 |
2 |
Kardeşi ölü Ahmet ve ölü Saliha'nın oğlu Ahmet |
1878 |
3 |
0ğlu; Ömür ve Altuna'nın oğlu Mehmet |
1899 |
4 |
Hanımı; Ölü İsmail Efendi ve Gülizar'ın kızı Altuna |
1879 |
5 |
Kardeşi Ahmet'in hanımı ölü Mehmet ve beyi ölmüş Fatrna'rıın kızı Ayşe |
1880 |
6 |
Kardeşi Ahmet in diğer hanımı ölü Salih ve Altuna'nın kızı Fatma |
1881 |
7 |
Ahmet ve Fatma'nın oğlu Mehmet |
??? |
-------------- Devamı - ÇAKALOĞLU ..... (Hoş)......

1.DEFTER |
SAYFA 85
|
HANE 29
|
1 |
Çakaloğlu: Mehmet'in oğlu Bilal |
1846 |
2 |
0ğlu: Bilal'in oğlu Mehmet |
1878 |
3 |
Diğeroğlu: Biliil'in oğlu Mustafa |
1884 |
4 |
Hanımı: Mustafa'nın kızı Hacer |
1854 |
5 |
Kızı: Bilal kızı Müslime |
1894 |
1.DEFTER |
SAYFA 86
|
HANE 21 |
1 |
Çakaloğlu: Mehmet'in oğlu Hasan |
1857 |
2 |
0ğlu: Hasan'm oğlu Halil |
1882 |
3 |
Validesi: Hasan kızı Havva |
1815 |
4 |
Hanımı: Mehmet kızı Ayşe |
1854 |
5 |
Oğlu: Hasan oğlu Muhammet |
1889 |
6 |
Kızı: Hasan kızı Ayşe |
1888 |
7 |
Diğer kızı: Hasan kızı Sakine |
1898 |
1.DEFTER |
SAYFA 86
|
HANE 21 |
1 |
Çakaloğlu: Mustafa oğlu Ahmet |
1880 |
2 |
Valideleri: Mahmut kızı Ayşe |
1844 |
3 |
Kızkardeşleri: Mustafa kızı Ayşe |
1876 |
1 |
Çakaloğlu: Ölü Hasan'ın annesi, Hasan ve Ayşe kızı Fatma |
1825 |
2 |
Torunu Hasan ve Ayşe kızı Sakine |
1889 |
3 |
Damadı: Bilal ve Hamide'nin oğlu Mutafa |
1884 |
1 |
Çakaloğlu: Mehmet ve Zeynep'in oğlu |
1845 |
2 |
0ğlu: Bilaal ve Hacire'nin oğlu Mehmet. |
1877 |
3 |
Hanımı: Mustafa ve Havva kızı Hacire |
1853 |
4 |
Kızı: Bilal ve Hacire'nin kızı Müslime |
1895 |
5 |
Diğer kızı: Bilal ve Hacire'nin kızı Zeynep |
1898 |
6 |
Diğer kızı: Bilal ve Hacire'rıin kızı Cemile |
1897 |
1 |
Çakaloglu: Ölü Hasan'ın anası Hasan ve Ayşe kızı |
1814 |
2 |
Torunu: Hasan ve Ayşe kızı Sakine (Kadahor) |
1887 |
3 |
Damat: Bilal ve Hacire'nin oğlu Mustafa |
1882 |
-------------- Devamı - HUMBALOĞULLARI ..... (BAL) ......
Hun: Meşhur Türk Kavmi
DEDE-KORKUT OGUZNAMELERİ'nin Değeri F.Kırzıoğlu 926
Hunbal: Kelimesinin aslı Hunbala olup Kunbak ve Kunbi kelimeleri gibi Kun(Hun) reisi anlamına gelir.
