Bodur meyvecilik; Hastalık ve zararlılardan ari, dar alandan yüksek verim imkanı sağlayan, kaliteli, ticari değeri yüksek meyvecilikte ileri adımdır.

Günümüzde oluşan gerek çarpık yapılaşma gerekse tarım alanlarının miras yoluyla küçük alanlara parsellenmesi nedeniyle, artık elimizde mevcut olan alandan yüksek kalite ve verim alınması kaçınılmaz bir hale gelmiştir. Burada devreye bodur meyvecilik girmektedir. Bodur meyveciliğin tercih edilmesindeki en büyük etkenlerin başında 1 veya 2 yıl sonra ürün verimi sağlamasıdır. Burada insanların emeğinin karşılığını görmesi için uzun zaman geçmesi gerekmemektedir.

Biraz olayın teknik boyutunu ele almak gerekirse, bodur meyve diye tabir ettiğimiz anaç literatürlerde M9 olarak geçmektedir. Ağacın boyu 3.5-4 metre boylanmaktadır. Kök sistemi bakımından saçak(elma, armut) köklüdürler. Bunun en büyük avantajı, toprağın en verimli kısmının ilk 20cm’lik kısmı olduğu düşünülürse, bitki buradan en büyük faydayı sağlayacaktır.

Bunun yanında ayrıca verilecek olan gübrelerin alımı da bitki tarafından daha kolaylaşacaktır. Saçak köklü olması münasebetiyle taban suyu yüksek olan alanlarda da iyi sonuç verebilmektedir. Sebebi, kökleri yüzlek olduğu için taban suyundan olumsuz yönde zarar görmemesidir.

Taban suyunun zararı normal kazık köklü bir meyve ağacı için dikimden 3-5 yıl sonra meyvelerin kurumasıyla sonuçlanabilecek olumsuzluklara sebebiyet verir. Meyve ağaçlarının saçak köklü olmasının en büyük dezavantajı ise bitkilerin dik bir formda kalamamasıdır.
Bunun içinde meyve bahçesi kurulumunda ki en büyük maliyet olan telli terbiye sisteminin kurulması gerekmektedir. Bu sistemin gerekliliğinin en büyük nedenlerinden biri yüksek verimli ağaçlarının meyveyi tutmada zorlanmasıdır.
Bu sistemle ağaçların her bir dalı uygun bir şekilde çekilen tellere, bağlama ipiyle bağlanmaktadır. Bu şekilde dalların kırılması engellenmektedir. Bodur meyvecilikte bir diğer önemli konu ise budama ve seyreltme işlemidir.
Burada amaç üstün verimin sağlanmasının yanında uzun ömürlü ve verimliliğin devamlılığını korumaktır.
Bodur meyvelerin ilk dikim yılında dahi meyve vermektedir fakat burada meyve ağacının kendini geliştirmesi açısından ağaçta çok az miktarda meyve bırakılması gerekmektedir. Bunun için seyreltme dediğimiz işlem uygulanmaktadır.
Budama ise şekil budaması ve verim budaması şeklinde olur. Bu iki işlemin öngörülen şekilde yapılması durumunda meyvenin ekonomik ömrü korunmuş olur. Bodur meyvelerin çeşide bağlı olarak değişmekle ortalama 15-25 yıl arasındadır.
Sonuç olarak vurgulamak istediğim bir diğer konu ise bodur meyveciliğe teşvik amacıyla Ziraat bankası kredi kullanım imkanı sağlamaktadır.
Cebinizden para çıkarmadan 7 yıl geri ödemeli şekilde yıllık %5 faizle ilk yıl ödemesiz kredi kullanımı mevcuttur.
Gerek kendi köyümüzde gerekse de farklı bir yerde bodur meyvecilik yapmayı düşündüğünüz takdirde, bankaya sunmanız gereken proje konusunda, üretim, tesis kurulumu aşamasında, teknik destek konusunda yardımcı olmaya hazırım saygılarımla…

Ziraat Mühendisi
Erkan ŞAHİN

Login


 

Ziyaretçi Defteri

pasamehmet
Herkeze Selam, acaba bu ""Sülaleye dayali Soy Ağacimiz."" ne zaman faaliy...

Ilkokul Mezunlarimiz

Eğridereköyü İlkokulu ilk olarak 1948 - 2008 Eğitim Yili

Calisma Asamasinda

Eğridere Köyü Facebook

Sosyal Medyada da, beraber kalalim.
Takip et Tiklayiniz

Go to top