Bu sefer sizi yöresel yemeklerimizle köye taşımak istedim. Hem yemek çeşitlerini incelemenizi, hem de iştahınızı açmak istedim. Hangi yemek çeşidiyle başlayacağımı düşünmüyorum. Fasulye, patates, etlik yemeklerden bahsetmeyeceğim. Sadece özel, köye has, kafanızda canlandırdığınızda içiniz gidecek yemeklerden bahsedeceğim. Hele karnınız da açsa uzak durmak lazım sizden.

 


 AĞIZ TADI

Bu sefer sizi yöresel yemeklerimizle köye taşımak istedim. Hem yemek çeşitlerini incelemenizi, hem de iştahınızı açmak istedim. Hangi yemek çeşidiyle başlayacağımı düşünmüyorum. Fasulye, patates, etlik yemeklerden bahsetmeyeceğim. Sadece özel, köye has, kafanızda canlandırdığınızda içiniz gidecek yemeklerden bahsedeceğim. Hele karnınız da açsa uzak durmak lazım sizden.

Turşu

Her yörenin turşusu vardır mutlaka. Ama şu turşu cinslerini belki de hepiniz bilmezsiniz. Yaşlıla hariç tabi. Fasulye hepimizin bildiğidir. Ama pancar turşusu, patates turşusu? Peki, patatesin yeşil saplarından yapılanına rastladınız mı? Peki, taze kapak asmalarından yapılanını bilir misiniz? Ya tsaluttan, kırcandan yapılanı duydunuz mu? Pırasadan, soğanın yeşil yapraklarından yapılanını? Afedersiniz ama siz de çok şey bilmiyorsunuz herhalde.

Mısır Ekmeği

Mısır ekmeğini anlatma lüzumunu hissetmiyorum kendimde. Plekide yapılanı, sobada yapılanı, hele kızdırmasını yemişsinizdir. Ama diğer çeşitlerini? Peki, sıralayalım öylesyes; hamsilisini, kabaklısını, pırasalısını, soğan ve sarımsaklısını, pancar yapraklısını, zagotalısını.

Haşil

Haşil neyi hatırlatıyor sizlere? Hey gençler, size söylüyorum; duymamışsanız sorun büyüklerinize. Azıcık ipucu versem hatırlar mısınız? Kafter denilen sacta kavrulur bildiğimiz arpa. Sonra değirmende öğütülür çok ince bir şekilde. Çok esmer vaziyet alan un, kaynar su ile yoğrulur geniş bir kabın içinde. Ortası çukur şeklinde boş bırakılır. Sonra terayağlı şerbet kaynar vaziyette bu çukura dökülür. Kaşıkla kenardaki hamur alınır ve şerbete batırılır. Ondan sonra sizin ellerinizi, benim ayaklarımı bağlayıp bir yarışma yapmalı!

Kuymak

Karadeniz denince; hamsiden sonra kuymak ve muhlama gelir akla. Bir de karalâhana. Kuymak ve muhlamayı hepiniz bilirsiniz mutlaka. Ama kuymak çeşitlerini? Süt kuymağı, peynir kuymağı, ayran kuymağı, kaymak kuymağı yediniz mi hiç? Bir deneyin.

Bezirgânaşı

Bezirganaşı denilen bir yemeğimiz vardır ki sabahları yenir. Bayat mısır ekmeğini değerlendirmek için yapılır ekseriyetle. Eski peynir ve bol tereyağı ile yapılır. Annelerinize bir yaptırın hele…

Ğuli

Birkaç cümle ile vazgeçilmez yemeklerimizden, karalâhanadan söz edelim. Ğuliyi, vurma lâhanayı, yarılmış mısırla yapılanı hepimiz biliriz. Barbunya, fasulye ile yapılanını da. Korkot çorbası, arpa yarması çorbası vazgeçilmezidir köyümüzün.

Tsumur

Peki, tsumurdan haberdar mısınız? Fırından yeni çıkmış mısır ekmeğinin içi, taze tereyağı ve eski peynirin karışımı. “Hop hop ağzınızın suyu akıyor! Bir dakika beyler kendinize gelin!”

Oksina

Oksina diye bir şey duyduğunuzu sanmıyorum. Eskilerimiz hariç tabi. Pancar kellelerinin pişirilip sirke ile buluşmasından meydana gelir.

Kaybanca

Kaybanca size bir şey hatırlatıyor mu? Öyleyse eskilere sormalı. Koliva, feli, hliba, süt kabağını izaha gerek var mı?

Tsır

Elma, armut yarmalarının kurusundan hoşaf yapılır. Tsırıhta yediniz mi? Cevabınız hayır ise vay halinize! Baklava yediniz mutlaka ama helva ile yapılanını zannetmiyorum. Öyle pazarda satılan helvadan değil. Evde yapılan helvadan bahsediyorum. “Yine ağzınızın suyu akmaya başladı.”

Zagota

Naneye benzeyen ancak nane ile alakası olmayan zagota, yöremizin olmazsa olmazlarındandır. Öyleki başka hiçbir yörede yoktur bu baharat. Yemeklere verdiği lezzet tatmaya değerdir. Hele turşu, onsuz düşünülemez.

Kukuvaka

Kanca ve misina ile tutulan alabalığın lezzetini bulamazsınız suni balıklarda. Hele Tsunis derelerinden tutarsanız. Bir başka lezzetlidir onlar. Hafi çise yağarken, bir de sis varken kukuvaka (mantar) topladınız mı yaylalarda. Kuzu eti para etmez yanında eğer közde pişirirseniz.

İmero

İmero desem görmediğinizi zannedersiniz. Ama yerelmasının adıdır. Dikenlerden toplayıp yediğimiz handokoka (börtlen), mamula ve orman kenarlarındaki virgabalar da yöremiz meyvalarındandır kendiliğinden yetişse de.

Şimdilik bu kadarını hatırlıyorum, elbette fazlası vardır mutlaka. Ayrıca önceki yazılarımı beğenip beni onurlandıran Kamiş HOŞ ve diğer arkadaşlarıma en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Köyümüzün ve yöremizin güzel insanları. Sizleri muhabbetle kucaklıyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Ali Kemal HOŞ
05 Şubat 2005
Cep: 05428070000


 

Login


 

Ziyaretçi Defteri

pasamehmet
Herkeze Selam, acaba bu ""Sülaleye dayali Soy Ağacimiz."" ne zaman faaliy...

Ilkokul Mezunlarimiz

Eğridereköyü İlkokulu ilk olarak 1948 - 2008 Eğitim Yili

Calisma Asamasinda

Eğridere Köyü Facebook

Sosyal Medyada da, beraber kalalim.
Takip et Tiklayiniz

Go to top