Hunbaloğulları Koman Türklerindendir. Kıpçak, Kun ve Kumanlara gelince, bunlar Avrupa'da Uz Tarla aynı zamanda zuhur ediyorlar. Rus tarihçileri onların Erdil havzasında görünüp şimdiki Ukrayna içlerine doğru yayıldığını(l 030-1 049) yılları arasında kayıtlara geçmiştir. 1078'den sonra(Uz=Oğuz) lar bu Kıpçak zümrelerine karışıp gitmişlerdir. Kıpçak, Kanglı, Kimak ve Kun geniş manasıyla Kıpçak zümrelerinin ayrı şubelerindendir. Kun ile Kuman(Koman) da Türk ile Türkmen gibi aynı kavmi .srnin "man" edatıyla ayrılmış iki şubesini gösterse gerektir. Bizanslar Koman ismini, Ruslar da Polavtzi (yani "sanşınlar") .ıdını tekmil kipçaklar için kullanıyordur.
Milartan evvel 1118-1093 tarihlerinde Of kazası Koman -:-ürklerinin yurdu bulunuyordu. O devirde Koman Türklerinin bir ·.:smı Sinop'tan Batuma kadar Karadeniz'in yalı taraflarına erleşmişlerdi, Hunları (Ofşin) ünvaniyle meşhur olup hükümet -'::rkezleri Of şehri idi.
Trabzon 'un doğusunda Çaykara küçük ilçe
Meşhurdur ormanları, dalı budağı küilçe
Tepelerle çevrili bir kuyudur şekilce,
iki dere arası dört yarımdan su akar.
ikidir bucakları, otuzsekiz köyü var,
Bu köylerden bir çoğu elektriği suyu var,
Odun kırmak tehlike ormanıarda ayı var,
Kışın ininde uyur findık zamanı çıkar.
Çok daracık bir yerdir ilçe nüfusu azdır,
Coşkundur dereleri esnaf/arı kurnardır.
Çalışır alır para iş yok demesi nardır.
Birkaç kahve ısmarlar derken müşteri çıkar.
Haftası salı günü çarsi tümüyle dolar,
Yer karası görülmez tıkanır bütün yollar,
İş biner rekabete. ucuza gider mallar.
Değerine saımazsa kasabın eti kokar.
Köylerde birçok ev boş, vardır gurbetçileri.
Kimse değil kedersiz gariptir nice/eri.
Koro halinde başlar çakallar geceleri,
Zararlı hayvanlann sesi dünyayı yıkar.
Evleri ahşapıandır, birçok yerler ormandır.
Burda geçinmek alem hayatımız romandır.
Yazmaya aciz kalem halimiz elamandır.
Kimi gurbet telaşı kimide göçmen çıkar.
Rampa rampa tarlalar, toprakları verimsiz.
Mısır yapsan domuz yer, çay dikersen
Sürümsüz Çalışırsın boş yere. sene geçer urünsüz:
Fındığa güvenilmez, don yapar tümün yıkar.
Çayır kesme k ağır iş, ot kesilir alınmaz.
Erkekler yaban elde, yevmiyeci bulunmaz .
Bir gelirin olmazsa, bu yerlerde durulmaz,
Fakirlik illetinden, herkes kaçmaya bakar.
Çaykara 'da kalanlar kimi boş kimi memur,
Kadınlar geçiriyar zorluk dolu bir ömür,
Otla odun taşırlar yolları balçık çamur,
Çaykara da kadınlar horoz ötmeden kalkar.
Hep geçim sıkıntısı dertlerimiz bellidir,
Görmeye değer yani yaylaları güzeldir,
Bu yaylalar içinde Sultanmurat ozeldir,
Bir cennet bahçesidir arda şehitler yatar.
Adım Aşık Mustafa köylüyüm buralıyım,
Gerçekler inkar olmaz ben de Çaykaralıyım.
Çok gurbetler yaşadım bağrımdan yaraltyım,
Ah Çaykaram Çaykaram gözlerimden yaş akar.
Halk Şairi Mustafa BAL
HUMBALOĞLU - Bal
1.DEFTER |
SAYFA 84
|
HANE 29
|
1 |
Hunbaloğlu; Ali'nin oğlu Ömer |
1835-1891 |
2 |
Oğlu; Ömer oğlu Mehmet |
1872 |
3 |
Hanımı; Şişman kızı Saliha |
1844 |
4 |
Kızı; Ömer kızı Havva |
1878-1883 |
5 |
Diğeri; Ömer kızı Ayşe |
1880-1883 |
6 |
Mehmet'in hanırnı; Mustafa kızı Gülişarı |
1872 |
7 |
Torunu; Mehmet kızı Fatma |
1894 |
1.DEFTER |
SAYFA 85
|
HANE 29 |
1 |
Hunbaloğlu; Ali'nin oğlu Hasan |
1838 |
2 |
Oğlu; Hasan'ın oğlu Yusuf |
1874 |
3 |
Hanımı; Mustafa'nın kızı Fatma |
1854 |
4 |
Kızı; Hasan'ın kızı Ayşe |
1876-1884 |
5 |
Diğeri Hasan'ın kızı Hatice |
1881 |
6 |
Oğlu; Hasan'ın oğlu Mehmet |
1888 |
1.DEFTER |
SAYFA 85
|
HANE 29 |
1 |
Hunbaloğlu; Ali'nin oğlu Salih |
1843 |
2 |
Oğlu; Salih'in oğlu İsmail |
1875 |
3 |
Diğeri Salih'in oğlu Mustafa |
1879 |
4 |
Diğeri Salih'in oğlu Ali |
1882 |
5 |
Valideleri; Abdullah kızı Güllü |
1805 |
6 |
Hanımı; Ahmet kızı Havva |
1844 |
7 |
Kızı; Salih'in kızı Sakine |
1874 |
8 |
Diğeri Salih'in kızı Fatma |
1889 |
9 |
Diğeri Salih'in Meryem |
1894 |
1.DEFTER |
SAYFA 85
|
HANE 29 |
1 |
Hunbaloğlu; Ali'nin oğlu Ahmet |
1841 |
2 |
Oğlu; Ahmet'in oğlu İbrahim |
1868 |
3 |
Diğeri: Ahmet'in oğlu Mustafa |
1872 |
4 |
Diğeri: Ahmet'in oğlu Salim |
1875-1884 |
5 |
Diğeri: Ahmet'in oğlu Dursun |
1878-1884 |
6 |
Harıırnı; Hasan 'ın kızı Meryem |
1834 |
2.DEFTER |
SAYFA 86
|
HANE 20 |
1 |
Hunbaloğlu; Ali'nin oğlu Mustafa |
1826 |
2 |
0ğlu; Mustafa'nın oğlu İsmail |
1855 |
3 |
Diğeri; Mustafa'nın oğlu Ali |
1861 |
4 |
Torunu; İsmail'in oğlu Muhammet |
1876 |
5 |
Diğeri; İsmail'in oğlu Yusuf. |
1880 |
6 |
İsmail' in hanımı; Süleymen kızı Güllü |
1869 |
7 |
İsmail'in hanımı; Ahmet kızı Ayşe |
1854 |
8 |
Kız torunu; İsmail'in kızı Hanife |
1897 |
9 |
Torunu; İsmailoğlu Muhammet |
1899 |
2.DEFTER |
SAYFA 118
|
HANE 29 |
1 |
Hunbaloğlu; Ali 'nin oğlu Mehmet |
1825-1892 |
2 |
0ğlu; Mehmet'in oğlu Mehmet |
1855 |
3 |
Diğeri; Mehmet'in oğlu Mustafa |
1856 |
1 |
Hunbaloğlu; Ölü Mustafa ve ölü Havva'nın oğlu İsmail, Medeni durumu: Bir hanımı var.Askerlik durumu: İhraç. |
1851 |
2 |
Kardeşi; Ölü Mustafa ve ölü Havva'nın oğlu Ali Medeni durumu: Hanımı yoktur |
1861 |
3 |
0ğlu; İsmail ve ölü Güllü'rıün oğlu Muhammet Medeni durumu: Hanımı yoktur |
1899 |
4 |
Diğer; İsmail ve Ayşe'nin Oğlu Mehmet |
1899 |
5 |
Hanımı; Ölü Ahmet ve ölü Cemile'nin kızı Ayşe Medeni durumu: Beyi var. |
1869 |
6 |
Kızı; İsmail ve Ayşe'nin kızı Hanife |
1897 |
7 |
Diğeri; İsmail ve Ayşe'nin kızı Fatma |
1904 |
1 |
Hunbaloğlu; ölü Ali ve ölü Güllü'rıürı oğlu Ahmet Askerlik durumu: İhraç |
1841 |
2 |
0ğlu Ahmet ve Meryem'in oğlu Mustafa Medeni durumu: Bir hanımı var.Askerlik durumu: Redif. |
1872 |
3 |
Hanımı; Ölü Hasan ve ölü Fatma'nın kızı Meryem Medeni durumu: Beyi var. |
1834 |
4 |
0ğlu Mustafa'nın hanımı; Ölü İbrahim ve Hafize'nin kızı Fatma |
1875 |
5 |
Torunu; Mustfa ve Ayşe'nin oğlu Halim |
1902 |
1 |
Hunbaloğlu; Ölü Ali ve ölü Güllü'rıün oğlu Hasan Medeni durumu: Bir Hanımı var. Askerlik durumu: İhraç |
1838 |
2 |
0ğlu; Hasan ve Fatrna'rıın oğlu Yusuf Medeni durumu: Bekar. Askerlik durumu: Redif. |
1874 |
3 |
Diğeri; Hasan ve Fatma'nın oğlu Mehmet |
1888 |
4 |
Hanımı; Ölü Mustafa ve ölü Hatice'nin kızı Fatma Medeni durumu: Beyi var. |
1854 |
1 |
Hunbaloğlu; ölü Şişman ve Hatice’nin kızı ölü Ömer'in hanımı Saliha Medeni durumu,Beyi yoktur. |
1844 |
2 |
0ğlu; Mehmet'in hanımı ölü Mustafa ve Fatma'nın kızı Gülşan Medeni Durumu;Beyi var |
1872 |
3 |
Kız Torunu; Mehmet ve Gülişarı'rrı kızı Fatma |
1894 |
4 |
0ğlu; Ölü Ömer ve Saliha'nın oğlu Mehmet. Medeni durumu: Bir Hanımı var. |
1864 |
5 |
Torunu; Mehmet ve Gülişarı'ın oğlu Ömer. |
1900 |
1 |
Hunbaloğlu; ölü Ali ve ölü Güllnün oğlu Salih Medeni durumu: Bir Hanımı var. Askerlik durumu: İhraç |
1843 |
2 |
0ğlu; Salih ve Havva'nın oğlu İsmail. Medeni durumu: Bir Hanımı var. Askerlik durumu:İhtiyat.. |
1875 |
3 |
Diğer oğlu; Salih ve Havva'nm oğlu Mustafa |
1879 |
4 |
Diğer oğlu; Salih ve Havva'nın oğlu Ali |
1882 |
5 |
Torunu; İsmail ve Şunu 'nun oğlu Muhammet Medeni durumu:Bir hanımı var. |
1904 |
6 |
Hanımı; Ölü Ahmet ve Ölü Cemile'nin kızı Havva, Medeni durumu: Beyi var. |
1844 |
7 |
0ğlu; İsmail'in hanımı; Ölü Mehmet ve ölü Müslime'nin kızı Şunu |
1881 |
8 |
Kızı; Salih ve Havva'nın kızı Fatma |
|